1 kr/kWh för överskottsel från sju nätbolag i Dalarna

Nyheterna duggar tätt om elbolag som börjar köpa överskottsel från små producenter. De senaste i raden är nätbolagen Dala Energi Elnät, Borlänge Energi Elnät, Falu Elnät, Hedemora Energi, Malungs Elnät, Smedjebacken Energi Nät och Envikens Elnät. De kommer att betala 1 kr/kWh ”fram tills nya lagar eller regler presenteras som kan ändra förutsättningarna” enligt deras pressmeddelande. Det gäller om man är nettokonsument av el under ett år och att säkringen är högst 63 A.

Nätbolagen i Dalarna brädar därmed nätbolaget Fortum Distribution som från 1 april år ger Nord Pool spotpris med ett avdrag på 4 öre/kWh.

Det är intressant att nätbolagen är så på hugget när det gäller denna fråga. Man tänker inte på nätbolagen när man tänker elhandel, men de får köpa el för att täcka sina överföringsförluster. De köper elen till ett överpris jämfört med priset på Nord Pool spotmarknad. Men bolagen räknar nog med att det blir få kunder och lite överskottsel i det stora hela, vilket gör att kostnaderna blir försumbara på kort sikt. Man räknar nog också med att det kommer nya regler, till exempel nettodebitering som kommer att ta över.

Fast enligt en källa som så sent som i förrgår pratat med Näringsdepartementet verkar aktiviteten vara låg hos Näringsdepartementet när det gäller frågan om nettodebitering och att det inte verkar komma något sådant förslag i år. Illa… Har våra politiker fattat hur hämmande frånvaron av möjligheten till nettodebitering är för småskalig solelproduktion? Nej, det verkar inte så, då skulle den här frågan ha varit löst sedan länge.

En rådjursbock tog frukost vid fågelmatningen i morse.

En rådjursbock tog frukost vid fågelmatningen i morse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *