Fåglar och solceller

Ett par sädesärlor har häckat på taket fyra år i rad på västra delen av snedtaket som är vänt från balkongen. Vi har därför aldrig sett boet. De kunde sitta på taket med näbben full av insekter men så länge man tittade på dem satt de kvar synligt. De var experter på att smita in i boet när man tittade bort. När sädesärlorna anlände i våras möttes de av en nyhet. På 20 m2 av taket var det nya solceller! Undrans vad de tänkte…

Såg dem någon gång gå in mellan tegeltaket och solcellsmodulerna, men trodde ändå att de byggt bo på det vanliga stället. Men igår morse fick jag höra fågelungar rakt ovanför balkongen. Fick även se en sädesärla pila in under solcellsmodulerna och mata ungarna innan den kvickt drog sig tillbaka igen. Boet är på mitten under de sex moduler som är öster om takstegen. Kul!

Jag har bildat Klubb Tomt 100 för de som sett minst 100 fågelarter från sin tomt så varje fågelart är intressant. Har hittills noterat 123 fågelarter från denna tomt. För att en fågel ska räknas räcker det att jag själv står på tomten, fågeln kan vara utanför tomten, bara jag säkert kan identifiera fågeln.

På ABB Corporate Research satte vi upp en 3 kW solcellsanläggning 2005. De första åren var det inga problem med nedsmutsning men sedan ett par år har det varit besvär med tamduvor. Solcellsanläggningen sitter vid basen av en hög mast för en gigantisk ABB-skylt. Duvorna har fått för sig att sitta upp på skylten och som det verka skjuta prick på solcellsanläggningen. Det blir så pass mycket spillning på solcellsmodulerna att det sannolikt påpekar solelproduktionen en del. Det är svårt att bli av duvorna. Får nog plantera in en pilgrimsfalk i sådana fall. Skulle kunna anordna duvbingo kanske (jämför kobingo)?

Sädesärla, en hane på vårt tak.

Sädesärla, en hane på vårt tak.

Gräsand, hona I fågelbadet igår morse.

Gräsand, hona I fågelbadet igår morse.

Kanadagås och fiskmåsar på vår brygga i förrgår, rena fågelberget...

Kanadagås och fiskmåsar på vår brygga i förrgår, rena fågelberget...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *