Solceller på Helags topp

April 2009 gjorde Mara och jag en skidtur mellan stugor i södra Jämtlandsfjällen. Med start i Storulvån åkte vi till Blåhammaren, Sylarna, Helags, Gåsen och åter Storulvån. Den 14 april gjorde vi en topptur med start på 1040 meters höjd vid Helagsstugorna till Helags topp på 1796 meter.  På toppen av Helags var en solcellsdriven relästation för det svenska fjällradiosystemet massivt nedisad, men i en lucka i isen syntes en del av en solcellsmodul! Jag hjälpte till att befria den lite från is. Är det Sveriges högsta belägna solcellssystem?

PS. Jag reviderade detta inlägg den 9 april på grund av ny information under besök vid Helags fjällstation den 4-5 april 2011 (hade tidigare fått information om att det var en väderstation på Helags topp, men det visade sig tyvärr vara felaktigt). Turen 2009 gjorde vi dessutom i april och inte i mars som jag råkade skriva. Lade även till en bild från en tur vi gjorde i april 2011.

Helags topp från NO. Fjällripa i förgrunden. 4 april 2011.

Helags topp från NO. Fjällripa i förgrunden. 4 april 2011.

Maria på väg mot Helags topp.

Maria på väg mot Helags topp. 14 april 2009.

Bengt på Helags fjälltopp (1796 m). Solcellsdriven relästation.

Bengt på Helags fjälltopp (1796 m). Solcellsdriven relästation. 14 april 2009.

4 reaktion på “Solceller på Helags topp

 1. Hej Bengt!

  … nu har du allt fått solcellsfrossa! Visst, det finns solceller på en massa ställen. Det gemensamma är att de finns i fält, där det kan vara långt till närmaste väggkontakt!

  De finns i Miniräknare, IKEA-lampa med LED-lyse, Satelliter, Mobiletelefonladdare, Segelbåtar, ja även Motorbåtar (jag har haft solceller på min segelbåt i 20 år!).

  mvh Peter

  • Det är en vanlig fördom och missuppfattning att solceller för det mesta inte är nätanslutna. Idag är merparten av den totala installerade effekten nätanslutna solcellssystem, även Sverige bör ha passerat denna gräns i år. I slutet av 2009 var 96% av den installerade effekten nätansluten i de 21 länder som då rapporterade statistik till IEA PVPS, som publicerats i Trends in Photovoltaics 1992-2009.

 2. Pingback: Försiktig inledning på aprils solelproduktion | Bengts villablogg

 3. Pingback: Försiktig inledning på aprils solelproduktion | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *