Skadan av 0,5 cm snö

I förrgår var våra solcellsmoduler snöfria och det var en klar dag. Solelproduktionen blev 3,41 kWh. Idag var solcellerna täckta av 0,5 cm fluffig snö och trots en superklar dag blev solelproduktionen bara 1,36 kWh. Halvcentimetern med snö gjorde alltså att vi tappade 60% av solelproduktionen! Det var mer än vad jag hade trott. Diagrammen nedan visar dels solinstrålningen idag och iförrgår, med endast mycket små skillnader, dels solelproduktionen för dessa båda dagar, stor skillnad…

Solinstrålning

Solinstrålning 10 och 12 december

Solelproduktion

Solelproduktion 10 och 12 december

Solinstrålningen värmde upp solcellerna och snön började töa och glida av modulerna. Men det var kallt idag, som varmast -8° och en stor del av dagen under -10°. Därför blev solcellsmodulerna inte så varma och därför ligger merparten av snön kvar på modulerna fortfarande, se nedanstående bild.  
Delvis avsmält snö

12 december. Delvis avsmält snö.

4 reaktion på “Skadan av 0,5 cm snö

  1. Pingback: Solcellerna snöfria | Bengts villablogg

    • Hej Mats,
      Din kommentar hade av någon anledning hamnat under “skräppost”. Upptäckte det först i kväll. Beklagar missen.

      Ja, snön har varit besvärande, men de sista tre dagarna har de varit snöfria och det har blivit lite solel. På Sunny Portal kan man följa produktionen för vår solcellsanläggning. Driftdata läggs upp dagligen, där man kan titta på driftvärden per dag (ett värde per timme visas i diagrammen, vår webbox loggar dock värden var femte minut) eller månad till exempel.

  2. Pingback: Solcellerna snöfria | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *