Pension om en månad

Den 11 september är min sista arbetsdag som universitetslektor i energiteknik vid Mälardalens universitet. Sedan blir jag 100% pensionär om en månad.

Får väl se hur det kommer att påverka min aktivitet på bloggen. Kanske blir det också pension för bloggen. Det krävs tid att hänga med och att formulera inlägg, samt har flera andra intressen att ägna mig åt som botanik, fågelskådning, långfärdsskridsko och tomtskådning. Det sistnämnda handlar om att notera så många olika arter som möjligt ur olika artgrupper på och från sin tomt. Har hittills närmare 1400 arter i min tomtskådning och många fler finns att upptäcka.

Startade denna blogg 15 november 2010 på Vi i Villa. Från 2 november 2014 flyttades den till denna domän, som är min egen. Detta blir inlägg 1 087 och jag har skrivit 2 160 kommentarer. Det blir i snitt ungefär ett inlägg och två kommentarer var femte dag.

Vid starten av bloggen fanns inte så mycket information på webben om solceller och det var en anledning till att jag en gång startade som bloggare på Vi i Villa. Idag finns väldigt mycket lättillgänglig information om solceller och för den som inte är så insatt kan det kanske vara lite svårt sovra i informationsflödet.

Kan med viss tillfredställelse konstatera att vi är på god väg mot det motto som sattes på bloggen från start: “Solceller på varje hus i framtiden”. Utvecklingen har gått starkt framåt vad gäller tekniken med en ökande verkningsgrad och priserna är idag väsensskilda från när vi lät installera våra första solceller 2010 enligt bilden 😊. I framtiden är det inte frågan från förr om varför man ska ha solceller på sitt hus utan snarare varför man inte ska ha solceller på huset 😉.

PS. Kan tillägga att bloggen under tiden på denna domän, från november 2014, haft knappt 2,1 miljoner sidvisningar sedan start.

Morgonskugga på solcellsmodulerna, novemberfrost kvar i skuggan.

Morgonskugga på solcellsmodulerna, novemberfrost kvar i skuggan. En av de första bilderna på bloggen från 16 november 2010. Lite nostalgi…

13 svar på ”Pension om en månad

  1. Hej Bengt
    Oavsett om du fortsätter eller inte – du har gett mig (& så många andra) en förståelse för solenergi. Tusen tack för det!
    Sen vill jag nämna att jag inte hittat platsen för mina solceller (som jag med din hjälp insett att jag absolut måste ha förr eller senare) ska installeras. Därför hoppas jag försiktigt att du ändå fortsätter bloggen….
    Tack!

  2. Hej Bengt!
    Det har varit mycket intressant att följa dig på bloggen under alla år!
    Tack för ditt stora engagemang för branschen!
    Med en titt i backspegeln kan vi konstatera att hade våra politiker lyssnat på Er experter hade vi bla annat inte haft knappt halvfyllda ladugårdstak med solceller! ALLA våra kunder hade fyllt alla vettiga takytorna med solceller och då kunde vi verkligen snacka om en solcellsboom! Nu föreslås det att enorma skattepengar skall strös över kärnkraften istället för vad vi kan göra för den gröna omställningen nu! Men nu kan både du och jag luta oss tillbaka och vänta på pensionen den 19,e varje månad🤓
    Lycka till med ditt fritidsintresse!
    Dan Airosto

  3. Pension?
    Dumheter Bengt!
    En sådan yngling måste absolut fortsätta.
    Var ska vi annars få senaste opartiska solelsinfon ifrån?

  4. Läsare sedan den gamla goda tiden..
    Skulle vara värdefullt om kunskaperna på något sätt kunde överföras till oss solentusiaster på ett pedagogiskt sätt analogt eller digitalt.
    En fortsatt update om utvecklingen utanför den kommersiella floden av erbjudanden vore till glädje.

  5. Tidig när vi installersde våra solceller 2016 fick vi din blogg rekommenderat och den har varit och förhoppningsvis förblir en oberoende referens till oss solcellentusiaster. Många, även politiker , har nog påverkats av dina kundskaper . Även om Du som pensionär så klart skall njuta av annat så kommer Du säkert också njuta att fortsättningsvis förmedlar ditt bäst vetande. Det utvecklas hela tiden och jag har nu gått vidare med optimering av min solcellsel med batterie som ju också bidrar till att förbättrar( balanserar) elsystemet. Hels den galna atomkraftentusiasm hos politikerna som kommer att kosta skattebetalarna extrem mycket pengar och ifrågasätts ju genom mera billig och ändlös soöcellsel i kombimstion med lagring t ex batterie eller väte. I en nyligen utgåva sv The economist ( juni 22 nd -28TH 2024) beskrivs att sol el och wind och green hydrogen kommer 2060 dominerar den global useful energy consumption medan atom kraft , kol, olja kommer att fasas ut pga priset, för sol el kommer stt vara billig och riklig tillgänglig.( från Way et al 2922).
    Du har för oss svenskar varit en uppskattat entusiastisk referens . Fantastisk.
    Hoppas vi får höra mer av Dig. Jag tror också stt agrivoltaic pga din forskning kommer mera. Att många tycker det är fult och förstör naturen är en typisk reaktion vid förnyelser. Tänk att alla satte på fula antenner på taken för att få sin TV att fungera. Solceller anses sv många också vara fula tills de inser fördelarna med deras funktion.
    Hoppas Bengt du fortsätter engagera dig.
    Tack för det som Du gjorde för oss

    Roland Müller-Suur

  6. Du får inte sluta! Vi behöver ett oberoende kunnande som ditt.

    Jag har följt din blogg sedan väldigt många år och fått så mycket inspiration och kunnande från den.

    Vad jag tror kommer att behövas är nästa steg efter solpaneler, batterier. Vi kommer nog alla att komplettera våra solpanelanläggningar med batterier. Tyvärr verkar det fortfarande fattas mycket arbete med att få en standard för att detta skall fungera optimalt?
    Också mycket med V2H och V2G som ännu saknar standard. Där finns och kommer att finnas en mycket stor potential. Tekniken verkar ju finnas redan?

    Det skulle vara fantastiskt om du kunde fortsätta ditt engagemang och leda och utreda vilka alternativ som är det som vi småproducenter med paneler på våra hustak skall satsa på. Vi är ganska många nu och kan bli en hyfsat stor samlad effekt den dagen vi hittat rätt alternativ för hemmalagring/balanseringstjänst. Känns som en djungel med oklar standard som kräver klargöranden.

    Med förhoppning att du inte fyller din nyvunna lediga tid med enbart dina övriga intressen.
    MVH

    Sören Karlsson

  7. Tack Bengt för dina insatser som jag hoppas fortsätter här i bloggen.
    Det var absolut du och Johan Ehrenberg/ETC som fick mig sätta upp mina första 40 paneler 2017, som sedan 2022 utökades med 40 till (garage + resterande takytor utom mot norr). Min bästa och största investering efter husbygget 1984.
    Stort tack!

  8. Stort tack Bengt, för all värdefull information du samlat ihop här i bloggen under åren. Den var ovärderligt när jag började sälja solceller och växelriktare och den erfarenheten hjälpte mig få mitt nuvarande jobb inom konsultverksamhet. Jag uppskattar det.
    Njut av livet!

  9. Tack för att du bidrar till en bredare kunskap kring och om solceller ur ett objektivt perspektiv. Vill påstå att det är mycket värdefullt för alla konsumenter som funderar på att investera! Idag är det en djungel där alla solcellsföretag slåss om kunderna och det är lätt att gå vilse.

  10. Hej Bengt. Våga inte sluta med din blogg. De ämnen och synpunkter som du tar upp blir nog svårt att finna maken till för gemene man.
    En sak jag skulle vilja att du roddade lite i, är att vi tvingats till timpris på produktionen. Denna sommar har det varit många dagar med minuspriser flera timmar på bästa soltid. Är det verkligen vettigt att man ska betala för att producera.
    Din blogg är verkligen uppskattad, så jag hoppas du vill fortsätta i den omfattning som passar dig.
    Stort tack!

  11. Tack Bengt,

    För fantastiskt mycket fakta och fantastiskt mycket kunnande som du genom åren fritt delat med dig av! Du har engagerat och inspirerat tiotusentals i Sverige och flyttat fram positionerna för svensk sol-el på enastående sätt. Sakligt, trovärdigt och alltid med en god ton!

    Vi är många som kommer sakna dig nu när du går i pension samtidigt som jag och vi alla ändå hoppas du kommer fortsätta på ett eller annat sätt att att bidra med ditt stora kunnande inom sol-el.
    Allt gott!
    Erik Orvarson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.