Agrivoltaics World Conference i Denver – Onsdag

Onsdag var andra konferensdagen vid Agrivoltacis World Conference 2024 i Denver. Har blivit en svenk sjukstuga med både jag och Pietro förkylda.

Under onsdagen handlade det bland annat om regelverk i olika länder. Intressant är att Tyskland i maj i år gjort en ändring i deras energilag, med nya krav för solcellsparker på mark vad gäller biologisk mångfald etc, se bilden.

När det gäller studier av biologisk mångfald vid solcellsparker är USA långt, långt före Sverige och Europa. Vi skulle behöva mera praktiska studier i Sverige inom detta område. Solcellsparker skulle som en bonus kunna bidra till att stärka den biologiska mångfalden. Merparten av antalet agrivoltaiska solcellsparker i USA är med tanke på att stärka pollinatörernas livsmiljö, se gårdagens inlägg.

Studierna i USA indikerar, som förväntat, att om man vill gynna den biologiska mångfalden genom att exempelvis så in växter som gynnar pollinatörer behövs en planering från starten av projektet, en anpassning till den aktuella platsen och det behövs en skötselplan. Det duger inte att så in blandningar av ospecificerade “ängsfröer” och hoppas att det ska sköta sig själv.

Jag har viss insikt i botanik då jag som amatör sysslat med växtinventeringar i över 40 år. Är ordförande i Botaniska Föreningen i Västmanland län sedan 2011 och blev i våras invald i Svenska Botaniska Föreningens styrelse igen, där jag även var med tio år från 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.