Vilka regelverk finns eller behövs för att kunna producera solel och mat på samma mark genom solsambruk belyses i ett webbinarium för belutsfattare måndag 3 juni. Arrangör är projekt Solbruk i Skåne.
Webbinarium för beslutsfattare
Måndag 3 juni kl 11-12
REGLER SOM GYNNAR UTVECKLING? Skåne satsar för att öka den regionala elproduktionen och intresset för att bygga solceller på mark i Skåne har blivit rekordstort. Samtidigt vill vi i Skåne bevara den fantastiska åkermarken som producerar en tredjedel av hela Sveriges livsmedel.
Kan vi både äta kakan och ha den kvar?
Resultat från andra länder visar på stora möjligheter att använda marken till att BÅDE producera solel OCH mat. Inkomsterna för lantbrukaren förstärks när marken används dubbelt.
Men går det att genomföra i Skåne och Sverige, rent praktiskt? Reglerna för solceller i Sverige togs fram innan kombinationen av solel- och livsmedelproduktion fanns i tanken. Hur gör andra länder som kommit längre för att gynna solelproduktionen och samtidigt säkra sin livsmedelsproduktion?
Inom projektet Solbruk i Skåne har vi undersökt regelverk i både Sverige och andra länder. På detta webbinarium ger vi en sammanställning av vilka regler som finns respektive kanske skulle kunna finnas för att underlätta utvecklingen.