Rekordår igen för solel 2023

3,2 TWh producerad solel i Sverige under 2023 enligt pressmeddelande från Energiföretagen på nyårsafton. Det är en fantastisk ökning med 1,2 TWh (60%) jämfört med 2022.

Den officiella statistiken för nätanslutna solcellsanläggningar från Energimyndigheten släpps 31 mars och först då får vi se hur många solcellsanläggningar som installerades  under 2023. Branschorganisationen Svensk Solenergi har förutspått runt 100 000 nya solcellsanläggningar under 2023. Också det en fantastisk siffra med tanke på att vi hade 147 960 anläggningar vid årets slut 2022.

Elanvändningen minskade under 2023

I pressmeddelandet från Energiföretagen framgår också att Sveriges elanvändning var 134,6 TWh under 2023. Lägre än under alla år utom 2014 under 2000-talet och i nivå med för drygt 35 år sedan. Det är 15,7 TWh lägre än toppåret 2001 då elanvändningen var 150,3 TWh.

Sveriges elanvändning och elproduktion enligt statistik från SCB för 2001-2022. Data från 2023 är enligt pressmeddelande från Energiföretagen 2023-12-31.

Minskningen i elanvändning sedan 2001 är mer än den el som skulle behövas om alla personbilar idag skulle vara elbilar. Körträckan för Sveriges personbilar var 6,5 miljarder mil under 2022 enligt Trafikanalys. Antaget att en elbil drar 2 kWh/mil blir det totalt 13 TWh om vi hade haft bara elbilar 2022.

Regeringen säger att “Sverige behöver därför planera för att kunna möta ett elbehov om minst 300 terawattimmar (TWh) år 2045.” Man kan undra om det är ett rimligt antagande för elbehovet 2045?

Spotpriser på el 2023

De svenska spotpriserna på el var i medel bland de lägsta i Europa under 2023 enligt Energy-Charts.

Medelspotpris för el i EU + Norge och Schweiz. Källa: Energy-Charts.

Spotpriserna på Nord Pool var dock i elområde SE3 och SE4 högre under 2023 än medelpriset än under åren 2000-2022, då det endast var under 2010 som spotpriset i medel var högre än 50 öre/kWh. Lägg också märke till att så sent som 2020 var spotpriset 15-27 öre/kWh i de olika elområdena.

Årsmedel för spotpris i Sverige hos Nord Pool.

Export och import av el 2023

Den svenska elexporten var i Europa den högsta efter Frankrike under 2023 enligt Energy-Charts.

Till och med november hade Sverige nettoimport av el under endast 40 timmar under 2023 enligt Svenska Kraftnäts elstatistik. Data finns inte hos Svenska Kraftnät för december ännu. Kanske blev det rekordlågt antal timmar med nettoimport 2023, lägre än 190 timmar under 2022 enligt data från Svenska Kraftnäts elstatistik? Om inte rekord blev det i alla fall ett år med bland det lägsta antal timmar med nettoimport av el till Sverige under i vart fall de senaste 50 åren.

Import och export av el i EU plus Norge och Schweiz. Källa: Energy-Charts.

 

 

8 svar på ”Rekordår igen för solel 2023

  1. Tack Bengt för dina läsvärda inlägg. En trend jag tycker mig sett för första gången iår är att spotpriserna (EO4) mitt på dagen under de ljusa månaderna 2023 för första gången var LÄGRE än resten av dygnet. Tidigare har man kunnat säga att det är lönsamt att exportera sin solel under dagen för att sedan köpa tillbaka på natten (plus skatteavdraget). Men från och med iår verkar det inte gälla längre. Pris-skillnaden beror förstås på hur man definierar dag respektive natt, men att priskurvan ändrat form 2023 menar jag stå utom tvivel. Den stora frågan är om detta är en trend som kommer förstärkas i takt med mera installerad solel i norra Europa, eller om det andra faktorer som givit denna effekt på priserna iår, men att solelen än på några år inte kommer ha en så påtaglig prispåverkan. Vad tror du?

    • Har börjat att titta på timdata för 2023. När det gäller SE3 och spotpriser som var noll eller negativa under 475 timmar var det oftast på natten. 58 timmar av dessa var mellan kl. 11 och kl. 14 varav 33 timmar under maj-augusti, så för dessa låga priser verkade solel spela en marginell roll. Men behöver titta mer på detta och även i SE4. null

      • Tack Bengt. Min egen analys av timdata i SE4 säger att medelpriset april-augusti 2023 var 14-17 öre LÄGRE när solen stod som högst (11-15) jämfört med på natten (23-06). Detta kan förstås analyseras på många sätt och som vanligt kan allt man vill visas med mer eller mindre lämpliga statistiska metoder. Men min undran är genuin, eftersom jag till vardags är kommunal energirådgivare och behöver rådge villrådiga medborgare. Om det är så att vi, under solsäsongen, fått betydligt lägre priser när solen står som högst talar det ju för t.ex. mera orientering av solceller åt öster resp. väster samt – om skillnaderna blir stora – kanske även batterier (alltså utan stödtjänster). Har du någon kollega som tittat djupare på detta? T.ex. hur det ser ut i länder som ligger före oss i utvecklingen (Tyskland)?

        • Har tittat vidare på SE3 till en början. Visar sig att medel för spotpris är lägre mitt på dagen än under morgon och kväll för alla årets månader under 2023. Störst var skillnaden i mars, då var spotpriset i medel ca 40 öre lägre än högsta spotpriset morgon (08-09) och kväll (18-19). Det finns alltså andra orsaker än svensk solelproduktion som påverkar spotpriset mitt på dagen.

          När det gäller privatpersoner får man komma ihåg att värdet blir betydligt högre än spotpriset för solel som ersätter köpt el, eftersom nätavgifter, energiskatt och moms tillkommer på den köpta elen. Och för den sålda elen tillkommer en skattereduktion på 60 öre/kWh. Spelar också roll vilket elavtal man har. Om man köper för månadsmedelpris kanske spotpriset mitt på dagen fortfarande är högre än månadsmedel. För husägare har man dessutom egentligen inget annat val än installera solcellsmodulerna med takets lutning och orientering.

          För solcellsparker som säljer all el kan det bli intressant att i framtiden titta på endera fasta installationer med dubbelsidiga moduler orienterade mot väster-öster eller 1-axlig solföljning där raderna står i syd-nord-riktning och solcellsmodulerna rör sig mot öster-väster.

          I Tyskland, som har betydligt mer solkraft än i Sverige, märks att solelproduktionen påverkar spotpriset mitt på dagen, se tyska Energy Charts. Även i Kalifornien ser man denna effekt, Googla på “duck curve”, se exempelvis As solar capacity grows, duck curves are getting deeper in California, som syftar på att behovet av annan elproduktion blir mycket lägre dagtid när solelproduktionen är hög.

        • Har nu tittat lite på SE4 också under 2023. Även i SE4 är medel för spotpris lägre mitt på dagen än under morgon och kväll för alla årets månader under 2023. Tydligare lägre pris mitt på dagen i SE4 än i SE3. Kan vara att en högre elanvändning morgon och kväll än mitt på dagen hos hushållen påverkar elpriset, förutom Sveriges elproduktion. En joker är utlandshandel med el och inverkan på elpriset av elproduktion i våra grannländer. Känns inte som en helt trivial fråga att kvantifiera inverkan av olika faktorer på svenska elpriset mitt på dagen.

          Nedanstående diagram visar en jämförelse mellan elområdena SE3 och SE4 av medel för Nord Pool spotpris per timme under april-augusti 2023. Observera att tiden är normaltid och inte sommartid. Gjorde så därför att vid solelberäkningar används alltid normaltid. Får återkomma med ett inlägg där jag visar exempelvis diagram per månad.
          Medel för Nord Pool spotpris per timme under april-augusti 2023 i elområdena SE3 och SE4.

  2. Finns det en analys varför elförbrukningen minskar.?
    Bra besparinga? Finns ytterligare utrymme för att minska förbrukningen

    • Minskade elanvändning kan ha flera orsaker. Under de senaste drygt två åren med högre elpriser har framför allt hushållen sparat el enligt sammanställningar som Svensk Kraftnät redovisat. I 2020 års rapport “Energiläget 2020” från Energimyndigheten skriver man om industrin: “De senaste årens minskade elanvändning är ett resultat av mer energieffektiva produktionsprocesser, konjunktursvängningar och strukturomvandlingar inom vissa branscher.”

      Även temperaturen spelar roll, som kan ge variationer mellan olika år som beror på lägre eller högre årstemperatur. Med ett varmare klimat förväntas elanvändningen minska vintertid och öka sommartid.

      Det finns fortfarande stora möjligheter till elbesparingar inom exempelvis industrin. I en annonsbilaga till Vestmanlands Läns Tidning 17 oktober 2023 var det en annons från ABB där man skrev: “Industrin står för cirka 40 procent av Sveriges elförbrukning och två tredjedelar av denna förbrukning går till elmotorer. ABB:s uppskattning är att svensk industri skulle kunna effektivisera bort 8 procent av Sveriges elanvändning varje år bara genom att byta ut uttjänta motorer till dagens standard”. Misstänker dock att dessa siffror är lite gamla. Under de fem åren 2018-2022 svarade industrin för i genomsnitt 34% av Sveriges elanvändning.

Kommentarer är stängda.