Om du vill veta mer om hur det ser ut med elförsörjningen i Sverige och vårt grannland Finland bjuder jag in till en liten tävling med några frågor enligt nedan. Passar även bra som övning för studerande.
En jämförelse mellan Sverige och Finland kan vara intressant då Sverige är en stor exportör av el och Finland är en stor importör av el. Det finns möjlighet till överföring av el mellan de båda länder via de svenska elområdena 1 (längst i norr) och 3 (mellan Uppland och södra Finland). Finland har även elförbindelser med Norge, Estland och Ryssland. Den finska elhandeln med Ryssland avbröts dock den 14 maj i år.
Hjälpmedel
- Kontrollrummet, Svenska Kraftnät. Där kan du längst ner på sidan se hur mycket el olika kraftslag producerar och om Sverige är nettoexportör eller nettoimportör av el. Du kan föra muspekaren över diagrammet och se variationer över en dag samt välja valfri dag i datumväljaren ovanför diagrammet.
- Elstatistik, Svenska Kraftnät. Är du bekant med Excel kan du använda Excel-filen ”Förbrukning och tillförsel per timme (i normaltid) 2022” som timme för timme visar elproduktion från olika kraftslag och om det är nettoexport (negativt värde) eller nettoimport (positivt värde). Den fil som finns där för tillfället har värden till och med september.
Frågor
- Vilken var den senaste timmen Sverige var nettoimportör av el i år?
- Under hur många timmar i år har Sverige varit nettoimportör av el?
- Hur stor har nettoimporten av el varit som mest i år under högsta timmen? Ge svaret i MW
(Effekten 1 MW = 1 000 kW, under en timme används då energin 1 MWh = 1 000 kWh).
Jämför gärna med vårt grannland Finland. Välj Finland i menyraden ovanför kraftfördelningen i Kontrollrummet.
- Vilken var den senaste timmen Finland var nettoexportör av el i år?
Titta på kartan i Kontrollrummet som visar elkraftflödena med blå pilar. Även här kan du välja olika tider under dagen och olika datum.
- Till vilket land exporterade Sverige mest el under 2021?
Om du vill se till vilka länder och hur mycket el Sverige exporterade och importerade el under 2021 kan du titta i den arkiverade filen “Statistik hela landet per månad 2021” under Elstatistik. Bläddra längst ner i fliken ”Hela året”.
- Borde Sverige eller Finland vara mest orolig för bortkoppling av el kommande vinter?
- Är Sverige eller Finland mest orolig för bortkoppling av el kommande vinter?
Läs “Flera saker ska gå fel för att bristen på el ska bli verklighet” (Finland) och “Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat” (Sverige).
Tack Bengt för all den tiden du lägger ner för att lysa upp och försöker väcka tankar.
All data finns på nätet, tyvärr är det så att de flesta i vårt samhälle väljer att lyssna på nyheterna istället för att sätta sig i ämnen själva. Man är för bekväm och har fullt förtroende för staten och media…
Håller helt med dig. Nyheter fokuserar alltid på sensation och helst hemska sensationer. Alltså elbortkopplingssannolikheten.
Att vi helt kan undvika elavstängning genom jätte enkla åtgärder är också en sensation som nyheterna borde upplysa os om och om. Vad det är vet alla som läser Bengts villablog och fördjupar sig mera. Politiker verkar eller ville inte fördjupa sig.
Alltså den enkla åtgärden att vi inte tvättar , basta, laddar bilen duschar för mycket på morgonen fm. Då blir det inte mer behov än tillgång. Enkel. Ladda bilen på natten är ju självklart, man brukar inte köra på natten ofta. Ändra tvätten etc lite mera krävande men hallo : så enkelt endå.
Nya bud från Energimyndigheten igår: “Ett värstascenario nu är någon timmes frånkoppling i södra Sverige. Men sannolikheten är låg, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén på en pressträff om energiläget.”
Ja, sannolikheten är obefintligt är min tro, så länge inte något nytt dramatiskt sker med vår elförsörjning.
Om nedanstående stämmer kommer tillgången på el i Europa att öka kraftigt under vintern-våren vilket även kommer att påverka Svenska priser ovh minska risken för frånkoppling :
I nuläget ligger 32 av 56 Franska kärnkraftverk nere för bland annat underhållning och reparationer, men planen är att starta upp alla reaktorer genomgående under vintern.
– Det finns ett schema som innebär att från och med oktober, varje vecka, kan en ny anläggning vara i drift igen, säger Agnès Pannier-Runacher, minister för energiomställning enligt France24.
Intressant läsning. En annan fråga, kommer den solcellskalkyl för privatpersoner ni gjorde för ett par år sedan att uppdateras?
Det vore bra med en uppdatering, var på gång för ett par år sedan men fastnade med på uppdaterad framtida kostnad för växelriktarbyte. Men finns hopp om en uppdatering nu när vi håller på med artikel om produktionskostnad för solel på småhus. Det som blivit svårare nu är en prognos för framtida elpris om man vill räkna på återbetalningstid.