Behövs samma antal solcellsmoduler i parallella strängar?

Kom en fråga i forumet om man kan ha 14 solcellsmoduler i en sträng och 16 moduler i en annan, parallell sträng kopplad till samma MPPT (maxeffektföljare)?

Ja, det är möjligt om effekten ligger inom växelriktarens arbetsområde, men det är inte optimalt om man har en strängväxelriktare blir det korta svaret.

När en sträng ansluts till en växelriktares MPPT försöker växelriktaren hitta den punkt på spänning-ström-kurvan som ger högst effekt. Effekten ges av strömmen multiplicerat med spänningen. Strömmen blir densamma oavsett antalet moduler i en sträng. Däremot kommer spänningen att bero på antal moduler, där varje ny modul i strängen ger en ökad spänning. En sträng med 16 moduler kommer därmed att ge 14% högre spänning och effekt än en sträng med 14 moduler.

Diagrammet visar var maxeffektpunkterna ligger för en enskild oskuggad sträng med 14 respektive 16 moduler vid STC (Standard Test Conditions, solinstrålning 1000 W/m2 mot modulplanet och solcelltemperatur 25°C). Jag använde data för en 325 W modul med Imp = 9,68 A, Vmp = 33,6 V, Isc = 10,2 A och Voc = 41,1 V. Värdena spelar mindre roll utan det visar principen att maxeffektpunkten ligger på olika spänningar om man har 14 respektive 16 moduler. Om man ansluter dessa två strängar till samma MPPT måste växelriktaren välja en arbetsspänning och därför kan det inte bli en optimerad spänning för båda strängarna. Det gör att anläggningen kommer att producera lägre effekt än vad som är summan av möjlig effekt om strängarna vore anslutna till varsin MPPT.

Om man nödvändigtvis vill ha olika antal moduler i strängarna kan det lösas genom att

  • Ansluta strängarna till två olika MPPT.
  • Använda optimerare på modulerna. Det är då möjligt att ha olika antal moduler och orientering i parallella strängar.
  • Använda mikroväxelriktare som sätts på varje modul.

Ström-spänning-kurvor för strängar med 14 solcellsmoduler  (sträng 1) respektive 16 solcellsmoduler (sträng 2) vid STC (Standard Test Conditions). Mp1 och Mp2 markerar maxeffektpunkterna för de olika strängarna om de skulle vara anslutna till varsin MPPT (maxeffektföljare). Isc är kortslutningsströmmen och Voc spänningen för öppen krets.

9 svar på ”Behövs samma antal solcellsmoduler i parallella strängar?

  1. Hej Bengt
    Förstår jag rätt att slutsatsen att föredra sträng med samma antal moduler gäller när alla moduler är oskuggad? Vad händer om man är tvungen att ha skuggade moduler?
    I vårt fall, 1/4 del av taket har skugga på EM från två rejäla talar. Troligen är det bästa att kunna undvika ha moduler just där, men om man måste ändå montera paneler även där, och man vill inte välja optimerare…hur ska man göra med strängarna då?
    Säg att man ska montera totalt 34 moduler, och av dessa, 8 skuggade paneler (ungefär samma skugga för alla, hela EM). Man kan ha max två strängar i princip (om jag fattat rätt). Delar man dessa skuggade paneler, 4 till varje sträng? Så till slut har man 2 strängar med samma antal paneler (17) och samma antal skuggade paneler? Eller blir det då en mycket negativ effekt för resten av paneler (även om bara på EM)?
    Den offerten vi har inkluderar en växelriktare SMA med “shadefix”.

    Tack på förhand
    Javier

  2. Om man skuggar moduler kommer bypassdioderna att gå in och modulens spänning sjunker, hur mycket beroende på hur många av bypassdioderna som aktiveras. Om man har många skuggade moduler kan man i värsta fall hamna under den spänning som är lägsta inspänning för växelriktaren.

    Om man har två parallella strängar där den ena har skuggade moduler och den andra inte blir det olika spänningar i strängarna och därmed samma dilemma som om man skulle ha olika antal moduler i strängarna.

    Är delar av taket skuggat under en stor del av dagen nog bäst att undvika att sätta moduler där. Det finns växelriktare som har tre MPPT, som då fungerar som tre oberoende system. Finns även modulväxelriktare, som dock blir en dyrare lösning. Diskutera bästa lösningen med ett installationsföretag som kan bedöma på plats vad som blir bäst.

  3. Hej Bengt
    Jag ska sätta upp 36 paneler på ett garagetak som ligger öst-väst, alltså förmiddagssida och eftermiddagssida. Stämmer det att man kan koppla in öststrängen och väststrängen i en mppt?

    • Nej, om du har en vanlig strängväxelriktare. Om strängar med så olika orientering skulle kopplas till en MPPT skulle mycket solelproduktion gå förlorad då växelriktaren kommer att arbeta långt under anläggningens effekt. Eftersom växelriktarna oftast har två MPPT:er använder du istället varsin MPPT för strängarna, som då kommer att fungera som två oberoende anläggningar.

      Ja, om du har optimerare. Om taket är mestadels oskuggat behövs dock inte optimerare för solelproduktionens skull. Det vanligaste märket på optimerare fick för övrigt försäljningsförbud enligt nyhet från Elsäkerhetsverket i december: SolarEdge tvingas säljstoppa optimerare.

  4. Hej!
    En sak som jag funderat på: Om växelriktaren har 2st MPPT’er spelare antalet paneler in i varje MPPT någon roll eller jobbar dessa helt oberoende av varandra?

    Exempel
    MPPT1, 20paneler.
    MPPT2, 30paneler.

    • Om en växelriktare har två MPPT:er är det som två separata system som är oberoende av varandra. Om det är olika antal paneler kan man behöva kolla att man ligger inom spänningsintervallet för växelriktarens inspänning.

  5. Hej Bengt!
    Vad betyder SSO i solcell anläggning? och vad det har för funktion?
    Tack på förhand
    // Amjad Sheibani

Kommentarer är stängda.