Åtta examensarbeten om solceller på torsdag på MDH

På torsdag är det heldag med presentationer av examensarbeten av högskole- och civilingenjörer i energiteknik vid Mälardalens högskola, enligt nedanstående schema. Presentationerna görs via Zoom, där du kan vara med om du finner något av intresse. Kanske hittar du också en blivande ingenjör till ditt företag?

Det är åtta stycken arbeten om solceller. Två handlar om “agrivoltaics”, där odling och solceller samsas på samma mark och ger lantbrukaren två inkomstkällor. Vårt projekt “Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige” har gett rekordstor uppmärksamhet från media, lantbrukare och installatörer, så det är ett hett ämne.

Två arbeten handlar om dubbelsidiga solcellsmoduler, som blivit vanligare och som passar bra för “agrivoltaics”. Ett arbete redovisar en utvärdering av byggnadsintegrerade solceller (BIPV). Ett arbete handlar om solceller och batterilager. Ett arbete handlar om solceller på villa och ett annat om beräkning av utbytet från solceller med artificiell intelligens (AI). Och så finns förstås flera andra arbeten, som inte direkt handlar om solceller.

Exjobbsredovisning_degree project presentation_ 3 juni_energiteknik_vt2021

6 svar på ”Åtta examensarbeten om solceller på torsdag på MDH

  1. Hejsan!
    Väldigt intressant ämne. Jag undrar om ni kommer att ladda upp alla examensarbete på någon hemsida där man kan gå in och läsa?
    / Amjad Sheibani

    • När examensarbetena är klara laddar studenterna upp dem på Diva. Det är frivilligt att ladda upp hela rapporten och inte bara en sammanfattning, men det är något vi starkt rekommenderar till studenterna. I enstaka fall kan det kanske dröja lite, om det är något som vi vill publicera i en forskningsartikel först.

      • Ok tack för svaret.
        Jag har ytterligare fråga angående solceller. Om man har en solcell anläggning med 16 kw som ska installeras, och vill bestämma en växelriktare till anläggningen. Vilka förutsättningar som avgör det?
        Tack på förhand
        / Amjad Sheibani

        • Den beräknade toppeffektanläggningen kommer att leverera, som kan vara helt olika om man har hela anläggningen rakt mot söder jämfört med uppdelning i öster och väster, och DC-spänningen som måste passa vad växelriktaren kan ta emot. Dimensioneringsprogram hjälper till att kolla om vald växelriktare passar. Man brukar välja en växelriktare med lägre effekt än anläggningens märkeffekt, eftersom man vanligen aldrig uppnår märkeffekten.

  2. Hej igen!
    Så om min växelriktare är 17 kw och jag har 44 st mono solpanelar med effekt 400 w per st. Då blir den totala effekten 17,6 KW. Det är högre än vad växelriktare max effekt.
    Men jag vet att solpanelar ger aldrig 100% max effekt och det som jag tror de kan ge 85% som max. då blir 0.85*17,6=14,960 Kw något under växelriktare.
    Stämmer det som jag har beskrivet? fyller jag kravet om det blir kontrollbesiktning till anläggningen?

    Tack för att du svarar på mina frågor. Jag uppskattar verkligen det.

    • Solcellsanläggningens högsta AC-effekt måste beräknas från fall till fall. Om AC-effekten aldrig blir högre än låt säga 15 kW räcker det med en 15 kW växelriktare. Om du använder ett dimensioneringsprogram kan du se att växelriktaren passar både när det gäller effekt och DC- spänningsområde.

      Det är ingen större vits att överdimensionera växelriktaren. Vid drift med låg andel av växelriktarens märkeffekt, på grund av låg solstrålning, sjunker verkningsgraden för växelriktaren, vilket framgår av växelriktaren datablad. Antal drifttimmar under ett år vid låg effekt är mycket högre än vid höga effekter. Om man överdimensionerar växelriktaren kommer den oftare att arbeta vid en låg andel av växelriktarens märkeffekt och därmed kan utbytet över ett år bli lägre för en överdimensionerad växelriktare.

Kommentarer är stängda.