SVT-nyhet om solceller och offerter

Blev tidigare i vår intervjuad av SVT Plus per telefon inför deras inslag om solceller. Det resulterade i artikeln “Risk för missvisande offerter när solelsföretagen tillåts räkna olika” som publicerades 30 maj som en nyhet av SVT.

Jag fick se deras text i förväg och jag föreslog en del ändringar. De genomfördes delvis, men ett par otydligheter blev kvar och det blev sakfel två nya meningar då media tyvärr ofta har svårt att skilja på effekt och energi.

  • “Bengt Stridh tycker att det är bättre att istället jämföra kostnaden per installerad kilowattimme (kWh)

Skulle stå “… per installerad kilowatt (kW)“. De i branschen som läser detta tror jag kan förstå vad jag menade, men för andra ger meningen en helt annan betydelse att efterfråga en förväntad produktionskostnad per kWh.

  •  “Enligt Bengt Stridh bör du som konsument alltså inte bara titta på vilket företag som erbjuder högst effekt i sin offert.”

Skulle stå “… högst energi…”

Jag har bett SVT att ändra texten, vilket de gjorde senare under dagen.

 

7 svar på ”SVT-nyhet om solceller och offerter

  1. Men om man investerar i en panel med längre produktgaranti och högre och längre effektgaranti så blir ju pris/kWh bättre och säkrare i längden även om pris/kW är något högre.
    Tänker mig att samma gäller om man köper en ny tvättmaskin. En A+++ är dyrare än en A men du vet samtidigt att om du investerar lite mer pengar så kommer det bli billigare i längden.
    Så tänker jag och hoppas många tänker så för ett hållbarare samhälle!

    • Det jag försökte säga till SVT Plus är att om offerter skiljer exempelvis 100 kWh/kW,år för en småhusanläggning beror dessa skillnader sannolikt i första hand på att man använt olika simuleringsprogram med olika solinstrålningsdatabaser för beräkningarna, vilket gör att man får olika resultat. Kunden kan tro att den offert som lovar högst utbyte i kWh/kW,år är den bästa anläggningen, men det behöver inte vara fallet eftersom skillnaderna sannolikt i första hand beror på hur beräkningar har utförts och inte hur en verklig anläggning skulle producera. Det vore därför bra med en standardisering av hur beräkningarna görs och vilka solinstrålningsdata som används.

      För att illustrera betydelsen av vilken solinstrålningsdatabas man använder kan man göra en beräkning PVGIS. För Västerås finns tre olika solinstrålningsdatabaser att välja bland. De ger ett årligt beräknat utbyte på 911, 950 respektive 997 kWh/kW för anläggning i söderläge med optimerad lutning. Om vi leker med tanken att dessa tre värden skulle anges i tre olika offerter skulle köparen kunna tro att offerten från företaget som anger 997 kWh/kW är den bästa, när skillnaderna egentligen bara beror på vilken solinstrålningsdatabas som använts.

      De (få) undersökningar som gjorts av solcellsmoduler degradering i Sverige har pekat på att degraderingen bara varit ett fåtal procent efter 25 års drift. Det svenska lite kallare klimatet verkar vara gynnsamt. Man kan då undra om det spelar någon roll om man får 80% eller 85% effektgaranti på modulerna efter 25 år, om den verkliga degraderingen i Sverige är långt under dessa värden. En brasklapp är att det skulle behövas flera svenska studier där man tittar på degraderingen hos solcellsanläggningar som varit i drift låt säga tio år eller mer.

  2. Vad menas med installerad effekt?
    Jag har fått en offert för 20 paneler a 350W, vilket blir 7 000 W.
    I offerten anges beräknad offert, vilket jag frågat vad det innebär och har fått svar att det anger vad som är min beräknade maxeffekt beroende på dess vinkel och riktning. Min lägesfaktor är tydligen 0,9 med följd att min beräknade effekt blir
    20 x 350 x 0,9 = 6 300 W
    Om man nu ska jämföra mitt pris i offerten, är min installerade effekt 7 000 W eller 6 300 W?

    • Den installerade effekten är märkeffekten på modulerna, i detta fall 20 x 350 W = 7 000 W = 7 kW. Detta är den effekt som används vid jämförelse av offertpriser per installerad kW. I offerten har en beräkning gjorts av den beräknade maximala effekten som kan tänkas uppnås, i detta fall 6,3 kW.

  3. Det vore absolut bra om vi installatörer räknar med samma instrålningsdata, då blir det mycket lättare för alla att förstå och jämföra vad en anläggning förväntas producera.
    Men att räkna pris per kW installerad effekt tycker jag är missvisande. Det skiljer sig åt väsentligt hur mycket energi olika paneler faktiskt producerar i förhållande till sin toppeffekt. Det finns massor med studier och exempelvis har PV Magazine löpande gjort jämförelser ganska länge och publicerar dessa i varje (?) nummer. Slående hur stora skillnaderna är, även mellan olika modeller från samma tillverkare.

    • Har inte PV Magazine numera. Vore intressant att få ett utdrag från deras tester. Hur mycket skiljer det mellan olika moduler i deras tester?

Kommentarer är stängda.