Energimyndigheten skriver i en nyhet från 26 februari.
“Solcellsguiden är framtagen för att vara ett stöd för alla privatpersoner som skaffar solceller. Guiden är uppbyggd i steg, där de första stegen handlar om att undersöka förutsättningarna på platsen samt ta in offerter. Eftersom guiden är uppbyggd som en checklista kan man enkelt checka vartefter aktiviteter blir gjorda…
Solcellsguiden finns att ladda ner på Energimyndighetens webbshop. Inom kort kommer även en guide som riktar sig till företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.”
Solcellsguiden är på sex sidor och heter “Solcellsguide – från idé till färdig anläggning”, inklusive två omslagssidor, vilket gör fyra sidor med text i form av en checklista.
Bra med en kortfattad guide, då det är väldigt mycket information på Energimyndighetens Solelportalen, som kan upplevas som mastig i omfång av en presumtiv köpare av en solcellsanläggning.
Några anmärkningar
Vid en genomläsning var det några saker som jag reagerade på.
I informationen om investeringsstöd står “… i dagsläget är det en omfattande kö för att få stöd”. Det står inte när guiden är skriven, så det går inte att veta för läsaren när det gällde och om det fortfarande gäller när guiden läses.
Under “Sälj eller lagra din överskottsel”, nämner man möjligheten att lagra överskottsel i batterier. Man kunde ha nämnt i texten att det även finns ett separat investeringsstöd för batterilager. Där borde också ha nämnts att det inte är lönsamt för de småhusägare som får skattereduktion för sin överskottsel och idag sannolikt inte heller utan skattereduktion. Se inlägget “Värdeskillnad såld och egenanvänd solel – Lönar sig energilager?“.
När det gäller “Ansluta till elcertifikatsystemet” kan nämnas att Energimyndigheten har ställt ett förslag till regeringen att börja ta ut en årlig avgift på 200 kr för Cesar-kontot för elcertifikat. Energimyndighetens inriktning är enligt mailbesked i veckan att börja ta ut denna avgift från 1 januari 2021. Om detta genomförs blir det dödsstöten för elcertifikat till småhusägare, med tanke på att priserna på elcertifikat är låga och förväntas att bli låga även i framtiden, om inga förändringar görs av elcertifikatsystemet. Hos Svensk Kraftmäkling var spotpriset 18 kr per elcertifikat idag. Även utan en årlig avgift är det alltså för närvarande bara småpengar att hämta för en småhusägare vid försäljning av elcertifikat. Slutsatsen av ovanstående blir att elcertifikat är i det närmaste ointressanta för en småhusägare i nuläget, avsnittet om elcertifikat hade därmed kunnat hållits kortare.
Under punkten “Ta hand om dina solceller” anges
“Se över din anläggning årligen, gärna på våren efter att snön har smält. En kontroll av anläggningen från marken räcker oftast”.
Hade varit bra för läsaren att veta vad som menas med “se över” och vad man ska titta efter när man står på marken. Om jag står på marken och tittar på vår solcellsanläggning kan jag se om alla moduler fortfarande sitter kvar på taket, men så mycket mer kan jag nog inte se. Skulle det vara en spricka i glaset på en modul är det tveksamt om jag skulle kunna se det för blotta ögat från marken, möjligen vid en kikarkontroll.
Instruktionen hur man söker certifierade installatör är otydligt utformad och sökningen fungerar inte något vidare. Jag försökte följa guidens beskrivning på sidan 2 men det tog en stund innan jag insåg att man på sidan Incert först skulle välja menyn Incert online, Det visade sig att den information fanns först på sidan 3 i guiden i form av en länk. När postnummer och ort utelämnades i sökningen hos Incert Online fick jag meddelandet “Sökvillkor måste anges”,
När jag sökte på Västerås (minst tre bokstäver krävs för orten) eller postnummer (minst tre siffror krävs) som började på 721 fanns bara två företag, varav ett är grossistföretag. Vid sökning på Surahammar och Hallstahammar, två orter ett par mil från Västerås hittades inga företag. I sökningen missar man därmed alla installatörer som är baserade på annan ort men som kan utföra installationer på den sökta orten. Sökningen hos Incert Online enligt guidens instruktionen gjorde ingen egentlig nytta som jag ser det.
Som vanligt ett tydlig och bra genomgång. Förhoppningsvis uppdateras denna guide och då även daterad 🙂