I kväll blir det inslag om solceller i Aktuellt i 21-sändningen. Dels från en gjord installation, dels ett kortare samtal mellan en programledare och jag.
Aktuelltsändningen finns på SVT-play, ca 28 minuter in i sändningen börjar solpasset och ca 33 minuter in i sändningen mitt samtal med programledaren. Jag var orolig för rösten innan sändningen eftersom jag var förkylningskraxig i halsen, så jag var lite hes, men det gick bra efter omständigheterna.
Jag drog ett exempel på nödvändig yta av solcellsmoduler för att producera lika mycket el som en elbil använder under ett år. Glömde att säga att det gällde för körsträcka 1500 mil per år. Medelkörsträckan för personbilar i Sverige var 1204 mil under 2018 enligt Trafikanalys. Under 2018 var det 5 701 798 personbilar som var i trafik någon gång under året, enligt mailuppgift från Trafikanalys. Antalet bilar som har varit i trafik någon gång under året är högre än om man tittat på antalet personbilar i trafik vid en specifik tidpunkt. Enligt SCB i juni 2018 passerades 5 miljoner personbilar i trafik.
Här är två räknexempel, där jag i standardfallet antaget ett utbyte på 900 kWh/kW per år för en solcellsanläggning. I bästa fallet är antagandena ett årligt utbyte på 1100 kWh/kW, det vill säga de bästa lägena i Sverige, de bästa solcellsmoduler som finns idag (Sun Power X-series) och en snål elbil som drar 1,4 kWh/mil (enligt uppgift från Så mycket drar elbilarna i verkligheten).
Bil som körs på 100% el | Standard | Bästa |
Årlig körsträcka (mil) | 1 500 | 1 500 |
Elbehov per mil (kWh/mil) | 2,0 | 1,4 |
Elbehov per år (kWh/år) | 3 000 | 2 100 |
Elutbyte per kvadratmer solcellsmodul (kWh/kW,år) | 900 | 1 100 |
Verkningsgrad solcellsmodul | 19% | 21,5% |
Yta per kW solcellsmodul (m2/kW) | 5,26 | 4,65 |
Solel per kvadratmeter solcellsmodul (kWh/m2,år) | 171 | 237 |
Yta solcellsmoduler (m2) | 18 | 9 |
Utmärkt inlägg Bengt, hoppas alla elbiltvivlare har hört nu att deras behov av el kan helt tillfredsställas av solpaneler.
Att vi om några år behöver 50% mer el är väl en myt, det har ju visats tidigare att den sammanlagda elförbrukningen i Sverige har inte ökat på många år trots att många tror det.
Sedan har jag en annan reflektion av alla dessa funderingar av hur lönsam det är med solceller och med att sälja elen eller om det inte är lönsam. Investeringen på ca 10000:- betalas ju tillbaka på ca 10-15 år, precis som det sades i aktuellt. Och precis som Du antydde så är det ju ett mål att vi har lika många solcellinstallationer som värmepumpistallationer. Det som inte sas är ju att värmepumpar måste ersättas efter 15 år medan solcellers livslängd är betydlig längre och kräver inte massa service som ju krävs för värmepumpat ( en service kostar 2000:-, ingen pratar om denna utgift, är ju inte så lönsam eller?) Då är lönsamheten av såld el plus och minus skatterrabatt , spotpris etc egentligen ingen stor issue eller hur.
Der viktiga är att vi installerar i CO2 fri elproduktion även om Sverige inte blir renare i elen därför att vi redan har ren el, bara 2-3 % av Sveriges el fossil. Men eventuell mer elbehov pga elbilar eller exporten av ren el hjälper ju dvs mindre fossil elbehov i de länder till vilka vi exporterar.
Jag tycker vi måste börja tänka på det också.
Men Bengts inslag i aktuell var så bra. Förhoppningsvis blev tittare klokare och tvivlar mindre och ser solceller minst lika lönsam som värmepumpar.
Jag brukar ange att vi har ca 2% fossilbaserad elproduktion i Sverige. Energimyndigheten skrev i Energiindikatorer 2019 att “Andelen el som produceras med fossila bränslen i förhållande till total elproduktion var 1,3 procent under 2017 och 2,3 procent om övriga fossila bränslen, i form av t.ex. avfall, tas med.” Sedan 2017 har fossila bränslena minskat en del. Exempelvis Västerås kraftvärmeverk använder inte längre kol eller olja sedan block 7 togs i drift 2019. Däremot använder man hushållsavfall som har en fossil andel. Västerås kraftvärmeverk har en panna som kan eldas med torv vid spetslast, men vet inte om det görs längre.
Hej,
Intressant reportage i Aktuellt där kom det fram att avskrivningstiden för en sol anläggning var cirka 10-15 år enligt reportern. Oftast kunde man räkna hem det utan bidrag dessutom enligt samma reporter.
I min offert från Solpanel leverantören står det 8 – 10 års avskrivning. Går jag in på Energimyndigheten och deras Solel-kalkyl får jag räkna med 28 år. I den kalkylen ingår ett byte av växelströmsriktare förstår jag. Något som de andra antagligen inte tagit höjd för.
Jag har nu haft min anläggning i ett drygt ett år och utan att ha bytt växelströmsriktaren ligger nog Energimyndighetens kalkyl bäst till. Mycket förvillande med tanke på det positiva reportaget i Aktuellt.
Den kalkyl som ligger hos Energimyndigheten är med vissa justeringar baserad på projektet Investeringskalkyl för solceller som 2016 tog fram Excelmallar för att beräkna produktionskostnad och lönsamhet för solcellsinvesteringar. Tyvärr förekommer det att solcellsföretag ger glädjekalkyler, där man exempelvis inte tar hänsyn till att såld el har annat värde än egenanvänd el, att skattereduktionen för överskottsel inte kommer att finnas för evigt, att man ger för höga värden på elcertifikat etc. Här borde det finnas ett mer enhetligt sätt hur man räknar, för att inte vilseleda kunderna.
Interessant att man nu fundera mest över de kalkyler som solcellinstallatörer ger och om de kanske inte håller som lovat.
Kul att man försöker räkna fram och tillbaka , öre för öre, egenanvänd el ( mängden och priserna varierar!!), såld el ( mängden och priserna varierar), kanske bortfall av skatterabatt ( kanske inte), kanske ellagring ( batteriernas priser och prestanda varierar ). Vem vet om gamla bilbatterier kommer att användas i framtiden för hemmaellagring, vem vet. . Hallo , jätte många faktorer som påverkar kalkylen om det nu blir 8 , 10 , 15 , kanske 28 år för avskrivning. Känner igen dessa osäkra beräkningar från värmepumpofferterna : dessa skulle amorteras på 15 år, vilket är ju helt osäker och efter 15 år får du ofta installera en ny pump, de åldras ju. Men det bryr man sig uppenbarligen inte om, alla köper värmepumpar. Som tidigare sagt och som forskning i hela världen ( fram förallt i Australien) visar så håller solceller mycket längre än 15 år.
Även beräkningar för elbilar och deras förbrukning och deras CO2 vinst eller inte och deras koboltsyndar är ju ofta vilseledande. Beräkningar från annodazumal används som inte alls stämmer idag längre( t ex är Tesla på väg att framställer batterierna utan kobolt. Förbrukningar av el som nämns i bilreklamén stämmer inte heller med the real world och så blir det också med solcellerna.
Jag har en anläggning på 7 kw sedan 2016 som kostade 110000:- och har laddad ner 21000 kwh sedan dess . Vid en ogefär värde/kostnad för 1 kwh el av 1.30 skr ( Obs kan vara mera ) gav mig alltså dessa 21000 kwh nedlagda el ca 27300:- skr . Hela amortering kanske blir 13 år då. Dessa real world data kanske kan vara värdefull för dina läsare, du ger oss ju också en hel det real data och visst är det klokt att räknar efter , men man måste ha klart för sig dessa osäkra beräkningar, confoundig factors , som många vill glömma bort.
Bra att Du också tar upp det i ditt svar ovan . Sedan tycker jag att diskussionen om klimatförbättring genom fossilfri energi är mera viktig än att diskutera öre hit och öre dit. Klimatåtgärder kostar men är möjliga. Det visar solcelliinstallationen. Så mera av det behövs så klart.
Hej, Såg inslaget på TV’n,
Jag undrar lite över solceller och laddstolpar. Min anläggning som jag haft i två år är på cirka 7 KW och genererar cirka 5- 6 MWh årligen beroende på väder. Naturligtvis mest på sommaren och marginellt på vintern 30 – 40 KWh per vintermånad så det räcker inte för att ladda bilen tror jag.
På sommaren då kapaciteten på solcellerna är hög och genererar mycket ström är både jag och bilen på jobbet och kan inte ladda av praktiska skäl. När vi kommer hem är solen på väg ner…. Hur tänker du här? Förordar du en batterilagring i huset??
Det exempel som jag drog i Aktuellt var för att illustrera storleksordningen i solelproduktion. Med solceller på en fjärdedel av lämpliga tak och fasader kan vi på årsbasis producera lika mycket el som skulle behövas om alla personbilar i Sverige skulle vara elbilar, utan att vi exploaterar någon ny mark. Till skillnad från de fossila bränslen, där vi behöver importera allt (även etanol till E85 importeras, lyckades inte hitta till hur stor andel). Det betyder dock inte att denna solel i praktiken skulle gå att använda fullt ut för ladda batterier i elbilar. Bilen kan vara på annan plats och fördelningen över året av solelproduktion skulle ge överskott på sommaren och underskott på vintern även om bilen vore hemma.
När det gäller batterilager i småhus är det senaste inlägget Värdeskillnad såld och egenanvänd solel – Lönar sig energilager? en lämplig läsning.
Ett välformulerat och intressant inlägg. Tyvärr får jag säga eftersom jag söker ett sätt att öka egenanvändningen för att få investeringen att gå ihop. Pratade med energirådgivaren i kommunen som rådde mig att skaffa en swimmingpool att värma på sommaren! Nej, det tänker jag inte göra.
Man blir lite konfunderad om statsmakten skulle ta bort skattesubventionen som antydes i forumet. Då blir det inget vidare.
Återstår att välja rätt Elbolag för överskottselen. Tyvärr verkar dokumentet hos solcellsforum lite daterat. Har inte Compricer intresserat sig för detta? Eller är det så att elbolagen är ganska lika, det man förlorar på gungorna tas igen på karusellen.
Investeringsstödet i nuvarande form upphör i år enligt Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller. Vad som kommer nästa år vet vi inte. Skattereduktionen för överskottsel fortsätter dock, mig veterligt finns inget förslag att ändra den i nuläget. Det är väl först efter nästa val, om vi får en annan regering som har en annan syn på stöd till solceller, som det eventuellt kan ändras är min tro.
Marknadspriset för el är Nord Pool spotpris. De flesta elhandelsbolag betalar detta för den solel man säljer, eventuellt minus ett litet avdrag på något-några ören. När jag räknade senast hos elskling.se hade de 149 elhandelsbolag. En vild gissning är att färre än tio betalar ett högre pris än Nord Pool spotpris. De elhandelsbolag som temporärt erbjuder ett högre pris än spotpriset hoppas på att vinna över nya kunder som även köper elen från dem, det är marknadsföringspengar helt enkelt. Tror inte att det finns någon uppdaterad och komplett sammanställning av vad olika elhandelsbolag betalar för den sålda överskottselen.
Läste i Sydsvenskan att staten skall skjuta till nya pengar till solstödet.
Efter att ha läst igenom alla artiklar här på bloggen och dragit mina egna erfarenheter under ett drygt år av solel ställer jag mig frågan: vad är drivkraften för villaägaren att investera 100′ SEK + i en anläggning som har en så lång avskrivningstid? Det kan inte vara ekonomiska. Är det miljön? Det redovisas på bloggen att energin i Sverige till största delen är förnybar. Så då måste det vara något annat, teknikintresset kanske?
Med all respekt för bloggen och den research och redovisning av fakta som gjorts tror jag att de flesta villa ägare inte inser vad de ger sig in på. EON’s kalkyl för villaägaren kunde lika gärna vara gjord av försäljaren av solpaneler. Avskrivningstider på 10-12 år är knappast realistiska för gemene villaägare.