Om lärdomar från nästan 1000 blogginlägg om solceller

Solcellskollens podcast idag är en intervju som Erik Wallnér gjorde med mig för en tid sedan.

Bengt Stridh. Om lärdomar från nästan 1000 blogginlägg om solceller. 

“När Bengt Stridh fick förslaget om att starta en blogg visste han inte vad en blogg var. 10 år — och nästan 1000 blogginlägg — senare är Bengts villablogg en av solcells-Sveriges absolut viktigaste informationskällor. På bloggen skriver Bengt om alla möjliga aspekter kring solceller: dess teknik, ekonomi, lagstiftning, och inte minst om hans egna process att köpa solceller.

Det trettiofjärde avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av just Bengt och vi pratade om solcellsutvecklingen sen han började blogga 2010. Bengt berättade om de ämnen som rönt mest uppmärksamhet under åren, vilka tekniska och politiska trender han tror på framöver  — och så delade han givetvis med sig av sina tips för de som själva funderar på solceller!

(Det finns även bonusmaterial för den som är nyfiken på Bengts andra stora intresse: fågelskådning.)”

3 svar på ”Om lärdomar från nästan 1000 blogginlägg om solceller

  1. Hej,

    vi står i begrepp att installera 44 polykristallina solceller på vårt lagårdstak.
    Kostnaden för att installera glas glas jämfört med glas folie är cirka 25 000 kronor.
    Är det värt det?
    Finns det tillförlitliga oberoende test för skillnaden i effekt över tid mellan glas glas och glas folie?
    I så fall: vad är resultatet?

    Hälsningar Jens Fellke

    • Vore bra att veta den totala installerade effekten, priset du fått med standardmoduler och vad du betalar för din el (antaget att din solel kommer att användas i din verksamhet) för att kunna ge bättre synpunkter.

  2. I brist på info får jag gissa lite. Låt säga att modulerna är på 325 W vardera. 44 moduler ger då en installerad effekt på 14,3 kW. Låt säga att priset är 15 000 kr/kW för vanliga moduler, då skulle priset bli 214 500 kr. Om glas-glasmoduler skulle kosta cirka 25 000 kr mer är det en merkostnad på cirka 11,7%. Det betyder att dessa moduler behöver ge 11,7% mer solel under livslängden för att det ska bli samma ekonomi.

    De få undersökningar som gjorts i Sverige på hur mycket solelproduktionen minskar över tid har visat att produktionen bara minskat enstaka procent efter 25 år. Det går visserligen inte med säkerhet säga att detsamma gäller de moduler som produceras idag. Men det verkar mindre sannolikt att produktionen skulle minska med tvåsiffrigt antal procent mer för vanliga moduler än för glas-glasmoduler efter 25 år, som är en vanlig tid för effektgaranti hos vanliga moduler.

    Glas-glasmodulerna har förmodligen en effektgaranti på 30 år och man skulle därför kunna förvänta sig en längre livslängd än för vanliga moduler. Om detta stämmer kan det vara så att glas-glasmodulerna ger en bättre ekonomi än vanliga moduler någon gång efter 30 år med de antaganden som jag gissade enligt ovan.

Kommentarer är stängda.