Det internationella mötet inom IEA PVPS Task 13 har nu varit två dagar i Santiago. Idag flög vi upp till Antofagasta, där mötet fortsätter med en teknisk tur i morgon i Atacamaöknen, som har en medelnederbörd på 1 mm per år. I vissa delar har man inte uppmätt någon nederbörd alls… Atacamaöknen är världens bästa plats för solceller, med hög solinstrålning och relativt låg temperatur.
I Chile, med 18-19 miljoner invånare, producerades 5,43 TWh solel 2018, som motsvarade 7% av Chiles elanvändning. Det skulle betyda att Chile använder ca 78 TWh el. Sveriges slutliga elanvändning var 126 TWh år 2017 enligt Energimyndighetens Energiläget i siffror 2019. Sverige använder därmed i runda slängar tre gånger mer el per person än vad man gör i Chile.
En annan föredragshållare sa att Chile hade 2,6 GW solceller installerade vilket skulle ge ett utbyte på i genomsnitt 2090 kWh/kW. Ett genomsnitt för Sverige är sannolikt under 900 kWh/kW.
När vi flög till Antofagasta såg vi en mycket stor solcellsanläggning. En annan deltagare i IEA-mötet trodde det kunde röra sig om 200 MW. Svårt att skatta från 10 000 meters höjd, men om en solcellsanläggning ser stor ut från den höjden, då är den riktigt stor…
Hej Bengt,
Efter lite googlande så hittade jag anläggningen:
https://www.acciona.com/business-divisions/energy/emblematic-projects/el-romero-solar-photovoltaic-plant/
246MW
776.000 paneler installerat på 13 månader, imponerande!
Bra jobbat! La till ett PS från en annan länk, där det även stod om investeringskostnaden.