Tar ditt elnätbolag betalt för inmatningsabonnemang för nettoproducenter?

Enligt ellagen gäller att

“En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. Detta gäller dock bara om elanvändaren under ett kalenderår har tagit ut mer el från elsystemet än han har matat in på systemet.”

Småhusägare som under ett år är nettokonsumenter av el behöver alltså enligt ellagen inte betala för inmatningsabonnemang,  Om man däremot är en nettoproducent som matar in mer överskottsel till nätet än vad man köper har nätägaren rätt att ha ut en årlig avgift för inmatningsabonnemanget.

Det är en smula märkligt att regelverket för nettokonsument och nettoproducent gäller oavsett hur mycket solel man producerar eller säljer, bara inmatningen till elnätet är högst 43,5 kW, vilket ingen normal småhusägare uppnår. Det rimliga vore att ta bort kravet att man måste vara nettokonsument så att tillgängliga takytor kan utnyttjas maximalt, utan att man ska behöva vara oroad för att bli nettoproducent och få en årlig avgift som sänker denna ambition. 

Ett färskt exempel är att jag funderar på att låta sätta solceller på vår sommarstuga. Det får plats runt 3 kW, men installerar vi så mycket blir vi säkert nettoproducenter då vår årliga elanvändning bara är runt 1 500 kWh i genomsnitt. Ringde nätbolaget Ljusdals Energi idag men kunde inte få något besked om de tar betalt för inmatningsabonnemanget om vi blir nettoproducenter. De skulle återkomma med svar.

Det finns nätbolag som inte tar betalt för inmatningsabonnemanget även om man blir nettoproducent. En ändring skulle behövas i ellagen så att det blir regel och inte undantag.

Skriv gärna en kommentar till detta inlägg om ditt elnätbolag tar betalt eller inte för inmatningsabonnemang för småhusägare som är nettoproducenter!

 

39 svar på ”Tar ditt elnätbolag betalt för inmatningsabonnemang för nettoproducenter?

  1. Hej, utan att veta konsekvensen (som tur var) beställde jag en anläggning på 23.7 kw. Förbrukar c:a 33000 kwh. Men då kom Eon och krävde uppgradering till 35 amp för “ingående2 elavtal. Kostnadsökning nästa 4000:-. Kollade med leverantören vad det skulle bli för total produceringsminskning om jag höll mig till 25 amp = 17.3 kw. Begränsade omvandlaren til 18 kw. Lite behåller jag ju alltid själv. Koll av dagskurvorna visar en förlust på max 2-300 kwh på ett år. Max uppträder väldigt sällan och kortvarigt. Men jag skulle vilja ha en mindre anläggning rakt mot öster, som komplement. Men med Eons politik är det omöjligt att räkna hem. Nu höjer man dessutom för 6.e året i rad den fasta avgiften med 10 %, för att man ska förstärka nätet, som jag avlastar med min el. 851:- / mån + 69.75 öre / kwh för distribution. 33000:- om året + elkostnad till leverantören. Ett el-uppror vore mer lönsamt än bensinupproret för mig.

    • Hej. Du kan forfarande installera 23 kW på din 25A säkring dock så är max ut effekt 17,3kW. Om du nu vill ha mer utmattningseffekt ja då får man helt enkelt höja sin mätarsäkring alternativ begränsa växelriktaren. I ditt fall så har eon agerat helt korrekt.

      • Man behöver inte alls höja sin mätarsäkring för att man producerar mer. Det man gör är sätter separat service/produktionssäkring på tex 35A och låter mätarsäkringen ligga kvar på 25A (eller tom lägre). Eons egen dokumentation/handledning till elektriker förklarar i ord och bild hur det utförs.

  2. Jag håller med om att begränsningen borde tas bort – det är många villaägare som vi installerar hos som har tak “över” och gärna skulle installera lite fler paneler när de ändå är igång men som avvaktar tills vidare. Vi har själva hemma plats för ungefär dubbelt så mycket solelproduktion, på fjällstugan likaså.
    Synd att inte nyttja platsen som finns när det finns brist på lokal effekt samtidigt som det finns husägare villiga att investera!

  3. EOn tar inget betalt om man blir netto producent. Man kan dessutom slippa den ökade fasta avgiften om man kan koppla anläggningen så att den går på en separat kabel fram till mätarskåpet. Då kan man ha olika säkringar in och ut.

    • Jag har 2 m mellan mätarskåpet och växelriktaren, så en sådan kabel borde vara lätt att dra. Men varför krångla till det `Eon mäter ju varenda timmes förbrukning, och kan lätt se att jag aldrig konsumerar mer än vad 25 amp motsvarar. Sätt dit 35 amp säkringar för min utleverans, utan att öka avgiften.

  4. Min nätägare Eon tar inte ut någon avgift för detta sedan 1 januari 2019.

    Finns även ett förslag till ny elmarknadslag (https://www.regeringen.se/4a7445/contentassets/5e3f25b8d5d745b18b173b6b886bdc86/elmarknadslag-ds-201744) som ska ersätta ellagen och som var ute på remiss 2018, I i den på sidan 360 står följande:
    ”22§ En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen.

    Paragrafen motsvarar nuvarande 4 kap. 10 § tredje stycket ellagen. En elanvändare som också är elproducent har enligt de närmare förutsättningar som anges i paragrafen en rätt att undantas från skyldigheten att betala nätavgift för sin inmatning. Till skillnad från det som gäller i dag finns inget krav att elanvändaren ska ta ut mer
    el från elsystemet än den matar in.
    Elanvändarens skyldighet att betala nätavgift för sitt uttag av el
    påverkas inte av regleringen i paragrafen. Övervägandena finns i avsnitt 11.4.”

    Initialt skulle den börja gälla den 1 januari 2019 men så har inte skett utan det verkar ha stannat upp någonstans så jag betnings när den förväntas bli antagen.

    • Känner till det nya lagförslaget. Det presenterades i en promemoria om ny Elmarknadslag i september 2017, men inget har hänt ännu. Det är dags att det blir verkstad nu… Kan kanske påskyndas om flera hör av sig till regeringen?

      I den nya förslaget finns fortfarande gränsen 63 A för säkringsabonnemanget kvar. När det gäller skattereduktionen för överskottsel som matas in till nätet är gränsen däremot 100 A säkringsabonnemang. Det vore önskvärt att ha samma gräns, 100 A, i både den nya Elmarknadslagen och i Inkomstskattelagen. Om vi vill stödja att flera installerar solceller och bidrar till det svenska målet om 100% förnyelsebar elproduktion 2040 bör lagarna utformas för att stödja istället för att stjälpa.

  5. Hej Bengt. Det är ju på gång en lagändringar med precis det innehållet. Det har gjorts en utredning som har resulterat i en proposition men i och med senaste regeringsombildningen stannade allt av. I stället håller man på att införa propositionen millimeter för millimeter. Så när just den lagändringen kommer att läggas fram kanske bara Ibrahim Baylan vet.

  6. Jag har kollat med mitt elnätbolag innan jag bestämde storlek på anläggningen och har en hög chefs ord på att de inte bryr sig om jag överproducerar några tusen kWh per år.

  7. Det är en märklig bestämmelse att man måste vara nettokonsument för att inte behöva betala ett inmatningsabonnemang.
    – För det första krånglar det till solels-ägandet. Framemot årets slut måste man hålla reda på att man inte matat in mera än vad man tagit ut från nätet. Ligger man i farozonen för att betala inmatningsabonnemang så ligger det nära till hands att man “bränner av” några hundra kWh på något¨värdelöst (t ex att sätta på strålningsvärmare på en uteplats); detta under en tid på året då elbehovet är stort och nätet kan vara ansträngt.
    – Om man vill ha ökad förnybar elproduktion så borde man låta folk utnyttja sina takytor till det, i stället för att straffa dem som producerar mera än man själv använder.

  8. Producerar du för mycket så köp elbil om du inte redan har en.

    • Haken är att det gällde sommarstugan. Vi skulle behöva åka dit och ladda elbilen väldigt ofta för att få ner en tänkt solcellsanläggning på stugan till nettokonsument, :-).

      • Det var nog menat som en allmän kommentar.I grundproblemet håller jag helt med.Vi har en gård med många fina plåttak som kunde fyllas med solceller och bli en extra inkomstkälla. Landsbygden behöver möjligheter att försörja sig och elproduktion kan bli en.

  9. Avlasta elnät låter roligt, i tyskland få många inte installera solceller längre pga deras lokal nät inte klarar spets, dessutom få elbolag obligstoriskt offswitch till anläggningar över 30kw, finns inte mycket erfahrenhet här när solceller är populär.

  10. Samtliga eons mikroproducenter fick följande brev förra året. dvs de kunder som varit mikroproducent men sålt mer el än de shjälv förbrukat slipper nu den extra fasta avgiften från 1 januari 2019!

    Snart slopar vi den fasta avgiften för mikroproduktion
    Från den 1 januari 2019 tar vi bort den fasta avgiften för de mikroproducenter som producerar mer energi än vad de gör av med per år.
    För oss finns inget viktigare än att du som kund, oavsett om du finns i stad eller på landsbygd, ska kunna göra så självklara saker som att ladda din elbil, åka tåg och ha egen produktion av förnybar solenergi. Vi vill att du ska kunna driva ditt företag på ett hållbart sätt med möjlighet att få el från enbart förnybara källor. Elnätet är en förutsättning för att genomföra klimatomställningen.
    Vårt nuvarande elnät är uppbyggt för att koppla ihop ett fåtal stora kraftverk med städer och fabriker. Omställningen till förnybar energi från sol- och vindkraft gör att elnätet måste anpassas till att istället kunna ta emot el från många mindre producenter – som ditt företag. Dessutom växer våra stora städer kraftigt och behovet av el är redan större än vad dagens elnät klarar av.
    Just nu gör vi vår största satsning någonsin och ställer om helt till förnybar energi. En omställning som inte bara är bra för klimatet, utan också helt nödvändig för vårt samhälle. Vi har redan börjat framtidssäkra elnätet så att det ska klara alla nya energibehov. Men vi behöver göra ännu mer.
    Det är vårt ansvar att driva energiomställningen, men det kommer att kosta. Alla som använder elnätet är med och betalar genom elnätsavgiften, vilken styrs av ett statligt regelverk. Reglerna gäller i fyraårsperioder, medan vi planerar betydligt mer långsiktigt än så. Vi skulle vilja fördela avgiften mer jämnt över flera år – det vore bättre för dig som kund. Tyvärr kan vi inte styra det. Vårt fokus är ett elnät som fungerar för framtiden och därför höjer vi avgiften nu.
    Den nya elnätsavgiften gäller från 1 januari 2019. På eon.se/elnatsavgift kan du läsa mer om våra investeringar i elnätet och räkna ut vad er nya nätavgift blir.

    • Låter bra att Eon att tagit bort avgiften för inmatningsabonnemang även om man som småhusägare blir nettoproducent.

      När det gäller vår stuga utanför Ljusdal var svaret från Ljusdals Energi, som ingår i El i Norr, att policyn hos El i Norr är att ta betalt för inmatningsabonnemanget om man blir nettoproducent. Rimligen blir mätkostnaden för elnätbolaget exakt densamma oavsett om man är nettokonsument eller nettoproducent, utan det är mera en policyfråga, att kan man ta betalt så gör man det enligt min tolkning.

  11. Det är inte det som är problemet, mikro eller inte mikro. Jag är mikro, men vill öka min producerade el, utan att producera mer än vad jag använder. Men min säkring ska höjas från 25 amp till 35 amp, och då vill Eon ha mer än 4000:- mer i fast avgift. Då lönar det inte sig att installera 7 kw mer på taket. In, skulle jag eg. klara mig med 20 amp, (max 12 kw enl. Eons statistik ) nu när jag konsumerar en del av min el själv.Skillnad ännu större än 4000:-. Så när jag avlastar nätet, ska Eon ha mer betalt ???

    • @Jan-E. Skaffa växelriktare som kan begränsa inmatningen till nätet till vad 25 A säkring tål = ca 17 kW (25A*230V*3 faser), så löser du ditt problem.

      Det finns ingen enhetlig definition av mikroproducent. I Ellagen gräns vid 63 A för säkringsabonnemanget och i inkomstskattelagen gräns vid 100 A för skattereduktion. Definitionen av nettokonsument eller nettoproducent har inget att göra med säkringsabonnemanget. I ellagen har man dock kopplat krav på säkringsabonnemangets storlek (högst 63 A), högsta inmatad effekt till nätet (högst 43,5 kW) och att man måste vara nettokonsument av el för att man ska slippa en årlig avgift för inmatningsabonnemanget. Kravet nettokonsument bör tas bort och det är också vad som föreslagits i en ny Elmarknadslag, men där verkar förslaget ha gått i stå.

  12. Det gjorde jag redan för 4 år sedan, men tycker fortfarande det är fel av Eon att ta säkringsavgiften efter “förbrukningsavtalet”. Men vinsten har varit stor med en 23.7 kw anläggning i st. för 17 kw. Topparna, som man betalar efter uppträder så sällan att begränsningen till 18 kw (egen förbrukn. 1 kw) bara kostar c:a 200-400 kwh på ett år. (tot. 22200 kwh förra året ) Men, jag skulle vilja ha en 7 kw stor del rakt mot öster. Man kan räkna med att överlappningen 7 kw öst och 18 kw syd, inte samverkar med sina max toppar. Men kanske 5000 kwh plus och 4200:- minus, ger ingen avkastning på de c:a 80000:- en sådan installation kostar.

    • 25 A säkring klarar 17 kW. Om din egenförbrukning alltid är minst 1 kW klarar du upp till 18 kW solelproduktion med 25 A säkring.

      Gjorde en koll med 17 kW solceller i söder, 7 kW solceller i öster med 27 graders taklutning i Västerås med 2016 års soldata i PVGIS. Maxeffekten blev 18,3 kW, under 2 timmar var effekten högre än 18 kW, 14 timmar högre än 17 kW och 62 timmar var effekten högre än 16 kW. Det blir andra timantal med andra taklutningar och andra orter. Men du bör klara dig med 25 A säkring, med endast en liten årlig energiförlust genom en begränsning av uteffekten från växelriktaren.

      • Det hjälper inte att räkna med 17 kw i söder när storleken är 23.7 kw. Upp till begränsningen 18 kw lligger jag ju 39 % högre än vad 17 kw skulle gett. Det är därför jag är så tacksam för att beställningen blev fel – innan jag insåg säkringsproblemet. Tillskottet från en 7 kw anläggning blir mycket reducerat om max fortf. ska vara begränsat till 18 kw till Eon.

        • Då missförstod jag dig. Hade lite svårt att hänga med i ditt resonemang. Trodde att du hade 17 kW och ville utöka med 7 kW till 23,7. Nåja, det förändrar inte saken så mycket. Jag gjorde ny uträkning med 23,7 kW i söder och 7 kW i öster för Västerås med taklutning 27 grader och soldata från 2016 i PVGIS. Det blir då 450 kWh under ett år som överstiger 18 kW. Värdena blir förstås annorlunda med andra taklutningar och orter samt under andra år med annan solinstrålning. 2019 var extremt bra år på de flesta håll och var inte representativt för ett normalår. Men slutsatsen bör fortfarande bli att 7 kW till i öster och effektbegränsning till 18 kW bör fungera.

          • Tack för uträkningen. Den verkar riktig, m h t att jag idag uppskattar “förlusten till 200 kwh. Dom får du ju med i din kalkyl och så blir det ytterligare c:a 200 för sol tillskottet från öster. Det ser ju så förbaskat fint ut en sommarmorgon redan vid 5 -tiden på östertaket. Jag förmodar att det blir en växelriktare till med tanke på att det är taket på ett annat hus, som ska utnyttjas. Kabel avstånd (220 V) c:a 50 m. till nuvarande anslutning. Eller kan 220V anslutas i det andra hustet ? Det finns en säkringcentral även där.

  13. Enligt Eon () så ska det gå bra att sälja mer ström än man köper, utan att bli extra debiterad över huvudtaget. De betalar spotpris plus 10 öre/kWh till privatpersoner.

    Men på deras hemsida står det fortfarande att man måste vara huvudsakligen konsument på årsbasis.

    Någon som faktiskt säljer mer än man köper som kan svara på hur det ligger till för dom?

    • Enligt två kommentarer ovan tog E.ON bort avgiften för inmatningsabonnemang för nettoproducenter 1 januari 2019. Man kan därför anta att skrivningen på den webbsida du hittat är gammal och att man glömt att uppdatera den.

      • Magnus, är osäker på om du menar Eon som elnätsägare eller som elhandelsbolag. Inlägget ovan som Bengt refererar till gäller Eon som elnätsägare. Men du skriver om spotpris och det är något som elhandelsbolaget pysslar med.

        • Med tanke på “sälja mer ström än man köper” och “huvudsakligen konsument på årsbasis” var min tolkning att det rörde frågan om inmatningsabonnemang. Men…, sökte efter “huvudsakligen konsument på årsbasis” på E.ON:s hemsida. Den texten finns under “Avgift för anslutning till elnätet” och det är en annan sak än inmatningsabonnemanget. Det står så här på E.ON:s webb:
          Avgift för anslutning till elnätet
          Under förutsättningen att du som kund uppfyller dessa villkor tillkommer ingen kostnad för anslutningen från vår sida.
          – Anläggningseffekt max 43,5 kW samt säkring max 63 A
          – Är huvudsakligen konsument på årsbasis
          – Inte ändrar din säkring till mer än vad anslutningen är betald för”

  14. Läs sista raden. “Inte ändra din säkring till mer än vad anslutningen är betald för.” Jag har 25 A och vill kunna producera upp till 22 kw. Då krävs 35 A. EON vill då ha 4500:- mer i fast avgift, för höjningen från 17 kw till 22 kw. Vilket kunde gett kanske 5000:- mer i inkomst. Investering c:a 75000:- mer, för 500 i avkastning. EON bromsar utvecklingen och tar betalt för microavtal. Mot lagens bokstav.

      • Det schemat som finns i dokumentet med två oika avsäkringar, hur ser det ut längre in hos producenten/konsumenten?
        Om det som produceras är anslutet till förbrukarna, vad är det som gör att överskottet går ut via den större säkringen och inte den mindre?
        Skulle vilja se ett schema över en hel sån anläggning.

        • Har man produktionen “anslutet till förbrukarna” (antar du menar innanför mätarsäkringarna) så har man ju defakto inte kopplat som bilden visar. Växelriktaren ska ligga på egen säkringsgrupp utanför mätarsäkringarna.

    • Jag menade Eon som både nätägare och elleverantör. Vi har Eon som nätägare. Men kan såklart välja vilken leverantör vi vill för elen.
      Enligt de uppgifter jag fått så ska man kunna ha två olika säkringsstorlekar (två fysiskt olika mätare) en för produktion och en för inköp. I ditt fall bör det då inte kosta dig något.

      Om man gör så vet jag inte om man själv kan förbruka något av det man producerar, då borde Anläggningarna vara skiljda åt.

      • Se länken ovan som förtydligar just att ha två olika säkringsgrupper för konsumtion och produktion. Krävs inte två olika mätare och du förbrukar alltid det du producerar först innan eventuell inmatning på elnätet.

  15. Återkommer med frågan om vad som är godkänt av skatte verket när man vill större säkring för levererad el, utan avgiftshöjning.
    Utdrag ur skatteverkets ”mikroproduktion”.
    ”Regler för skattereduktion för levererad el. ”
    Mikroproduktionsanläggningen ska ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som privatbostadens anslutning till elnätet. Det innebär att elen Du kan få skattereduktion för, matas in och matas ut via samma anslutningspunkt och att både inmatning och utmatning mäts via den anslutningspunkten.

    Anvisad koppling enl. Eons schema, uppfyller inte kravet “samma huvudsäkring”. Den omkopplingen är dessutom inte kostnadsfri.

    Jan-E Carlsson

    • Inget problem som jag ser det. Huvudsäkringen är mätarsäkringen som bestämmer vilken abonnemangsavgift du betalar till nätägaren. Att du har en servissäkring som har ett högre värde än mätarsäkringen påverkar inte abonnemangsavgiften eller skattereduktionen för överskottselen. Se figur 3 i Vattenfalls “Vattenfall eldistribution Installationsregler“, som visar huvudsäkring och servissäkring.

      I Inkomstskattelag (1999:1229) 67 Kap. som sätter reglerna för skattereduktionen står nedanstående text. Skatteverket har sedan tydligen gjort en tolkning att med “säkring” menas “huvudsäkring” (och därmed inte servissäkring).

      “Mikroproduktion av förnybar el
      Vilka som kan få skattereduktion
      27 § En fysisk eller juridisk person har efter begäran rätt till skattereduktion enligt 28-33 §§.
      Det gäller den som
      1. framställer förnybar el,
      2. i en och samma anslutningspunkt matar in förnybar el och tar ut el,
      3. har en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten, och
      4. har anmält till nätkoncessionshavaren att förnybar el framställs och matas in i anslutningspunkten.
      Första stycket gäller även dödsbon och svenska handelsbolag. Lag (2014:1468).”

      • Instämmer med dig Bengt. I de diskussioner jag haft med Skatteverket i mitt arbete så är de inga tekniker utan har skrivit vad de tror är rätt. Jag tror att det väsentliga är att både konsumtionen och produktionen passerar samma elmätare i slutändan samt att ingen av säkringarna är större än 100 A.

  16. Tack, jag tror er, men verkets text är störande, innan man fattar beslutet om ombyggnad.
    Jan-E

Kommentarer är stängda.