Juni blev en solig månad, men inte i nivå med maj som var en rekordsolig månad på många håll i landet. Juni blev också en varm månad med 16,7 grader i månadsmedel för Västerås. Men inte lika varm som maj då nästan alla SMHI:s stationer slog rekord förutom de längst i norr. För vår del blev det den näst bästa månaden hittills för vår utbyggda solcellsanläggning, som varit i drift drygt 3,5 år. Endast maj i år har varit en bättre månad. Då även mars var bättre än tidigare år och juli också kommer att bli det kommer utan tvekan 2018 att bli det bästa året för vår utbyggda solcellsanläggning.
Solelproduktion
Under juni månad gav våra solceller 586,39 kWh (122,3 kWh/kW) solel enligt elmätaren. Det var mer än juni 2016-2017 som gav 563 kWh (117,5 kWh/kW) respektive 506 kWh (105,5 kWh/kW).
Bästa dag blev 8 juni med 25,57 kWh (5,3 kWh/kW) enligt växelriktaren. Vår allra bästa dag hittills var 12 maj 2017 med 27,16 kWh (5,7 kWh/kW).
I diagrammet här nedan visas solelproduktion, egenanvändning och inmatning till nätet per dygn under juni.
Egenanvändning och överskott
Av vår producerade solel under juni använde vi 158 kWh (27%) själva och matade in ett överskott på 428 kWh (73%) till nätet. Under senaste året (juli 2017 – juni 2018) har egenvändningen varit 37% i genomsnitt. Under 2011-2015 var vår egenanvändning i genomsnitt 46,8% medan 53,2% var ett överskott som matades in till nätet. I och med att vi byggt ut vår solcellsanläggning har både produktion och överskott ökat, vilket gör att vår andel egenanvändning minskat.
Vi köpte 169 kWh el under juni. Av vår elanvändning var 48% solel. Hade vi kunnat använda all solel själva hade det blivit 100%.
Vi var liksom under maj ett plushus under juni med 259 kWh högre elproduktion än vår elanvändning. Under 28 av månadens 30 dygn producerade solcellerna mera el än vår elanvändning under dygnet.
Tillkommer dessutom att vi får varmvatten från våra solfångare, vilket gör att vi minskar användning av elpatron för uppvärmning av vatten i ackumulatortanken. Varmvattnet används till tappvarmvatten och golvvärme (höst, vinter och vår) på båda våningarna. Vi bor sju kilometer ifrån närmaste fjärrvärmeområde så det var aldrig något alternativ för oss när vi lät bygga huset 2006. Vi bor 1 km från utkanten av ett stort nybyggnadsområde där 5 000 bostäder planeras på sikt men dit lät kommunen inte dra någon fjärrvärme, man bedömde väl att det inte var lönsamt med dagens energisnålare hus.
Produktion per modul
Eftersom våra solcellsmoduler numera har effektoptimerare från SolarEdge på varje modul kan man också se energiproduktion per modul och då kan även utbytet per modul beräknas, se figurer här nedan som visar elproduktion under juni i år och utbyte per modul under juni månad.
Skuggeffekter minskar produktionen mer eller mindre för alla modulerna:
- Den lägre solelproduktion för de östligaste modulerna (7-12) beror på att de skuggas av stor ek och lind på morgon och tidig förmiddag.
- Modulerna 17-19 på kökstaket skuggas av lövskog på sen eftermiddag och kväll, dessutom skuggas modul 19 på morgon och tidig förmiddag av utstickande fasad. Skuggningen på kökstaket gör att dessa 260 W moduler producerar mindre än de 240 W moduler som sitter högre upp på taket och som därmed skuggas mindre.
- Att den västvända modulen 16 ger lägre produktion än den östvända modulen 15, har också att göra med skuggning av närliggande lövskog under sen eftermiddag och kväll.
Produktionsdata
På SolarEdge monitoring portal finns vår solcellsanläggning under namnet Geddeholm 73. Den installerade solcellseffekten är 4,794 kW från och med 27 november 2015. Solcellsmodulerna har en yta på 27,5 m2. Dessförinnan hade vi 3,36 kW solceller med driftstart 28 oktober 2010 och för den tiden finns driftdata i SMA:s Sunny Portal. Vi hade även tre stycken 100 W begagnade solcellsmoduler från slutet av 2006, men på den tiden hade vi ingen loggning av driftdata.
En beskrivning av vår utbyggda solcellsanläggning finns i inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning.
Vi har dessutom 10 m2 solfångare som varit i gång sedan slutet november 2006, någon månad efter inflyttningen i huset.
Noggrannhet växelriktarens mätvärden
Enligt växelriktarens mätvärden var solelproduktionen 595,3 kWh under juni. Det var 1,53% högre värde än från elmätaren. Skillnaden mellan värdena från elmätare och växelriktare är dock inte konstant. Vid låg energiproduktion under en dag visar växelriktaren lägre värden än elmätaren, medan det vid högre energiproduktion är tvärtom. Enligt SolarEdge har växelriktarens mätvärden en noggrannhet på ±5%, medan vår elmätare från ABB har en noggrannhet på ±1%.
Skuggning
Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.
Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.
Hej Bengt,
jag är lite nyfiken på hur du sammanställer dina data. Fångar du produktion och egenanvändning på något smart sätt eller lägger du in dessa data manuellt i något verktyg?
Jag har själv 32 paneler i SO i Nacka och har i år under knappt 7 månader producerat 6 MWh. Ett strålande solcellsår!!!
Med vänlig hälsning Lars-Olof
Den extra utrustning vi har är en mätning och loggning av in- och utgående el i huset. Se inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning under Elmätare, som beskriver hårdvaran.
Diagrammen:
1 (översta): Diagram som jag gjort i Excel. Data per dygn för solelproduktionen hämtas från Solar Edge “monitoring portal”. Data för överskott inmatat till nätet per dygn hämtas från vår nägarens (Vattenfall) webb. Egenanvändningen per dygn beräknas som solelproduktion minus överskott.
2: Från Solar Edge portal. Skillnaden mot diagram 1 är att här visas också elanvändningen (= köpt el + egenanvänd el) men inte överskottet som matas in till nätet. Överskottet är “Solar production” (solelproduktion) minus “Self consumption” (egenanvändning). När det gäller elanvändning och egenanvändningen i detta diagram gäller det huset där vi bor, det fristående garaget+förrådet kommer inte med i denna mätning. Diagrammet använder värden per 15 minuter, men det är möjligt att ta ut värden per fem minuter. Från nätägaren kan man som bäst få timvärden. Den bättre tidsupplösningen för data från Solar Edge kan ha stor betydelse när man vill titta på detaljer.
3: Från Solar Edge portal, där jag lagt till text i Photoshop. Värden per modul kan man bara få om man har optimerare eller modulväxelriktare. Vi har optimerare från Solar Edge.
4 (nedersta): Diagram som jag gjort i Excel. Energiutbytet per modul beräknas utifrån produktionsvärdena i diagram 3, som divideras med modulernas effekt i kW. Eftersom vi har moduler med tre olika effekter kan man inte direkt se i diagram 3 om utbytet (kWh/kW) skiljer mellan de olika modulerna.