Regeringen vill slopa krav på bygglov för solceller

Enligt TV4-nyheterna i kväll har regeringen lagt en proposition att slopa kravet på bygglov för solceller från augusti. Förslaget är att det ska räcka med en anmälan i efterhand. Vore intressant att läsa propositionen för att se under vilka villkor man skulle slippa kravet på bygglov, men har inte hittat propositionen ännu.

Det är ett välkommet förslag då krav på bygglov eller inte varierar från kommun till kommun. I vissa kommuner krävs idag inte bygglov medan det i andra krävs bygglov. Ett krav på bygglov innebär en extra kostnad för solcellsägaren och det ger en ökad och onödig administration för berörda parter.

Propositionen kan vara ett resultat av Boverkets uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov för solceller, som ska rapporteras senast 31 mars 2018 till regeringskansliet, se tidigare inlägg Bygglov solceller – tamt förslag från Boverket. En positiv överraskning att regeringen lägger en proposition redan innan slutdatumet för Boverkets utredningsrapport.

Lagrådsremiss

PS 22/2: Lagrådsremiss: Fler bygglovsbefriade åtgärder, finns på Regeringskansliets webb och det finns även ett pressmeddelande från idag “Fritt fram att fånga sol utan lov“. I pressmeddelandet står “…att det inte ska krävas bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare som följer en byggnads form.” I lagrådsremissen står dessutom denna brasklapp: “Åtgärderna ska följa gällande detaljplan. Kommunen ska ha möjlighet att återinföra lovplikt i detaljplan.”

Regeringens förslag lyder enligt lagrådsremissen:

“Bygglov ska inte krävas för att på en byggnad inom detaljplanelagt område montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, under förutsättning att åtgärden följer detaljplanen. En sådan åtgärd får inte vidtas utan bygglov på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. En sådan åtgärd får inte heller vidtas utan bygglov inom eller i anslutning till ett område som utgör riksintresse för totalförsvaret. Kommunen ska ha möjlighet att återinföra lovplikt i detaljplan.”

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

14 svar på ”Regeringen vill slopa krav på bygglov för solceller

  1. Jag uppfattade nyheten som att Regeringen ska lägga en proposition, inte att de redan har lagt en. Men helt klart ett steg i rätt riktning.

    • Kan vara så. Jag gick på att det i Live-sändningen i TV4-nyheterna stod “har lagt” i en textremsa. Där stod det också 1 augusti som datum när det skulle börja gälla och det är väl det som är det viktiga, att det blir ett snabbt genomförande utan dragande i långbänk. Lyssnade en gång till på TV4-sändningen också, där sa reportern “nu lägger”, så det blev tvetydigt från TV4-nyheterna.

    • Tack för tips! Det står i länken att “Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.”, som det även stod i TV4-nyheternas Live-sändning igår.

  2. Känner inte riktigt igen mig i denna debatt.
    Det är väl en kommunal fråga och kan då naturligtvis se olika ut på olika ställen.
    Här i Linköping, när jag ställde frågan om bygglov, så kom det bara ett telefonsamtal som frågade:
    Ska du lägga panelerna platt på ditt tak?
    Ja.
    OK, Kör då!
    1 mail, 1 telefonsamtal. 0 kronor!
    Devadede
    /Kalle

  3. Jag gjorde lite efterforskningar och det visade sig att tidigare exempel verkar lovande vad gäller tidsplanen:

    2014 så var det också ändringar i Plan och bygglagen (PBL) vad gäller bygglov för “Attefallshusen” mm.
    Lagrådsremiss 13 feb 2014
    Proposition 20 mars 2014
    Lagen började gälla 2 juli 2014

    2017 var det ändringar igen i PBL, med bla balkonger och burspråk som togs bort bygglovet för:
    Lagrådsremiss 17 februari 2017
    Proposition 20 mars 2017
    Lagen började gälla 1 juli 2017.

    För slopat bygglov för solceller så:
    Lagrådsremiss 22 februari…

    Om samma mönster upprepas så träder lagen i kraft 1 augusti 2018 som det är skrivet i lagrådsremissen.

    Hoppas bara inte det stöter på patrull någonstans längs vägen…

    Orsaken att jag är väldigt intresserad av detta är förstås att jag helst vill slippa kostnaden på nästan 7000kr och krångel i onödan. Överväger starkt att satsa på att det blir 1 augusti och vänta tills dess att installera systemet.

  4. Det var en intressant nyhet och likaså intressanta kommentarer. Tycker också att det är ett problem att alla kommuner sköter bygglov olika, men det skulle inte fungera med samma regler för alla kommuner. Vissa vill utvecklas snabbare, andra vill knappt ha nybyggnationer av olika skäl. Det mariga är för oss som ska bygga hus och planera och ha alldeles för mycket i åtanke.

  5. …”om det följer detaljplanen”… I vår kommun i Västra Götaland anges i detaljplanen på ett litet område, att det ska vara röda hustak, så då blir det förbjudet med svarta solceller på taket. Detta tydligen hellre än miljösmart och energismart soltak.

    • Intressant experiment. Artikeln på SR ger dock för lite info för att ge fulla bilden. Vore intressant att veta 1) Hur stor elanvändning har husen? 2) Hur stor andel är vindel, solel och el från “generatorn” (som körs på biobränsle) 3) Vilka uppvärmningssystem har husen?

Kommentarer är stängda.