Nollenergihus och solceller i Tokyo

Idag var det sista dagen för IEA PVPS Task 15-mötet i Tokyo. Vi gjorde en lång busstur med studiebesök på tre olika platser.

Toshima Ecomusee Town, Toshima-ku, Tokyo

Företaget Nihon Sekkei har specialiserat sig på skyskrapor med innovativ grön design. Den skyskrapa vi tittade på var 189 meter hög. Den hade 133,55 kW solceller, av monokristallint kisel och amorft kisel som tunnfilm. 6% av elen för gemensamma utrymmen bestod av solel. Tror inte att all solel användes i byggnaden eftersom man fick en inmatningstariff (”feed in tariff”) för de 56,95 kW som satt på de tio lägsta våningarna.

Vi besökte våningarna 8-10 där det fanns en fin uteträdgård. Den kallades ”Forest of Toshima” och barnen studerade naturen där enligt vad man berättade. I en storstad som Tokyo med runt 13 miljoner invånare, med mängder av höga skyskrapor och mer eller mindre avsaknad av naturliga miljöer får man väl en annan syn på natur är än vad vi har i Sverige.

ZEB demonstration building, Taisei Technology Center

ZEB = Zero Energy Building. I denna fyra våningar höga byggnad som togs i drift 2014 producerade man minst lika mycket energi som byggnaden använde räknat på årsbasis. Det var den första urbana byggnaden i Japan som nådde detta mål. Man hade minskat energianvändning tlll 25% av det normala för motsvarande byggnader i Japan. Byggnadens totala energianvändning var 129 kWh/m2 under det första året.

Energiproduktion bestod av organiska solceller från Mitsubishi på fasaden och kristallina kiselsolceller på taket, plant monterade, samt av en bränslecell (SOFC = Solid Oxide Fuel Cell) driven med naturgas som producerade el (4,2 kW) och värme. Man förväntade sig en livslängd på 10-15 år för bränslecellen.

Diamond building, Yokohama

Här tittade vi från utsidan på fasaden till en 31 våningar hög skyskrapa, färdig 2009, med 91 kW semitransparenta solceller av kristallint kisel och en yta på 1 500 m2.

Intryck från Tokyo

Några personliga nyckelord.

Mååånga människor. Mycket vänliga och artiga människor. Lugna människor, ingen speciellt hets i tunnelbana och tåg. När tunnelbanan kom stod man snällt vid markeringarna och släppt ut passagerarna innan man gick in. Knepigt språk att läsa och förstå. Fisk, mycket vanligt i maten. Kallt ute, kallaste vädret på ett tiotal år enligt våra värdar. Kallt inomhus. Uppvärmda toalettsitsar. Toaletter med manöverknappar för underredsspolning. Karta med norr nedåt (!) på vår närmaste station. Skyskrapor överallt. Avsaknad av natur, vi såg några parker på vår långa busstur idag och vi åkte förbi en damm samt några invallade floder. Diverse artificiella ljud i tunnelbanan, som gök vid ett par nedgångar, oklart vad det betydde. Yen-sedlar, kontokort kunde vi inte använda så ofta.

Bilder

Lägger upp när jag kommer hem, efter fredag kväll. Skriver blogginläggen ca 23-24, efter en full dag och i morgon ska vi upp tidigt för att åka tåg till Narita airport, så behöver sova nu…

IEA PVPS Task 15

Sverige deltar i IEA PVPS (International Energy Agency Photovoltaic Power System Programme) Task 15 Enabling Framework for the Acceleration of BIPV (Building Integrated Photovoltaics = byggnadsintegrerade solceller) genom Bengt Stridh, Mälardalens högskola, David Larsson, Solkompaniet, Jessica Benson, RISE, Peter Kovacs, RISE, och Rickard Nygren, White arkitekter. 50% av finansieringen för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten. Bengt, Jessica och Rickard deltar i mötet i Tokyo denna vecka.

4 svar på ”Nollenergihus och solceller i Tokyo

  1. Trevligt att få ta del av era solcellsstudier och lite allmänt i Tokyo.

    • Jag håller med Bo, tack Bengt för rapporteringen!

  2. Lågenergihus kanske är fel väg att gå nollenergihus rätt väg att gå.
    Välisolerade hus ger problem med fukt, väldigt svårt att få en lösning som inte ger fuktproblem. ex dåligt isolerad fasad torkar upp och vi slipper påväxt på fasaden, lågenergihus där torkar inte fasaden och det blir påväxt och även bakom panelen blir det påväxt.
    En uteluftsventilerad vind fungerar bara om värme kommer upp och torkar ut vinden, nästan alla vindar där huset är välisolerat får fuktproblem på vinden, uteluftsventilerad vind kan inte fungera, fysiklagen säger att det inte kan fungera, uteluften kan ha 70-100% luftfuktighet och luften förs in i vinden dagtid och på natten sjunker temperaturen på vinden och då kondenseras fukten på undertaket och det blir en fuktskada, det är vanligt med mögel och röta.
    Uteluftsventilerad vind i ett lågenergihus kan inte fungera det är i praktiken omöjligt.
    googla ” uteluftsventilerad vind” så hittar ni forskning som visar att det inte fungerar.
    Ett hus som inte läcker ut värme als kommer att ha samma fuktighet i väggen som uteluften har och då växer det i väggen, detta är fysik en naturlag.
    Att isolera hus extra mycket (lågenergihus) är dyrt, lägg samma summa på solceller.

    Vårt energibehov kan lösas på två sätt mer isolering eller mer energiproduktion, jag tror att mer energiproduktion är lösningen.

  3. Hus som jag tror på är anslutna till elnätet och har lagom mycket isolering.
    Hela taket mot söder ska ha solceller se Bengts “byggnadsintegrerade solceller” (solvärme kan även användas delvis)
    Elen ska säljas och huset ska ha betydande energiöverskott.
    Huset ska sen ha en eldstad som reserv om det blir elavbrott kris krig.
    Eldstaden kan vara en kamin som eldas med ved och pellets, det skulle även gå att producera en viss mängd el med en kamin.

    Samhället kan satsa på kraftvärmeverk som producerar värme och el på den kalla årstiden, bioenergi kan lagras.
    Elöverskott kan göras om till flytande bränsle och lagras, vätgas kan produceras och lagras.
    Vattendammar, nya typer av energilagring kan tas fram.
    Samhället får lösa problemet med att lagra energin, där behövs det statliga pengar, marknaden kommer aldrig jag säger aldrig att göra något för att lösa problemet.
    Marknaden kan bara producera utrustningen vi behöver.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6864892
    “Forskare: Coola grabbar i Silicon Valley inget utan offentliga stöd”

    Vi får i dag inte köpa en bil utan katalysator, lagen är bra.
    Vi kan lagstifta att nya hus ska ha en bra energilösning, tvång är inte bra men varför ska vi bygga hus som inte är bra för miljön?
    Det är lag på fuktspärr diffusionsspärr i väggar på hus, lagen är bra, utan diffusionsspärr blir husen billigare men på något årtionde blir väggarna fulla av mögel.
    Avlopp är dyrt men trekammarbrunn med infiltration måste finnas, hur skulle det se ut om alla bara grävde ner ett rör som rinner ner i ån eller i havet.
    Lagar måste finnas, byggregler måste finnas.

    Frihet är bra men det får inte gå så långt att friheten hotar vår existens på vår fina planet.

Kommentarer är stängda.