Har lagt upp en sida “Solkartor” som en egen sida i menyn. Om den ort man bor på saknar en solkarta kan man som alternativ använda det lättanvända webbaserade programmet PVGIS.
I PVGIS kan man enkelt få en beräkning av solinstrålning och solelproduktion för godtycklig plats i Sverige, med vald solcellslutning och azimut (väderstreck) för platsen. Norr om 60:e breddgraden (norr om en linje Uppsala-Karlstad ungefär) används äldre väderdata (“Radiation database” är “Classic”), vilka ger ett alltför lågt värde på solelproduktionen. Med den nyare väderdatabasen “Climate-SAF” blir värdena för solelproduktion generellt lägre än det vanliga kommersiella simuleringsprogrammet PVSYST om använder det förinställda värdet på 14% för “Estimated System Losses” i PVGIS.
Man får tänka på att alla beräknade värden är uppskattningar som har osäkerheter. Alla beräknade värden, inklusive solkartorna, är dessutom medelvärden för en följd av år. Solinstrålningen kan variera ±10% mellan olika år om man tittar på en lång serie av år. Jämför man olika månadsvärden för solinstrålning från olika år kan variationerna vara ändå större. Man ska därför inte bli förvånad om den verkliga solelproduktionen avviker från beräknade värden.
Till ovanstående osäkerheter ska dessutom läggas att framför allt skuggning och i viss mån snötäckning kan sänka solelproduktionen.
Värnamo har också en solkarta nu.
http://www.varnamo.se/bygga-bo-och-miljo/nyheter-bygga-bo-och-miljo/nyheter-bygga-bo-och-miljo/2017-01-27-se-pa-solkartan-hur-mycket-energi-du-far.html
Tack för tips! Jag har lagt till Värnamo nu.
Jag använde PVGIS för att beräkna utfallet av en solvärmeanläggning för varmvatten. Man får laborera med verkningsgraden. En Joule är en Joule från solen oavsett