Alla solelproducenter har rätt till elcertifikat för hela sin solelproduktion, oavsett hur liten anläggning man har. När man producerat 1 000 kWh kan man få ett elcertifikat, som sedan kan säljas på marknaden. Elcertifikaten tilldelas under 15 år. Läs mer om Elcertifikatsystemet på Energimyndighetens hemsida.
En småhusägare kan få elcertifikat för den solel man matar in till nätet utan extra kostnad eftersom nätägaren har den timmätning som behövs. Vill man ha elcertifikat för hela sin elproduktion får man betala för den elmätare och årliga mätabonnemang som behövs hos en leverantör av denna tjänst. Det är nog få småhusägare som idag kan få någon lönsamhet i att ta ut elcertifikat för hela sin solelproduktion.
Vid årsskiftet höjdes kvotplikterna och många trodde kanske att det skulle höja priserna på elcertifikat. Detta har vi dock inte sett något av ännu, tvärtom har månadsmedelpriserna sjunkit med närmare 13% i år.
Prisstatistik för elcertifikat finns på Energimyndighetens sida Cesar. I januari var medelpriset 165,75 kr, vilket motsvarar 16,575 öre/kWh. I november var medelpriset 144,73 kr. Svensk Kraftmäklings spotpris för elcertifikat är nu 121,5 kr och terminspriser för handel i mars 2017 – mars 2021 ligger på 116-122 kr, så kräftgången verkar fortsätta…
Se även ett par tidigare inlägg om elcertifikat, som
Elcertifikat – Vad händer med priserna? (2016-02-25)
Elcertifikat till solel – Fakta (2015-11-04)
Hej Bengt
Har läst på om elcertifikat, teoretiskt skulle just jag skapa 18 st skulle jag tro, verkar som gungorna kostar kanske 250 kr och karusellen skulle ge 2250 kr (räknat 18 st x 125 kr) . Avgifter till Energimyndigheten fast + rörligt. Netto pengar in kanske 2000 kr. Därtill kommer den administrativa hanteringen. Funderar på om det mest är byråkrati för liten timpeng.
Vi har hittills aldrig betalat någon avgift för elcertifikathanteringen i Cesar. Vi sköter överföringen själva till vår köpare Telge Energi, en gång per år. Man kan även ha en stående överföring och då blir det inget löpande arbete alls. Någon årlig avgift har vi aldrig betalt för Cesar-kontot. Hanteringen av elcertifikaten på Cesar-kontot fungerar som ett bankkonto, klarar man det klarar man Cesar-kontot också även om det inte är riktigt lika användarvänligt som ett bankkonto.
Om man bara tar ut elcertifikat för det överskott man matar in till nätet blir det ingen kostnad för elcertifikatmätning, vilket det blir om man vill ha elcertifikat för hela sin solelproduktion.
OK. Tackar. Då skall jag undersöka Cesar-användning. Men eftersom man matar ju ut relativt lite – kan detta ju inte bli något mer än försumbart? Hur många e-cert skapar du och vad har du fått för dessa ?
Hur mycket man matar in till nätet varierar väldigt mycket mellan olika typer av installationer (småhus till MW-parker) och hur stor solcellsanläggningen man har. Det varierar mellan 0% och 100%. För småhus är överskottet som matas in till nätet vanligen stort, över 50% i genomsnitt är min bedömning. Om du har installerat 20 kW och använder nästan all solel själv låter det inte som ett vanligt småhus. Eller också har du bara tittat på dina data från november. Det är en väldig skillnad på egenanvändningen en vintermånad jämfört med en sommarmånad. På sommaren är solelproduktionen hög och elanvändningen vanligen som lägst under året, speciellt om man använder el för uppvärmning.
Vi fick tidigare ca 1,5 elcertifikat per år, i år blir det 2,2 elcertifikat (2 i praktiken eftersom man inte får delar av elcertifikat). Priset för dem är inbakat i elhandelspriset och pris för ursprungsgarantier så det är lite oklart vad vi får för elcertifikaten.
Har normal villa med bergvärme i södra sverige. 7.35 kW paneler på taket. Producerar 7,5-8 MWh per år vara runt 60% går på försäljning. Det ger runt 4 certifikat per år.
Jag har en stående automatisk överföring från certifikatskontot till min köpare (i mitt fall Bixia). Bixia tar ut 2,5 kronor + motsvarande ursprungsgarantier (värde okänt) för varje köpt certifikat. Så jag får ju omkring 98% av intäkten (2,5:- av omkring 125:-) i egen ficka (plus att jag skickar med ursprungsgarantierna). Det blir omkring en 500:- per år med aktuella priserna
Har inga kostnader för detta. Har ingen löpande arbetsinsats för detta.
Det enda jobbet jag har gjort är att starta upp det hela med ansökan om certifikat (och ursprungsgarantier), lite info till och om din nätleverantör för att mätningen och rapporteringen skall hamna rätt i cesar, ett avtal med någon köpare (i mitt fall samma som köper elen) och lite pill för att få till den automatiska överföringen i cesar. Allt som allt några timmars jobb som en engångsinsats, dock utspritt över några veckor (ett steg i taget…)
Jag vill minnas att tidigare har skrivits på denna blogg, bra lathundar om detta ämne, rätt?