För en tid sedan blev rapporterna färdiga för projektet “Utvärdering av solelproduktion från Sveriges första MW-solcellspark”. Projektet startade 2013-07-01 och slutfördes 2015-09-30. Deltagare i projektet var Kraftpojkarna (anläggare och innehavare av solcellsparken), Mälarenergi Elnät AB (elnätsägare), Mälarenergi AB (köpare av solenergin) och Mälardalens Högskola (jag var projektledare, där jag numera är adjungerad lektor). Energimyndigheten finansierade arbetet vid Mälardalens Högskola.
Projektet syfte var att öka förståelsen för och ge möjlighet att påverka hur framtida solcellsinstallationer bör utföras i Sverige på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt och därmed bli en ledsagare för ökad solelproduktion i Sverige. Projektet byggde tio mindre forskningssystem som utvärderades i detalj.
De tio forskningssystemen hade 3,0-8,4 kW märkeffekt och var enligt följande:
- 2-axlig solföljning fristående
- 1-axlig solföljning fristående, lutande axel 30° mot markplanet
- Fast montering fristående, 19° lutning mot markplanet
- Fast montering fristående, 41° lutning mot markplanet
- Fast montering på tak, 19° lutning mot markplanet
Alla ovanstående solcellssystem fanns med och utan effektoptimerare på varje modul, vilket gör att det blev tio olika solcellssystem.
Det finns fyra rapporter från projektet
- MW-parken. Sammanfattning av slutrapport.
Sammanfattar mycket kortfattat projektets resultat. - Sveriges första MW-solcellspark och dess forskningssystem.
Beskriver MW-parken och de 10 forskningssystem som har utvärderats i detalj. I denna rapport finns inga resultat, de finns i de två nedanstående rapporterna. - Analys av elkvaliteten i Sveriges första MW-solcellspark.
En rapport författad av Patrik Bagge, Mälarenergi, som redovisar resultaten från Mälarenergis mätningar av elkvalité i solcellsparkens anslutningspunkt. - Utvärdering av Sveriges första MW-solcellspark.
Här finns övriga resultat.
Rapporterna kan laddas ner som PDF-filer endera på projektets sida på Mälardalens högskola eller hos Energimyndigheten (där heter alla rapporter “Slutrapport”, men när man för muspekaren över namnet visas vad rapporterna heter).
Jag får återkomma till att ge axplock av resultaten i framtida inlägg, som kommer att blandas med inlägg om andra ämnen. Det finns mycket att skriva om, men min tillgängliga tid är en begränsning…
Trevlig läsning och hoppas att du finner något intressant i rapporterna!
Intressant. Vilken var den mest överraskande upptäckten?
Kan nog bero på vilken som är läsare…
För mig var det att utnyttjandet av en tillgänglig yta varierade så stort bland några olika jämförda systemlayouter som använts för större anläggningar i Sverige. Det vill säga hur stor effekt man kan installera på en given yta (kW/m2) respektive hur mycket energi man kan förvänta sig att producera på en given yta (kWh/m2). Får väl återkomma till det i något inlägg.