Vad kostar solceller – uppdatering 20140828

En av de vanligaste frågorna är ”Vad kostar solceller?”. I diagrammet här nedan visas priser för nyckelfärdiga anläggningar från några olika elbolag och från ett stort byggvaruhus. Alla priser är hämtade från bolagens webbinformation, förutom för Bauhaus där installationskostnad är satt samma som i april 2013 eftersom den inte framgick av informationen på deras hemsida.

Den senaste jämförelsen gjordes den 19 maj 2014. Hänt sedan dess:

  • Mälarenergi anger inte längre priserna på sin hemsida.
  • Övriga är oförändrade.

Vid uppdateringen i maj hade Bixia sänkt priset och Kraftringen höjt priset, övriga var oförändrade. Sedan februari i år är därmed priserna oförändrade hos de flesta. Lägstapriserna för kinesiska moduler som säljs till EU sänktes i april från 0.56 Euro/W till 0.53 Euro/W, men den sänkningen verkar alltså inte ha slagit igenom på elbolagens systempriser.

Om man har ett hus som är äldre än fem år och inte har fått något investeringsstöd kan man utnyttja ROT-avdrag för arbetet. Det sänker då priset med ca 1 000 – 4 000 kr/kW (5-15% av systempriset). Det är förvånansvärt stora skillnader i möjligt ROT-avdrag mellan olika erbjudanden, se inlägget ROT-avdrag för installation av solceller från 1 juli i år.

Billigast och dyrast

Billigaste erbjudandet för en nyckelfärdig anläggning är 17 500 kr/kW, inklusive moms och frakt, för paket på 8, 12 eller 15 kW från Bixia om man bor inom 4 mils radie från Katrineholm eller Linköping. Dyrast är 38 500 kr/kW, inklusive moms och frakt, för ett 1,5 kW solcellssystem från Fortum.

Man ska ha i minnet att denna jämförelse endast gäller ett litet antal av alla företag som levererar nyckelfärdiga anläggningar. Lägg också märke till att alla nedanstående bolag använder underleverantörer för solcellsinstallationerna. Bolagen gör ett påslag på priset från underleverantören, en del mer än andra…. Därför kan priset möjligen bli lägre om man köper utan denna mellanhand. Så det kan löna sig att fråga runt innan man slår till.

I denna prisjämförelse har inte funnits någon möjlighet att i detalj jämföra vad som ingår i de olika erbjudandena. Priset per kW för en solcellsanläggning kan variera på grund av många olika faktorer som exempelvis:

  • Om allt verkligen ingår i det angivna pris. Exempelvis skriver Vattenfall “Kostnad för resa och transport tillkommer beroende på var i landet du bor.”
  • Storlek. Generellt blir det lägre pris per installerad kW desto större anläggning.
  • Val av moduler. Högre pris för högre verkningsgrad.
  • Val av växelriktare. Tyska världsledande SMA högre pris (och kvalité?) än kinesiska.
  • Modulväxelriktare eller effektoptimerare på modulerna kan ge ett högre systempris. I bästa fall ger de också en högre elproduktion.
  • Val av tillbehör. Elmätare och loggning av uppmätta värden är exempel på tillval som kostar extra.
  • Hur komplicerad installationen är, där takkonstruktion, takhöjd, taklutning, närhet till elcentral är exempel på sådant som kan göra skillnad i pris.
  • Kvalité på komponenter och arbete.
  • Garantivillkor.
  • Om man gör en del av installationsarbetet själv. Elinstallationen måste dock alltid göras av en behörig elinstallatör.

Sänk nivån för stödberättigade kostnader!

I diagrammet visas även nivån för de stödberättigade kostnaderna för en solcellsanläggning enligt förordning om statligt investeringsstöd till solceller. Den är 46 250 kr/kW, inklusive moms. Nivån är mycket långt över dagens marknadspriser. Har man dessutom tänkt att denna nivå ska gälla till förordningens slutdatum sista december 2016? Jag tycker att det ger fel signaler om vad som är marknadspriser för ett solcellsystem idag. Det bidrar inte heller på något sätt till att pressa priserna på solcellssystem i Sverige, utan det kan snarare få motsatt effekt.

Lägre priser för större anläggningar

Det går förstås att hitta exempel på betydligt billigare nyckelfärdiga solcellsinstallationer än de i diagrammet om man bygger större anläggningar.  Vid konferensen ”Mikroproduktion av el” i Stockholm ifjol höll Lisa Enarsson föredrag om ”Hållbara Järva”. Där hade man upphandlat två solcellsanläggningar på 172,5 kW och 107 kW för 15 800 kr/kW respektive 15 400 kr/kW, inklusive moms.

Lena Ahlgren, Umeå Energi, berättade vid samma konferens om solcellsinstallationer i Ålidhem, Umeå. Där hade man upphandlat anläggningar för ca 15 000 kr/kW, inklusive moms, under 2013.

Solel i Sala & Heby ekonomisk förening installerade ifjol anläggningar på 88 kW och 312 kW för ca 14 400 kr/kW, inklusive moms.

Märkeffekten för solcellssystemen anges som antalet moduler gånger DC-märkeffekt per modul, exempelvis 12 moduler x 275 W per modul = 3 300 W = 3,3 kW DC (likström). Om man i ett sådant system använder en växelriktare som kan ge 3 kW AC (växelström) blir det den högsta AC-effekt som systemet kan leverera.

Klicka på diagrammet nedan för att se det i full skala.

PS 2/9. Hörde idag att vid offentliga upphandlingar där konkurrensen är mycket tuff ligger priserna på knappt 11 000 kr/kW, exklusive moms = ca 13 500 kr/kW, inklusive moms.

PS 3/9. I Ny Tekniks artikel “Mikael bygger en egen solcellspark” anges att en privat solcellspark på 400 kW kostar 5 miljoner. Det blir 12 500 kr/kW, men det framgår inte om priset är med eller utan moms och kostnaden är bara angiven med en siffras noggrannhet, så där finns också en osäkerhet.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

7 svar på ”Vad kostar solceller – uppdatering 20140828

  1. Tack för en mycket intressant blogg! Finns det någon anledning till att du inte tar upp de nyckelfärdiga systemen från Svea solar i din jämförelse?

    http://www.sveasolar.se/kompletta-solcellspaket.html

    Jag kanske missförstått men jag tycker de ser ut att ligga neråt 15400 även för 3 kW system.

    Med vänlig hälsning,
    Johan

    • Listan över leverantörer innehåller 99 företag. De företag jag tagit med är därför bara ett litet urval och där företaget anger ett pris för en nyckelfärdig installation på deras hemsida. Elbolagen är dessutom en enhetlig kategori av företag. De flesta företag anger inga priser för en nyckelfärdig installation på sin hemsida. Om priser anges är det oftast bara för materialet, exklusive installation och frakt. Eftersom arbetskostnaden kan variera så mycket, se inlägget om ROT-avdrag, går det inte att använda en schablon för arbetskostnaden. Jag har tyvärr ingen tid att kontakta företagen och fråga om priser och att ta reda på vad som ingår i priset.

      På Svea Solars hemsida enligt din länk finns visserligen en rubrik ”Priser”, men där hittar jag inga priser för deras solcellssystem.

      Om det finns andra företag som anger priser på nyckelfärdiga installationer på deras hemsidor tar jag gärna emot tips om det.

      PS. Hittade priserna på en annan sida hos Svea Solar, http://www.sveasolar.se/solcellspaket—ekonomi.html. Priserna är tyvärr angivna “Efter ROT-avdrag med standardmontage”. De blir därmed inte jämförbara med priserna i mitt diagram, eftersom de anges utan ROT-avdrag. Jag tycker att det är olämpligt att man bara anger priser efter ROT-avdrag. Har man fått investeringsstöd eller om huset är yngre än fem år kan man inte utnyttja ROT-avdrag. Priserna bör alltid anges utan några bidrag i första hand, sedan kan man som tilläggsinformation ange priset med ROT-avdrag eller med investeringsstöd. Branschen borde enas om hur man ska ange priserna i sin marknadsföring…

      • Ja, man får passa sig för jämföra äpplen och päron. När vi upphandlade fick vi in tio offerter från sex olika firmor/bolag. I storlekar mellan 5 – 10 kW. Då vi hade krävt en option för SMA växelriktare så blev det rätt lätt att jämföra. Allt totalt nyckelfärdigt exkl alla former av bidrag. Priserna varierade mellan 16 000 och 28 000 kr/kW så det styrker dina data.

  2. Mycket intresant info Bengt. Jag har på grund eller med anledning utav min tidigare tekniska kännedom, kontakter. Kan du dela med dig utav de kostnader du känner till då jag kommer att prata med tysk tillverkare ?

    MVH Göran

Kommentarer är stängda.