Det blev 42,2 kWh (12,6 kWh/kW) från våra solceller i februari. Som jämförelse kan nämnas att vår solelproduktion under februari 2011-2013 var 129,9, 116,9 respektive 75,6 kWh. Trots att solcellerna bara hade korta tider med snö, till skillnad mot februari ifjol, blev det i år särklassigt bottenrekord för februari. Det glädjande är att årets februaribottenrekord bli mycket svårslaget och att framtiden därmed ser ljus ut!
Det blev bara två övervägande soliga dagar under februari, där bästa dag blev 17 februari med 7,96 kWh (2,4 kWh/kW). Bästa februaridag för oss är 27 februari ifjol med 10,18 kWh (3,0 kWh/kW).
I diagrammet nedan görs en jämförelse per dygn mellan februari 2013 och februari 2014.
Lite elproduktion, men eftersom det var så milt så blev det också en lägre elförbrukning (har en luftvärmepump). I mars 2013 hade vi förvisso extremt bra solelproduktion, men eftersom det var så kallt så gick det också åt mycket mera el. Det finns förmodligen ett meterologiskt samband mellan gråa tjocka moln och milt väder och statistiken kanske till och med kan bekräfta det?
Det varma vädret beror på en stadig ström av lågtryck från Atlanten som för med sig molnigt väder, istället för högtryck från Ryssland med kallare och klarare väder. Det kan dock mycket väl vara så att februari slagit bottenrekord i solinstrålning, vi får se när SMHI:s data är färdiga.
Off-topic men värt att rapportera om hur statsmakten kan reagera när den är pressad av sämre ekonomiska tider: Den spanska regeringen har infört en skatt för solcellsproducerad el genom att införa ett dekret som betyder att privata husägare inte ska kunna generera billigare el än statsunderstödda leverantörer. Skatten är precis tillräckligt stor för att det inte ska vara lönsamt att ha solpaneler hemma. Statsmakten går så långt som att du kan bötfällas på upp till 30 miljoner euro, motsvarande 280 miljoner kronor, enligt den spanska dagstidningen El Pais.
Källa: http://nyadagbladet.se/miljo/miljonboter-i-spanien-om-du-samlar-in-solenergi/
Det finns anledning att vara lite källkritisk. Skrivningen i Nya Dagbladet i augusti ifjol var inte korrekt. Det var ett förslag från spanska regeringen och enligt en artikel i New York Times den 5 januari i år var förelaget ännu inte genomfört. Ska bli intressant att se hur det slutar…
OK, tack for papekandet. Jag var pa Costa Blanca strax soder om Torrevieja ifjor och det som slog mig var att jag knappt sag en enda solcellsinstallation. Dock sag man en del solfangare pa taken och det ar tydligen lag pa att alla nybyggen i Spanien ska vara utrustade med solfangare. Att se sa lite solcellsintallationer var anmarkningsvart da omradet stolserar med 320 soldagar om aret. Man far hoppas att Torrevieja inte ar representativt for Spanien som helhet. Jag var aven i nordvastra Grekland ifjor och blev imponerad over hur manga privatpersoner som hade solcellsinstallationer pa taken (flertalet kring 10kW). Noterade aven manga storre anlaggningar. Nu i efterhand har jag forstatt att Grekland satsat stort pa solceller och den senaste siffran jag sett var en total installerad solcellspark av
2,586 MW i Grekland. Imponerande!
Sverige kanske inte är det optimala landet för solceller men jag tror ändå starkt på denna energikälla i framtiden. Om alla hus och byggnader skulle ha solceller i Sverige så skulle energibesparingarna bli enorma även här. När Grätzelcellerna blir effektivare i framtiden så kommer möjligheterna bli oändliga.
Man får komma ihåg att installation av solceller inte är en energibesparingsåtgärd. Huset drar lika mycket energi även med solceller. Däremot minskar behovet av köpt el.
Grätzelsolceller kan möjligen ta vissa nischer i framtiden. Däremot är det svårt att se att Grätzelsolceller inom överskådlig framtid ska kunna konkurrera ut kiselbaserade solceller i de tillämpningar där kristallina solceller används idag. I NREL:s diagram över bästa cellverkningsgrad på små forskningssolceller ser man att enkristallina kiselsolceller nådde 25,0% för 15 år sedan. Traditionella Grätzelsolceller (dye-sensitized cells) har idag nått 13,4% och utvecklingen har varit relativt långsam under de senaste 20 åren. Att de skulle komma i kapp kiselsolceller känns därmed osannolikt. De helt nya Perovskite-solcellerna där man ersatt elektrolyten med ett fast material har nått 16,2% men det är fortfarande långt kvar till de bästa kiselsolceller.
En annan viktig fråga är livslängden. Kiselbaserade solceller vet vi klarar mer än 25 år. Var Grätzelsolceller står är oklart för mig. En tredje viktig fråga är kostnaden per producerad kWh. Det finns en lång erfarenhet av kiselbaserade solceller och det går ganska väl att beräkna produktionskostnaden per kWh. Eftersom Grätzelsolceller inte är kommersiella idag går det inte att göra en sådan beräkning för dem.
En 300 m2 stor pågående installation av Grätzelsolceller i färgade fönster på Ecole Polytechnique Federale de Lausanne uppges vara den första av den typen i världen enligt en pressrelease från november 2013. Inget nämns dock om solcellernas verkningsgrad, livslängd eller kostnad i artikeln.
Ja, februari var ingen bra månad! I Hälsingland blev produktionen 167 kw/h totalt i februari på min anläggning på 14,7 kw. 11,36 kwh/ kw. Jag har ingen refernsmånad 2013 eftersom jag satte upp min anläggning augusti 2013.
//Bernt
Själv hade jag i Härnösand ungefär som förra året, mindre sol i år men också mindre snö som täckte tror jag.
100 kWh totalt, på en 5 kW anläggning, dvs 20 kWh/installerad kW.