24,8 kWh (7,38 kWh/kW) solel hittills under februari. Det ger ingen ståpäls. Under denna månad har det hittills bara varit en riktigt solig dag. Den 17 februari skördade vi 7,96 kWh (2,4 kWh/kW). Det hör förstås ihop med det varma vädret med lågtryck som vandrar in från Atlanten som för med sig moln och nederbörd. Ingen direkt förändring är i sikte under resten av februari, vilket gör att detta kommer att bli en ovanligt solfattig februari. Vår solelproduktion under februari 2011-2013 var 129,9, 116,9 respektive 75,6 kWh. I år kommer vi inte att komma ens i närheten av fjolårets solelproduktion. Nåja, november-februari är även normalt solfattiga vintermånader så vi håller nu tummarna för en solig mars!
Skönt att höra, tyckte att min anläggning hade producerat väldigt lite i februari som ju varit tämligen snöfri fram tills idag 22e har den producerat 7.60kWh/kWp lutningen är endast 10° och riktningen är sydöst, poly på västkusten Uddevalla
Har endast haft en riktigt fin dag och då blev det hela 2,2kWh/kWp.
Jag har en anläggning på 4 KW som hittills i Februari har producerat 13 KWh… Hoppas det ska bli bättre med sol i Mars! Idag (22. Februari) skördade min anläggning ynka 0,5 KWh. Jag bor i Ed, Västra Götaland. Det mesta av anläggningen ligger på taket, rakt mot söder. Lutningen är 22,5 grader.
Tydligen har vi haft litet mer klart väder här på Södertörn, för jag har, t o m i går den 22:a feb. fått ihop 13,5 kWh eller 6,25 kWh/kWp. Uttrycker man produktionen normaliserat på det viset så är det inte lika deprimerande siffror även om det är långt kvar till 2 kW! Med en motorsåg så hade den siffran kunnat vara påtagligt högre, men vi gör inget förhastat. Igår var bäst hittills sedan jag började registrera, tätt följd av den 17:e och 18:e!
Vi måtte vara lyckligt lottade här i Linköping även om jag inte tycker vädret har varit nått att bli glad över.
5,52 kW anläggning som hittills i februari har producerat 81,95 kWh. I skrivande stund.
Bor som sagt i Linköping och vårt tak riktar sig mot SSO och inte en möjlighet till skugga. Det som verkligen förvånar mig är att enbart den 1/2 gav 0. Alla andra dagar gav mer eller mindre trots mulet och snö på panelerna av och till.
Vi finns på
http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?plant=b842ca7e-8a8a-4458-8aca-055937965e2b&splang=en-US
om ni vill titta.
(Mariedalsgatan 64 i Linköping)
/Kalle
Att det har varit mulet i februari måste jag nog hålla med om även om jag har 17kWh/kWp (vara 3 idag, 23 Feb). Anläggningen finns vid Smålandskusten, riktad mot söder, 27 graders vinkel men tyvärr har jag en björk som solen bara nästan orkar över förmiddagstid, blir bättre om någon vecka eller två….
Prognoserna talar om halvklart till klart vid Smålandskusten de närmaste 3-4 dagarna så det borde bättra på siffrorna ;-).
Dock hade jag en bedrövlig januari med 4,2kWh/kWp för hela månaden. Visserligen störs jag av ännu fler träd vid den låga solvinkeln men lyser ändå inte solen så spelar ju några glesa björkar hit eller dit ingen större roll…
Hej
såg en blänkare i en lokaltidning om solel där jag blev lite fundersam, så jag tänkte att du som är i branschen kanske kan räta ut några frågetecken, tex:
“Men det är långt ifrån enkelt för en förening att starta upp en egen elproduktion med solceller. Bland annat ska medlemmarna i föreningens styrelse komma överens.
– Det är inte alltid så lätt, det kan finnas personer med vitt skilda intressen. Särskilt när det rör sig om en så stor investering. En annan fråga som måste lösas i föreningen är hur elen som produceras ska fördelas mellan de boende. Ska varje familj äga en lika stor andel var eller ska den som har en stor lägenhet få mest.
”
bortsett från formuleringen ‘medlemmar i föreningens styrelse komma överens’ – är de enskilda medlemmarna i föreningen och BRF (producenten av el och ägare av anläggningen) fria att göra med elproduktionen i princip hur som helst?
och
“Och då handlar det om faktorer som Stockholms bostadsrättsföreningar inte har kontroll över – som att det krävs bygglov för att sätta upp solcellspaneler. Eller att föreningen delar tak med andra fastighetsägare.
”
Delar tak? Förekommer det mer än undantagsvis, och i så fall varför skulle en BRF-fastighet dela tak med någon annan?
samt i rutan FAKTA:
“Skatten. Snart kan du göra skatteavdrag om du producerar egen förnybar el, t.ex. via solceller. Avdraget blir på max 18 000 kronor per år. Lagförslaget kan träda i kraft den 1 juli i år. För att undvika förlust i dagsläget bör föreningen inte producera mer el än vad den gör av dem.
”
‘Du’ är detsamma som ‘föreningen’? undvika förlust =inte producera mer el förbrukad el?
Utanför artikeln:
Vad gäller takplacering – borde inte förekomsten av snö vara något som behöver tänkas över. Det är vanligt att BRF skickar upp snöskottare för att ta ner snö då det annars kan bli dyrt för BRF om snö och is förolyckat någon, enligt domstolsutslag. Solceller och skottning – lyckad kombination?
http://www.direktpress.se/sodermalmsnytt/Bostad/Innerstan-redo-for-solen/
Det är av naturliga skäl mera komplicerat med bostadsrättsföreningar eftersom det är många fler personer inblandade i besluten. En fråga är också om solelen ska användas enbart för fastighetsel eller om den även ska användas i lägenheterna. Man får därför studera förutsättningarna för varje enskilt fall.
Den solel som används direkt i huset får samma värde som det rörliga elpriset (elhandel + elöverföring). Det nya regeringsförslaget om skatteavdrag kan även utnyttjas av bostadsrättsföreningar, men maximalt för 30 000 kWh i överskott som matas in till nätet. Det finns även en begränsning att man får göra avdrag för som mest lika mycket el som man köper. Om man skulle bli en nettoproducent under ett kalenderår eller har över 63A säkring får man betala för ett inmatningsabonnemang. Den el som överskjuter den egna användningen får sannolikt samma värde som Nord Pool spotpris, vilket är lägre än produktionskostnaden. Därför skulle man kunna säga att det finns idag ingen ekonomisk vinning med att bli nettoproducent.
Lite bättre verkar det ha varit i Oxie (strax söder om Malmö).
Har till dags datum fått ihop 224.14kWh i februari med en 7kW anläggning.
Det ger 32.02kWh/kWp.
Januari var dock riktigt dåligt, med 48.58kWh och 6.94kWh/kWp
Monopaneler med 27 graders lutning i söderläge.