Var på plats till första morgonsessionen, med start 08.30. Den handlade om ”Sustainability Aspects”. Blir det någon CO2-minskning med solceller? Hur lång är energiåterbetalningstiden?
Gick sedan och tittade på posters och tog en sväng till ABB i utställningen. ABB visade en 25 kW växelriktare. Man har därmed fyllt en lucka i sortimentet.
Efter lunch var det diskussion med David Larsson, Andreas Molin, Tobias Walla och polacken Andrzej Chuchmala, Wroclaw Research Centre.
Gick därefter på ett ”event” parallellt med konferensen. Titeln var ”PV – a major electricity source”. Avslutade dagen med att plocka ner postern, sista posterdagen idag.
Åkte därefter in till centrala Paris och nytt hotell. I morgon och under helgen blir det lite semestrande tillsammans med Maria.
Konferensen har gett inspiration att skriva flera artiklar som legat på lut. En given påbyggnad till konferensartikeln ”Production cost of PV electricity in Sweden” är att skriva om lönsamheten för solel i Sverige. Ett något komplicerat ämne…
Kompletterar detta inlägg senare med lite detaljer om utvalda föredrag.
Hej Bengt, du skrev “Blir det någon CO2-minskning med solceller?” Vad är bakgrunden till denna frågeställning? Finns det tvivel om CO2-minskning, eller att den inte är speciellt stor?
Det är en rätt komplicerade historia där man räknar på CO2-utsläpp vid tillverkning och fördelar den på elproduktionen under solcellmodulernas livstid. En stor andel av solcellsmodulerna är tillverkade i Kina, som har en hög andel fossila bränslen i sin energimix vilket ger CO2-utsläpp vid tillverkningen. Om man installerar dessa moduler i ett land med en energimix som har låga CO2-utsläpp är det inte säkert att man minskar CO2-utsläppen genom att installera solceller.
Hoppas kunna lägga in lite mera anteckningar från PVSEC till veckan.