En positiv sidoeffekt av egen solelproduktion är att intresset för den egna elanvändningen ökar och att man därmed blir medveten om var det finns el att spara. Har en känsla av att detta gör att egenproducenten sparar mera el än de som inte har egen elproduktion.
En sak jag upptäckte rätt snart i vårt eget hus var att under sommaren gick cirkulationspumpen till golvvärmen fastän vi inte hade någon som helst behov av golvvärmen. 40,6 W kontinuerlig effekt och 0,97 kWh per dygn till ingen nytta alls. Rent och skärt energislöseri helt enkelt. Pratade med rörmokaren om det gjorde något om vi slog av cirkulationspumpen till golvvärmen på sommaren. Han var skeptisk till detta, det var inte säkert att den startade när den stått stilla länge tyckte han. Löste det genom att sätta en timer på cirkulationspumpen som gör att den går femton minuter varje morgon, den lösningen köpte rörmokaren.
Satte timer på golvvärmepumpen den 5 maj i år. Fick sätta igång den några dagar i slutet av maj då det var några kalla nätter. Det gör ca 130 dagar utan behov av golvvärmepumpen hittills i sommar och 125 kWh sparade.
Hur många golvvärmepumpar i Sverige är det som står och går helt i onödan under sommaren? Jag vet inte. Men låt säga att det är 100 000 och att de alla skulle använda lika mycket energi som vår, då skulle det göra ca 12 GWh i år. Det var ungefär produktionskapaciteten för Sveriges alla solceller vid utgången av 2011…
Ifjol startade vi golvvärmen den 19 september, vilket var rekordsent. I år är det mycket god chans på nytt rekord! Hittills har vår inomhustemperatur inte varit under 20 grader, så vi behöver inte lida utan golvvärme. Är det en solig dag blir inomhustemperaturen en bra bit över 20 grader och den värmen räcker för att hålla huset varmt även nattetid, hittills.
PS. Fredag den 21 september klockan 19.10 startade jag cirkulationspumpen för golvvärmen. Det var dags. 20,3 grader inomhus när jag kom hem, prognos med regn och runt 10 grader dagen efter gjorde beslutet enkelt. Det blev 2,5 dygn senare än ifjol, som var det tidigare rekordet för sen start!
Är cirkulationspumpar verkligen så känsliga? Vi har kvar vår gamla elpanna och om det blir kallare än -16 längre tider så brukar jag vrida på den som stödvärme till luftvärmepumpen.
Den går vid ca 5 tillfällen per vinter iövrigt är den avstängd.
Vi har gjort så de senaste 7 åren. Innan dess stod den avstängd hela sommrarna i väldigt många år.
Intressant. Jag vet inte hur känsliga cirkulationspumparna är. Jag gick bara på vad vår rörmokare tyckte. Kanske finns någon som har lite fakta att komma med?
Hur mycket el behöver timern? Läste om någon kontorsfastighetsägare som insåg att det inte längre var värt att sätta timer på adventsljusstakarna eftersom timern behövde mer el än led-lamporna i ljusstaken
Jag försummade egenförbrukningen. Hittar ingen specifikation för den typ av timer vi använder. Tittade på fyra stycken från Clas Ohlsson, de hade 0,84-1,14 W i egenförbrukning. Vår energibesparing blir därmed ca 3 kWh mindre denna sommar om man räknar med egenförbrukningen hos timern, men det förändrar inte resonemanget i stort i inlägget.
Har man adventsstake med LED-lampor som drar 0,1 W per styck stämmer det att man inte tjänar någon energi på att använda en timer, om man har en timer per ljusstake.
Ok. Tack
Tänkte bara ge dig ett tips på något helt annat, men solpanelsrelaterat!
Några som vill bygga bilvägarna av solpaneler i USA!
”Out of the box” var rätta ordet…
Jag har själv tänkt tanken att utnyttja svenska vägar (3493 km2), järnvägar (366 km2) eller kraftledningsgator (3000 km2), men då tänkt mig att solcellerna ska sitta ovanför marken. Det är stora ytor vi har tillgängliga på redan exploaterade platser. Antaget en modulverkningsgrad på 15% och en elproduktion på 900 kWh/kW skulle teoretiskt 978 km2 moduler ha räckt till hela Sveriges slutliga elanvändning 2011.
Jag har också timer på min cirkpump, men egenförbruknignen har jag glömt bort. Blir till att kolla den. Fast det är ändå solklart att jag sparar eftersom cirkupumpen ligger på runt 50W.
Hej Bengt,
Intressant blogg 🙂
Jag såg ditt inlägg här angående cirkulationspumpar som går i onödan i ett golvvärmesystem. Jag arbetar i denna bransch och tror att en del av förklaringen kan vara att man är rädd att pumpen ska “klibba” fast som någon nämnde tidigare, det är mycket partiklar som cirkulerar runt i rören. Man kan även få luft i systemet. . Men idag så är ju alla nya pumpar energisnåla och känner av trycket vilket minskar förbrukningen (5W som lägst tror jag). Något som jag däremot tycker är viktigare då det gäller att få ner energiförbrukningen, vilket det aldrig pratas om tyvärr, är hur man monterar rören… Vi på Warmia golvvärme ser detta lite annorlunda än många andra. Warmias golvvärmesystem har i allmänhet en max framlednings-temperatur på +32ºC vid en ute temperatur på -25ºC. Jämför man detta med andra system som kräver +40ºC under samma förhållanden så innebär det en kostnadsbesparing på 10% under följande förutsättningar.
Huset har en boyta på 150m² och dimensionerat för en årlig förbrukning på 11000kWh. Uppvärmningskällan är en markvärmepump och rumstemperaturen +22ºC.
Vad är det i Warmias golvvärmesystem som gör att man får denna besparing?
1. En noggrann projektering. Hänsyn tas till effektbehovet i varje rum. Rörtäthen varieras i rummet för att optimera värmebehovet. Projektering görs så noggrann att inga termostater ska behövas.
2. Optimalt antal rör, och golvvärme kretsar.
3. Optimala längder.
4. Spiralläggning som ger en jämn värmefördelning. Det krävs ingen förhöjd tilloppstemperatur för att kompensera för temperaturfallet som måste göras vid sinusläggning.
5. Den rostfria fördelaren med en diameter på 39mm ger ett lågt tryckmotstånd.
Ursäkta det långa inlägget….
MVH
Baltzar Nordberg
Hej!
I det huset som jag bygde 1990 ( 10kw solceller 2011) har
Golvärme cirkulations pumpen varit avstängd från Maj till September i 22år.
Är en Grundfoss
Rörmockaren tyckte nog mer änn han vet.
Det finns mängder med pumpar som bara står och väntar och testas en gång per år.
Förutom elen så sparas även slangarna invändigt och pumpen.
Säker inget problem men livslängden sjunker ju iallafall inte.
Förövrigt så är alla vitvaror också 22år gamla.
Sammanlagt har reservdelarna kostat 2275kr och det har tagit 9h att plocka isär och ihop.
Visst kyl och frys drar lite mer (dessa var bäst på sin tid) men den totala miljöbelastningen genom att reparera är väsentligt lägre.
Exempel:
Lager byte i tvättmaskinen: lager 86kr tätning 68kr tid 3h
Tömningspump: 200kr tid 40min.
Termostat frysen: 386kr tid 50min
osv
Dyraste och då jag verkligen övervägde att byta tvättmaskin var att två nya kol kostade 760kr!!!
Produktionskostnaden är ca 1,75kr alla kostnader inräknade men jag lyckades inte spåra tillverkaren
osv
Isolering av tvättrumman ger dessutom A++++
Den har dessutom ingång för varmvatten men ingen selinoid så det är ett ojotr projekt med potential eftersom jag har vedeldning.
Kräver också en termostat då det inte får komma in varmare vatten än man ställt in den på.
Mvh! PS Reparera mera 🙂 DS
Lars E
Kan intyga att jag blivit mer petik med strömmförbrukningen efter att jag skaffat solceller. Tex så stänger jag av värmepannan (frånluftsvärme) ibland på dagen. Köper LED-lampor efterhand. Duschar kortare tid. Inte så mycket standby som förrut. Har köpt induktionsspis
Hej Bengt,
Jag tror inte du behöver vara orolig för cirkulationspumpen om den skulle vara helt avstängd under ett par månader. Dom brukar vara ordentligt driftsäkra. Jag stängde alltid av cirkulationspumpen i min tidigare värmepump och det fungerade alltid. Men en smart försäkring du konstruerat med timern. Snyggt och smart.
Mycket intressant reflektion om total förbrukning på alla pumpar som troligen står och går i onödan!