Priserna för solcellsystem fortsätter att sjunka i Tyskland

2082 Euro/kW, inklusive installation men exklusive moms, kostade ett komplett takmonterat solcellsystem på max 100 kW i Tyskland under fjärde kvartalet 2011, se nedanstående diagram som visar prisutvecklingen sedan 2006. Med en Eurokurs på 8,84 kr/Euro (dagsnotering enligt Dagens Industri) och tysk moms på 19% blir det 21 900 kr/kW.

Priserna har minskat med 24% under senaste året i Tyskland! Vad det innebär i pris per kWh kan du se under fliken “Kostnad solel“. Med dessa systempriser ligger kostnaden per kWh för solel, utan något stöd!, lägre än priset för köpt (ful)el för en vanlig elkonsument i Tyskland…

I Berlin är det rörliga elpriset 23,36-24,23 Eurocent/kWh enligt Vattenfalls tyska hemsida. Det blir mer än 2 kr/kWh. Dessutom tillkommer 5,6-6,9 Euro/månad i fast avgift, vilket gör ca 600-700 kr/år. De fasta avgifterna är alltså mycket lägre hos Vattenfall i Tyskland än hos Vattenfall i Sverige. Vår årliga fasta nätavgift hos Vattenfall är 2900 kr enligt senaste fakturan (för villa med 16 A säkring i område söder). Hos Vattenfalls elhandelsbolag är den fasta årsavgiften 360 kr.

Uppskattningar från branschorganisationen BSW Solar av några siffror för Tyskland vid årets slut 2011 imponerar

  • Totalt 1 090 000 installerade solcellsanläggningar
  • 7,5 GW installerade effekt under 2011 blev med en kraftig slutspurt i slutet av året något mer än 2010 då det blev 7,4 GW
  • Totalt 24,8 GW installerad effekt, ca 2 000 gånger mer än i Sverige!! Om installationerna håller sig på den nuvarande nivån kommer Tyskland inom 1,5 år att ha lika mycket installerad solcellseffekt som Sverige har totalt i alla kraftslag.
  • Årsproduktion av solel 18,5 TWh, se diagram här nedan, det vill säga tre gånger mer än den svenska vindkraften.

Man bör ha i åtanke att södra halvan av Sverige har ungefär samma solinstrålning som norra halvan av Tyskland. Den stora skillnad mellan Sverige och Tyskland beror inte på stora skillnader i solinstrålning utan på de gigantiska skillnaderna i politisk viljeinriktning när det gäller solenergi (gäller såväl solel som solvärme).

Prisutveckling för nyckelfärdiga takmonterade solcellssystem i Tyskland. Data från BSW Solar.

Prisutveckling för nyckelfärdiga takmonterade solcellssystem i Tyskland. Data från BSW Solar.

Installerad socellseffekt i Tyskland. Källa BSW Solar.

Installerad socellseffekt i Tyskland. Källa BSW Solar.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

12 svar på ”Priserna för solcellsystem fortsätter att sjunka i Tyskland

  1. Snart blir det kanske lite mer fart på solcellsmarknaden i Sverige (från stillastående bör tilläggas). Så här ser prisutvecklingen ut på en Sanyo HIT-N240SE10, från samma frima i Tyskland, vid köp av 5 st eller fler, utan moms och frakt:
    – I juni 2011 kostade den: 511 EUR.
    – Idag 26 januari 2012: 425 EUR.

    Det är en sänkning om ca 17% på drygt ½ år.
    …. så antagligen är det dumt att köpa solceller idag, trots solcellsbidrag om 45%!?

  2. Hej Bengt!
    Jag läser med intresse din fina blogg, men kan inte låta blir att kommentera när det finns “tolkningsutrymme” eller liknande.

    Nu reflekterar jag över att du jämför Berlin med Sverige och skriver “De fasta avgifterna är alltså mycket lägre hos Vattenfall i Tyskland än hos Vattenfall i Sverige.”, men så är det ju inte!! Det beror på.

    Jag har en fast årsavgift för elnätet om 405 kr samt 360 kr för elförbrukningen. Vad jag vill säga är att det beror ju på vilket abonnemang du väljer. Det intressanta är vad du betalar för elen per år = elförbrukning (fast + rörligt) + elnätet (fast + rörligt).

    Jag har valt Bastariff eftersom det blir ett lägre pris för mig, ty jag ligger under brytpunkten 15,7 MWh. Kolla här hos Fortum där deras nätpriser framgår:
    https://www.fortum.com/countries/se/SiteCollectionDocuments/Sakr_Sh_110701.pdf

    • Man kan inte välja nätägare.

      Jag tog Vattenfall eftersom det är den nätägare vi har och dessutom finns Vattenfall i Tyskland, som är det ledande solcellslandet i världen.

      Hos Vattenfall Eldistribution AB är den fasta avgiften för en privat villaägare med 16 A säkring 2900 kr oavsett om du väljer Enkeltariff eller Tidstariff i område Söder, prislistorna finns på Vattenfalls hemsida. Några andra alternativ hittar jag inte hos Vattenfall. Det var alltså underförstått att det var villaägare jag menade (för lägenheter gäller andra priser hos Vattenfall), får väl förtydliga det i texten. En fråga är möjligen om det även i Tyskland är olika fasta avgifter för lägenheter och villor. Vid en första titt verkade det inte var någon skillnad, men någon annan vet kanske bättre?

  3. Hej Bengt!

    Nu är det bara priserna i Sverige som måste ner!!!

    Orust Engineering har nu börjat leverera nyckelfärdiga solcellsanläggningar från 23000kr/kw inklusive moms vid 10kw storlek på anläggningen, enplanshus och enkelt sadeltak.
    Mindre blir lite dyrare och större lite billigare/kw

    Vi använder oss av Svenska Eco supplies paneler (tillverkning i 19år) och Tyska marknadsledande SMA Inverters.

    Mvh!
    Lars E

  4. hej Bengt
    räcker 16 A säkring för dig?…läste att du har det
    har 20 här….och min elektriker tyckte inte jag skulle sänka till 16

    • Ja, vi har 16A i huset och det har aldrig varit några problem. Vi ligger väl nära gränsen vad man kan ha på en fas. Har för mig att vår nätägare Vattenfall rekommenderar max 3 kW effekt på en fas. Vi har nominell toppeffekt 3,36 kW på solcellsmodulerna (som vi i praktiken aldrig uppnår). Vår växelriktare är en-fas, 3 kW.

  5. Enligt mitt tycke efter att ha studerat de kartor över solstrålning över Europa som EU har publicerat så skiljer antalet soltimmar inte speciellt nämnvärt över Sverige och tyskland. Den lilla skillnaden som finns är inget att haka upp sig på för elproduktion.

  6. Pingback: Stora solcellsanläggningar för 16 700 kr/kW i Tyskland | Bengts villablogg

  7. Hej Bengt!

    Finns det statligt stöd i Tyskland, motsvarande det man kan få i Sverige?
    I så fall vad ligger det på?

  8. Hej Bengt,
    Vi bor i Italien och funderar på att skaffa ett solcellssystem. Har idag haft besök av en säljare och har då lärt mig lite grann om hur det fungerar med bidrag från staten etc.
    Funderar dock på om det är någon skillnad på cellerna i prestanda eller om de Italien tillverkade cellerna är OK. Tydligen får Italien bidrag från EU om man använder paneler tillverkade inom EU. Sanyo erbjuder de därför inte. Den säljare som var här erbjuder Spanska eller italienska celler. De tyska verkar ju fungera bra. I och med att staten erbjuder rabatter fram till juni så finns det många leverantörer som erbjuder specialrabatter nu och jag vill passa på. Ge mig gärna ett tips. M.v.h. Gunnar

    • Har svårt att uttala mig generellt om kvalitetsskillnader på moduler tillverkade i Tyskland, Spanien eller Italien. Ni får se till att få garantier på modulerna, växelriktaren och även på hela systeminstallationen

      1. Se till att de solcellsmoduler ni köper har en effektgaranti. Det brukar vara något i stil med att efter 10 år ska de ge minst 90% av ursprungseffekten och efter 20-25 år minst 80% av ursprungseffekten.
      2. Se till att få testprotokoll för varje modul. Tillverkaren gör “flash”-tester på varje modul (belysningtester inomhus med blixtlampa). Där ser man om värdena för effekten ligger inom specifikationen för varje modul.
      3. Se till att systemleverantören gör en kontrollmätning när modulerna är installerade som visar att ström och spänning för anläggningen är de förväntade. Ni kan väl försöka få med att i avtalet att ni gör den sista delbetalningen först när systemet är på plats, fungerar och ni har fått mätvärden som visar att anläggningen fungerar som förväntat.

      I Italien producerar ni mera energi per installerade kW än i Sverige och vad jag förstår är väl elpriserna högre än i Sverige. Italien är det första eller i vart fall ett av de första länderna i Europa som förutspås nå “grid parity” utan några stöd. Vore kul att veta vilket totalpriset är per installerad kW, inklusive installation och italiensk moms.

Kommentarer är stängda.