En fördel med ett solcellssystem är att när investeringen väl är gjord är driftkostnader minimala, om ens några. Om någon komponent i systemet havererar kan det dock vara bra att känna till lite om garantivillkoren.
Följande garantier gäller för vårt solcellssystem.
Moduler
IBC Solar ger en effektgaranti på minst 90% av märkeffekten efter 10 år och minst 80% av märkeffekten efter 20 år samt en femårig produktgaranti på våra Sanyo HIT-240HDE4 moduler.
Hittade på Sanyo hemsida att man från och med december 2010 har förlängt effektgarantin till 25 år.
Vilken livslängd man kan förvänta sig på solcellsmodulerna är en annan fråga, men mer än 25 år bör alltså solcellsmodulerna utan vidare klara.
Växelriktare, webbox och sensor box
SMA lämnare en fabriksgaranti på fem år på vår Sunny Boy 3000 TL växelriktare, Sunny WebBox och Sunny Sensor Box.
Det är möjligt att om man så vill köpa en förlängning av garantin växelriktaren upp till 25 år.
Monteringssystem
IBC Solar ger tio års materialgaranti (förutom för tät- och plastmaterial) på monteringssystemet i vilket solcellsmodulerna är fästade.
Solcellssystem
Direct Energy lämnar en femårig garanti på konstruktion och funktion.
Hej Bengt!
Jo… Men kan lita på att säljare / fabrikör finns kvar om 5-10-25 år?
Jag står i valet o kvalet att investera i nätanslutna solpaneler, men kan inte bestämma mig. Du får gärna maila mig om du är intresserad av detaljerna.
MVH Kalle
Hej Kalle,
Nej, man vet förstås inte om företagen finns kvar om 20 år, då effektgarantin går ut för våra Sanyo solcellsmoduler.
Sanyo har tillverkat sina HIT-moduler sedan 1997 enligt hemsidan. Att Sanyo nu förlängt garantin till 25 år visar väl trots allt att man tror på solcellsmodulerna kvalité och att man som köpare bör kunna känna sig hyggligt trygg. Om man fått en defekt solcellsmodul bör man märka tämligen snart att något är fel och att man då bör hinna reklamera sin modul.
Hej Bengt!
Tack för svar! Anser du att det är rimligt att anta att om utrustningen fungerar klanderfritt det första året efter leverans att den också kommer hålla i låt säga 10-15 år?
Men även om de inte finns några mekaniska delar som slits så kommer alltid väder och vind ha sin påverkan. Jag bor nära havet så det är dels ganska blåsigt och dels mycket salt som far omkring. Dessutom kan man inte bortse från solens påverkan heller. 🙂
Jag har en solvattenvärmare och den måste servas en gång om året för att garantin ska gälla (man byter “offer-anoden”, fyller på glykol mm). Den servicen kostar 70 EUR.
MVH Kalle
Hej Kalle,
10-15 år ska inte vara några problem i normala miljöer. När det gäller havsnära miljöer kan korrosion påverka livslängden och det hela beror väl på hur exponerade modulerna blir. Jag har ingen egen erfarenhet av solcellsmoduler i korrosiva miljöer, men jag hittade att Mitsubushi uttryckligen varnar för att placera deras solcellsmoduler i korrosiva miljöer: ” Corrosion warning: PV module shall not be installed in corrosive area like, –Salty area: area within 500 m from a body of salt water and/or area where salty wind hit directly”. Du får väl hålla koll på vad din modulleverantör rekommenderar och kanske fråga vilka korrosionstester de har gjort på modulerna.
När det gäller växelriktaren kan det väl vara idé att sätta den inomhus. Kontakterna som sammanfogar modulerna är en annan möjlig svag länk i korrosiva miljöer, men väljer man bra kontakter borde det gå bra.
Kolla på SolEl-programmet under svenska solcellsanläggningar och se om det finns någon som ligger vid havet. Om du hittar någon kan du väl kontakta dem och höra hur det har gått.
Tack för tipset, Bengt.
Känner du händelsevis till TrinaSolar?
Verkar vara ett stort kinesiskt märke, men jag har inte lyckats hitta något oberoende omdöme.
Vet inga detaljer om TrinaSolar. Tänkte du importera själv? En del svenska firmor köper moduler från Kina.
Hej Bengt!
Nej, jag köper via en återförsäljare. Men jag bor inte i Sverige utan på Malta.
Modellen jag blivit föreslagen heter TSM-235PC05 och ger 235 watt per enhet. Systemet kommer innehålla 9 enheter och en Sunny Boy på 2100 watt.
Jag hittade den här beskrivningen (http://www.trinasolar.com/pdf/Europe_Installation/TSL-SPV-Module-Installation%20Manual-10.pdf) och intressant nog står det bland annat:
• Ambient temperature: -40°C to +40°C.
• Operating temperature: -40°C to +85°C.
• Humidity: below 85RH%
och något längre ner:
Do not install the SPV module in a marine environment and/or area where salty wind hit directly.
Luftfuktigheten här är ofta 70-80%, temperaturen kan överstiga 40 grader på sommaren. Jag bor ganska nära det salta medelhavet.
Jag har mailat säljaren ang detta, ska bli intressant att se vad de säger.
Antagligen har de bra svar då solceller börjar bli vanligt här nu och jag tror det är ett seriöst företag. Men det är viktigt att kolla ändå.
Jag har beräknat ekonomisk “ROI” till ca 7 år vid nuvarande köp /sälj tariff på elnätet.
Tariffen är intressant, det kostar mellan 16-18c per kWh att köpa men man får 25c per kWh om man levererar. Säljaren säger att om därför att solcellerna bara behöver täcka 75% av ens konsumption.
Jag vet inte säkert, men de låter som att det inte är en tvåvägsmätare utan att man har en för export och en för import av el till huset.
MVH Kalle
Jag har lagt mina solcellsplaner på is nu. Jag har bestämt mig för att vänta lite och se vad framtiden ger. Jag hoppas på bättre effekt per kvadrat meter och bättre pris så småningom.
Jag har inte hört av säljaren rörande mina frågor angående fuktighet och temperatur mm.
Kul att höra att ni har bra drag i solcellerna i Sverige!
MVH Kalle
Hej Kalle,
Det var synd. När det gäller solinstrålning bor du betydligt bättre till än hos oss här i Sverige. Bodde jag på Malta skulle jag inte tveka att skaffa solceller, speciellt med tanke på inmatningstariffen.
Du som bor nära kusten kan kanske få lite större problem med livslängden. Men å andra sidan, om din ROI är sju år behöver solcellerna bara hålla sju år, sedan kan du köpa nya, :-).
Pingback: Solceller – svar på vanliga frågor | Bengts villablogg
Några här som haft problem med Stecas omriktare .