Den 30 mars var det en solig dag med all time high på 14,8 kWh. Igår var det gråmulet och det blev bara 2,01 kWh. Det är alltså en väldigt stor skillnad i elproduktion under soliga respektive mulna dagar. Diagrammet nedan visar skillnaden.
I kväll åker Maria och jag till mot Storulvån. Vi ska åka längdskidor mellan fjällstugorna Gåsen – Helags – Sylarna – Blåhammaren och åter Storulvån. Jag har skrivit inlägg i förväg för fem dagar med start på måndag som visar diverse solcellsinstallationer, bland annat från Helags topp (1796 m)!
Hej Bengt! Sitter och läser din fenomenala blogg och har kommit fram till denna dags datum. Diagrammet ovan är väldigt intressant. Känner du till ifall någon har gjort en liknande jämförelse mellan två till ytan lika stora anläggningar bredvid varandra där den ena består av tunnfilmsmoduler och den andra av monokristallina moduler? Ifall tunnfilmsmodulens verkningsgrad inte faller lika kraftigt vid mulet väder blir dessa intressanta på platser med lägre solinstrålning. Vi kommer att få se en höjning av tunnfilmssolcellernas verkningsgrad de kommande åren. Se http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3360853.ece
Kul att du gillar bloggen!
Man får dock komma ihåg att den mesta solelen produceras när är det soligt väder. Eftersom tunnfilmssolceller har lägre verkningsgrad då spelar det mycket större roll för den totala energiproduktionen än om de skulle vara lite bättre vid låg solinstrålning.