Solrekord i maj i södra Sverige

Maj 2018 kommer att gå till historien som en rekordsolig månad på många håll i södra halvan av Sverige. Vid 10 av SMHI:s 16 mätstationer enligt nedan blev det majrekord sedan mätningarna startade, enligt preliminär statistik från SMHI. Visby blev etta i Sverige under maj med 5,8% högre värde än under rekordåret 1964. Däremot blev det inte rekord i Stockholm där rekordet från 1945 klarade sig med en hårsmån (1,1% lägre än rekordet), och inte heller i Lund, som låg 3,5% under rekordet från 2008. Ett undantag i norr var Umeå som hade 2% högre solstrålning än rekordåret 1976 (räknar inte med Storlien-Visjövalen som startade så sent som 2013). I Kiruna var det däremot 24% lägre solstrålning i maj än under rekordåret 1978.

Man får ha i åtanke att de olika stationerna har olika långa mätserier när man pratar om rekord. Några årtionden är en kort tid i klimatsammanhang. Stockholm är den station med längsta redovisade mätserien med startår 1922. Maj 2018 var något som nästan aldrig upplevts under det senaste seklet i Stockholm, så där kan man verkligen tala om den bästa maj i mannaminne. Notabelt är att maj i Stockholm hade 97% högre solstrålning än det solfattigaste året 1924. Variationerna mellan månadsvärden för olika år är mycket större än när man jämför årsvärden. 

I diagrammet nedan görs en jämförelse av maj månad i år med tidigare rekordår och normalvärdet för den meteorologiska perioden 1961-1990. Men kom ihåg att i södra Sverige är den årliga solstrålning idag högre än under perioden 1961-1990. Så det är inte helt rätt att kalla värden för 1961-1990 för normalvärden idag i södra Sverige, se inlägget “Solstrålningen 2017 lägre än normalt under 2000-talet“.

Soltimmar som ofta redovisas i media är något helt annat än global solstrålning. För solcellsägare är det globalstrålning som ska användas vid jämförelser mellan olika orter och inte soltimmar. Läs mer om skillnaden mellan soltimmar och globalstrålning i inlägget Vad är soltimmar, drifttimmar och fullasttimmar?.

Global solstrålning mot horisontell yta under maj månad 2018 jämfört med tidigare rekordår och normalvärdet för den meteorologiska perioden 1961-1990. Data från SMHI.

Global solstrålning mot horisontell yta under maj månad 2018. Rekordvärdena för maj är gulmarkerade. Data från SMHI.

2 svar på ”Solrekord i maj i södra Sverige

  1. Hej. Jag saknar alltid värden för Koster.
    Kosteröarna / Strömstad var med förr i solmätningar från SMHI vad jag kan minnas.
    Undrar varför man har tagit bort detta statistiska underlaget ?
    Jag bor nära Grebbestad och här i kustbandet alltid mer soltimmar än längre in i landet.
    Maj månad producerade min anläggning (6,14 kWp) 1,22 Mwh

    Med vänlig hälsning, Erling A

    • Gjorde en justering av första svaret, då det inte var helt rätt.

      I SMHI:s preliminära statistik för maj månad fanns inte Nordkoster med och därför Nordkoster saknades i senaste inlägget. Vid Nordkoster mäter man globalstrålning sedan 2009 vilket gör att värden saknas för den meteorologiska normalperioden 1961-1990. Vid tillfälle skulle jag kunna göra en jämförelse mellan soltimmar och globalstrålning. Det stämmer bra att det är högre solstrålning längs kusterna och vid de stora sjöarna, på grund av mindre molnighet där. Det framgår av SMHI:s Sverigekarta som visar globalstrålning under perioden 1961-1990.

Kommentarer är stängda.