Inkomstdeklaration av elcertifikat från solceller – Gör så här

En vanlig fråga är hur man hanterar elcertifikat från solceller i inkomstdeklarationen. I min deklarationsblankett stod det “Du har fått ersättning för elcertifikat från Statens Energimyndighet, ta upp inkomsten i din näringsverksamhet.”

För det första kan man undra varför det står “från Statens Energimyndighet”. Vi säljer våra elcertifikat till Telge Energi och det är från dem vi får ersättningen. Däremot är det Energimyndigheten som har hand om Cesarkontot där elcertifikaten är bokförda.

För det andra undrade jag varför inkomsten från elcertifikatförsäljningen skulle tas upp i “din näringsverksamhet” (har passiv enskild firma). Solcellerna sitter på vårt privata hus, solcellerna är köpta privat och inte i någon “näringsverksamhet”. Jag var därför tvungen att ställa en kontrollfråga till Skatteverket om detta, även om svaret egentligen var givet.

Här nedan är det svar Skatteverket gav den 10 april, där det sista stycket är det som gäller för i stort sett alla privata solcellsägare i Sverige.

Beroende på vart solcellsanläggningen som genererar detta elcertifikat sitter ska du ta upp redovisa detta på olika sätt. Om solcellsanläggningen sitter på en näringsfastighet t.ex. en ekonomibyggnad så ska inkomsten från elcertifikatet tas upp som en inkomst i näringsverksamhet. Om däremot solcellerna sitter på ett småhus så har man ett schablonavdrag på 40 000 kronor som man kan göra avdrag med innan det beskattas detta avdrag avser uthyrning/försäljning av produkter från en privatbostad . Har man en större försäljning ska man ta upp mellanskillnaden på ruta 7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad i deklarationen.

Så om dina solceller sitter på en privatbostad så ska du inte ta upp inkomsten i deklarationen utan skriva under övriga upplysningar att du inte tar upp försäljningen på elcertifikat eftersom den sitter på privatbostaden.

2 svar på ”Inkomstdeklaration av elcertifikat från solceller – Gör så här

  1. Intressant för jag har de 2 tidigare åren (deklarationen 2017 och 2016) fått just detta påstående och jag har löst det precis som du beskriver ovan. Men i år fick jag inte detta meddelande. Skillnaden verkar vara att i år har jag ingen näringsverksamhet registrerad. Tidigare har jag ju haft det p.g.a. momsredovisningen för själva solcellsanläggningen men den är avaktiverad sedan förra året eftersom staten har fixat till “momsproblemet” som tidigare fanns.

    Har du inte fått detta meddelande tidigare år?

Kommentarer är stängda.