Hur ska BIPV nå en större marknad?

Idag fortsatte diskussionerna i olika arbetsgrupper under IEA PVPS Task 15-mötet i Tokyo. När det gäller affärsmodeller för byggnadsintegrerade solceller (BIPV) var ett viktigt konstaterande att marknadsföring inte bara ska ske på solelmässor utan olika mässor för bygg- och fastighetsindustrin är minst lika viktiga. Om man ser BIPV som ett byggnadselement är de en viktig målgrupp.

Även installatörer av solcellssystem måste ha en överblick över vilka möjligheter som finns med BIPV, med tanke på att exempelvis småhusägare vänder sig till en solcellsinstallatör och förlitar sig på att de kan föreslå olika alternativ för tänkbara solcellsinstallationer.

En plats där BIPV-branschen kan marknadsföra sig kan exempelvis vara Nordbygg som går 10-13 april i Stockholm. Man uppger på hemsidan att man brukar ha ca 900 utställande företag och runt 50 000 besökare: ”Nordens största och mest dynamiska mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen” enligt arrangören.

Jessica Benson, Rickard Nygren och Bengt Stridh vid Tokyo Institute of Technology.

Jessica Benson och Rickard Nygren vid Tokyo Institute of Technology. Byggnad med 650 kW solceller.

2 reaktion på “Hur ska BIPV nå en större marknad?

 1. BIPV med lägre effektivitet pga lägre transmission och högre pris kommer ha svårt att marknadsföras och dessutom har ju fasaden på ett hus med dessa paneler en dålig vinkel för solljuset vilket gör det än sämre . Tacksam för lite mera genomgående info och kritik.
  Argumentet att solceller är fula och därför inte installeras har jag inte hört förr. Finns det belägg för det eller är det bara en gissning? Har man hört förut omdessa vindkraft. Hallo: i holländska målningar är väderkvarnar ett smycket. Det där med smaken brukar inte håller så länge , pengarna är en starkare argument
  Tacksam för kommentar

  • Man får titta på det hela med båda ögonen istället för enögt…Man ska tänka på BIPV som ett byggnadselement som har bonusen att även producera el, då kommer man i bättre tankebanor. Man fastnar lätt i resonemang om kostnader för enbart solcellerna och då hamnar man fel. Det är ju inte bara det man köper om det är så att man med BIPV ersätter ett byggelement i fasad eller på tak.

   Man ska inte heller underskatta det estetiska värdet. En arkitekt vill kunna ge tak och fasad andra färger än de vanliga blå och svarta som solceller har, se exempelvis IEA PVPS Task 15 i Tokyo – Vita solcellsmoduler!. Ett nytt resonemang under detta Task 15-möte var också BHPV (Building Hidden PV), dvs att solcellerna inte är direkt synliga.

   Man får också se det hela en bit framåt i tiden då själva solcellerna blir ytterligare billigare och när det kommer mer integrerade produkter där exempelvis solcellerna från början i högre grad sitter ihop med fasad- eller takelement.

Kommentarer inaktiverade.