Energiöverenskommelsen ökar lönsamheten för egenanvänd solel

På ett indirekt och lite oväntat sätt gynnar energiöverenskommelsen egenanvänd solel. Den 10 juni släppte regeringen sin energiöverenskommelse med de övriga partierna. I den står bland annat:

 • För kärnkraften: “Skatten på termisk effekt avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017.”
 • “Fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas till samma nivå som för de flesta övriga elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5%. Skatten ska sänkas stegvis under en fyraårsperiod med start 2017.”

Dessutom anger man att

“Finansiering av den slopade skatten på termisk effekt och sänkningen av fastighetsskatt på vattenkraft ska ske genom en höjning av energiskatten. Elintensiv industri ska undantas.”

Här har vi poängen som gynnar egenanvänd solel!

En oklarhet är dock om man menar enbart höjning av energiskatten på el eller om man även tänker sig att höja energiskatten på bränslen och koldioxidskatten som är två andra, ungefär lika stora, energiskatter i Sverige. Låt oss utgå från att det är energiskatten på el man menar. Hur mycket skulle det då höja energiskatten på el?

Enligt Svensk Energis artikel “Skatter och avgifter på elproduktion” var effektskatten på kärnkraft ca 4,7 miljarder år 2015. Fastighetskatten på vattenkraft vid en skattesats på 2,8% av taxeringsvärdet var 6 miljarder, vilket vid en sänkning till 0,5% minskar statens skatteintäkter från vattenkraften med ca 4,9 miljarder. Totalt minskar då statens intäkter med 9,6 miljarder per år. Tomas Kåberger nämner 10 miljarder i ETC-artikeln ”Högt pris för att rädda de stora kraftbolagen”, så det beloppet är vi överens om.

Enligt SCB:s Totala miljöskatter i Sverige 2004-2014 var statens intäkter för energiskatt 19,72 miljarder år 2014. En höjning av energiskatten på el med 9,6 miljarder innebär därmed en höjning med knappt 49%. Eller en höjning av energiskatten på el från 2016 års 29,2 öre/kWh (som de flesta betalar, vissa nordliga kommuner betalar mindre), exklusive moms, till 43,4 öre/kWh, det vill säga en höjning med 14,2 öre/kWh. Med moms skulle höjningen bli 17,8 öre/kW. Det skulle innebära motsvarande ökat värde på egenproducerad solel som ersätter köpt el och därmed en rejält ökad lönsamhet för egenanvänd solel!

En brasklapp för antagandena om att finansieringen av de slopade skatterna för kärnkraft och vattenkraft ska tas ut enbart genom att höja energiskatten för el.

 

8 reaktion på “Energiöverenskommelsen ökar lönsamheten för egenanvänd solel

 1. Jag har läst 4 öre plus moms. Dvs fem relativa extra öre för egenproducerad el. Har ingen referens just nu.

  • Vore intressant med källa! Eftersom borttagning av skatterna för kärnkraft och vattenkraft sker i steg kommer väl höjningen av energiskatten också att ske i steg. Var dessa 5 öre/kWh i ett första steg eller var det totalt? Om det var totalt räcker det inte för att täcka bortfallet av skatterna för kärnkraft och vattenkraft. Tänker man i sådana fall inte täcka hela bortfallet (mindre sannolikt) eller ökas andra energiskatter?

   • 10 miljarder för att rädda de stora kraftbolagen och det faktum att elintensiva industrier undantas höjningen av energiskatt visar tydligt hur Staten och Kapitalet effektivt jobbar ihop. Priset för felsatsningarna läggs nu på konsumenterna som stegvis, på klassiskt politiskt manér, får höjd skatt.

    • Ja, elintensiv energi gynnas av staten. Ja, privatpersoner beskattas högt. MEN… Svensk export omsätter 1800 miljarder årligen. Vi ska nog värna om den bäst vi kan, för var kommer jobben ifrån annars? I ett större perspektiv är 10 miljarder en struntsumma. Låga elpriser är ett av våra få konkurrensfördelar i en globalt sammanflätad ekonomi. Tjänstesektorn lyfts ofta upp som räddaren av statistiken, men den leder ju sällan till ett inflöde av kapital till Sverige… Jag höjer gärna min skatt med 1000 kr/år för att rädda exporten och välfärden. Men visst kan vi halvera våra löner, ta våra 10 miljarder (1000 kr/capita) och ändå överleva. Jag vill hellre behålla min lön och ha några tusenlappar extra per månad för t ex investeringar i solenergi.

     Ha det bra i midsommar,
     mvh Robin

 2. Idag är priserna för imorgon precis sådana som de som producerar sol-el med timavräkning och säljer till spotpris, priser för imorgon 28 juni taget från Nordpools område SE3:

  tid SEK/MWh
  06 – 07 391,96
  07 – 08 1 125,57
  08 – 09 1 408,09
  09 – 10 1 363,41
  10 – 11 1 408,37
  11 – 12 1 575,72
  12 – 13 1 416,72
  13 – 14 1 502,51
  14 – 15 1 501,85
  15 – 16 969,39

  http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/SE/Hourly/?view=table

  Väderrapporten prognostiserar halvmulet i Stockholmsområdet, med någon regnskvätt runt 16-tiden

 3. priserna är väl precis sådana man önskar om man är solcells-el-producent och säljer överskottsel till spot-pris alltså
  Det kanske t.o.m är så att varmvattenberedaren kan slås av tillfälligt vid sådana här tillfällen?

  • Spotpriserna passar i nuläget solelproducenter väldigt bra oavsett om man använder elen själv (som minskar mängden köpt el), om man har timpris på köpta elen, eller säljer överskottsel. För småhusägare blir det ofta ett stort fokus på värdet av överskottselen eftersom man ofta har låg egenanvändning. För större fastigheter med hög egenanvändning spelar priset för överskottsel inte lika stor roll.

 4. Det måste kännas bra att bara kunna luta sig tillbaka och se hundralapparna – och tusenlapparna – strömma in på kontot i kapp med solens slösande strålar.

  Sol, sommar, semester och extra arbetsfria inkomster – det är en kombination som nog fler skulle kunna lära sig uppskatta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *