Psst… vi har byggt ut vår solcellsanläggning!

Big news…

I torsdags-fredags i förra veckan hände det saker med vår solcellsanläggning. Kraftpojkarna var här och installerade fem nya solcellsmoduler på vårt hustak och effektoptimerare (”power optimizer”) på varje modul. Så nu har vår solcellsanläggning uppgraderats från 3,36 kW till 4,794 kW.

Det har varit lite retfullt att vi nästan producerat lika mycket energi med våra solfångare och solceller som vi använder under sommarmånaderna. Nu bör det bli jämt skägg eller lite överskott av egen energiproduktion sommartid.

Fortsättning följer…

PS 6/12. Se inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning för detaljerad info.

6 reaktion på “Psst… vi har byggt ut vår solcellsanläggning!

 1. Har man väl börjat att installera lite solceller och sett hur bra det fungerar så är det svårt att sluta, lätt beroendeframkallande med andra ord ☺

 2. Har hørt at SunPower skiller seg fra andre paneler utover at de er mer effektive og mindre i størrelse. De er visst ikke uten videre er kompatible med andre paneler og annen teknologi. Er dette korrekt? Hva er din erfaring så langt med 3 typer panele? Merker du forbedring i produksjonen med SolarEdge Optimizers?

  • Vi har bara haft den uppdaterade anläggningen i drift 10 dagar, varav flera dagar utan någon solelproduktion på grund av mulet väder och regn. Det är därför lite för tidigt för att kunna göra någon jämförelser med hur det var tidigare.

   Modulerna från Sun Power har lite andra mått (1558×1046 mm) än de nya från ECSolar (1640×992 mm), men ytan är lustigt nog exakt densamma: 1,63 m2.

   Vet inte om det är något med modulerna från Sun Power som skulle göra att de inte utan vidare är kompatibla med andra Si-baserade moduler eller andra teknologier. Skulle det ha att göra med PID (Potential Induced Degradation) eller vad skulle dessa kompabilitetsproblem bestå av? I databladet för våra moduler från Sun Power står att “PID-test: Potential-Induced Degradation free: 1000 V”

   I inlägget “Vår utbyggda solcellsanläggning” har jag skrivit mera detaljerat om den uppdaterade anläggningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *