Augusti kan bli årets bästa solelmånad

I år kom det soliga vädret först i augusti. Vi har hittills producerat 284,3 kWh (84,6 kWh/kW) under augusti. Alla dagar utom två har varit soliga i augusti och väderprognoserna ser bra ut för de tio kvarvarande dagarna i månaden. Om väderprognoserna slår in är det troligt att augusti mycket överraskande blir årets bästa månad.

Hittills bästa månad i år är juni som gav 399,34 kWh (118,9 kWh/kW). För att augusti ska gå förbi juni krävs i genomsnitt 11,5 kWh under de resterande tio dagarna i augusti. Det är bara två dagar hittills i augusti som producerat lägre än 12,1 kWh. Jag tror att augusti blir bästa månad i år!

9 reaktion på “Augusti kan bli årets bästa solelmånad

 1. Hej!
  Ja, Augusti ser verkligen lovande ut.
  Dock mycket vill ha mer. På mina 7kWp skulle jag vilja att produktionen, nu när det har varit optimala förhållanden, skulle ha närmat sig 7kW som bäst, men produktionen har stannat kring 5 kW. Min taklutning är ju inte optimal, 16 gr och varmt är det på taket, 45 grader enligt invertern,
  Har du någon bra förklaring varför det är som det är?
  /Anders

  • En annan faktor som kan spela roll är hur hög effekt växelriktaren kan leverera. Vi har 3,36 kW (DC) solcellsmoduler men vår växelriktare Sunny Boy 3000TL från SMA kan som mest ge 3 kW (AC) och den kommer därför att bestämma hur stor effekt vi kan få från vår solcellsanläggning. Det är normalt att man väljer en växelriktareffekt som är lägre än moduleffekten eftersom modulerna aldrig eller sällan ger märkeffekten och eftersom man har en del förluster i växelriktare och kablar. Man kan då spara lite pengar på att välja en växelriktare med lite lägre effekt.

 2. När jag skriver detta har min anläggning med en vecka kvar i augusiti producerat mer än under hela juli. Jag har bara tre års erfarenhet, men antar att det är ovanligt. Fjolårssiffran för augusti är också passerad och utsikterna för att detta blir min bästa augustimånad är goda, däremot är jag inte säker på att augusti blir årets bästa månad, SMHI:s prognoser är spretiga, men ser inte bra ut, och så vet vi ju inget om september?
  Tomas H.

  • Väderprognoserna ser inte lika soliga ut nu som när jag trodde att augusti skulle bli rekordmånad. Prognoser är prognoser, så vi får väl se…

   Det är uteslutet att september ska kunna bli bättre än augusti. I Stockholmstrakten är normal solinstrålning i september 60% av den i augusti och i exempelvis Lund 62%. Med tanke på att augusti ligger klart över det normala finns ingen chans att september ska bli bättre, men vi kan trots allt hålla tummarna för att även september blir solig.

   • Det där med september var ett skämt. Jag håller med om din analys, men ibland händer det oväntade. Inte så ofta när det gäller solel, men min bästa september var bara 17% sämre än juli i år och det är ju inte vad man förväntar sig.
    Tomas H.

 3. På smålandskusten ha jag passerat 132kWh/kW och 2-3 dagar till så har jag nått upp till årets 2:a-plats. Till förstaplatsen (Juni) är det dock en bit kvar med sina 158 kWh/kW. Blir det riktigt soligt resten av månaden så kanske….men troligen inte.

  Årets Augusti har dessutom precis i skrivande stund passerat förra årets Augusti

  Värt att notera är att normalt högpresterande Maj-månad ser i år ut att bli förpassad till 4:e-plats, slagen av April, Juni och (troligen) Augusti. Det var på vippen att även Juli hade passerat Maj. Det är för övrig 2:a året i rad som maj stannar på 4:e plats….statistik och verklighet är inte alltid samma sak!

  • Bra utbyten! Kustnära lägen har fördel jämfört med inlandet.

   Den beräknade snittproduktionen per månad för månaderna april, maj, juni och juli sett över många år skiljer bara sådär ±5-6% i Mälardalen om man har ett sydvänt system med optimerad lutning. Skillnaden för en viss månad mellan olika år kan dock skilja mer än så. Därför är det naturligt att ordningen mellan månaderna kan variera mellan olika år. Däremot skulle det vara överraskande om augusti skulle bli årets bästa månad…

   • Här i Vaxholm passerade jag Juni månads 711 kWh idag den 25 augusti mitt på dagen. Juni var fram till idag bästa månaden i år. maj gav 695, april 667 och Juli 653 kWh.
    Hälsar Kjell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *