Moms och momsregistrering konfunderar solcellsägare

 

Den 1 januari 2015 började skattereduktionen för el från bland annat solceller som matas in till nätet. I samband med detta börjar även exempelvis vår solelköpare att betala ut moms på vår försäljning av solel. Telge Energi köper vår överskottsel, våra elcertifikat och ursprungsgarantier. Att de börjar betala ut moms nu har dock i sig inget lagligt samband med skattereduktionen.

Har sett solcellsägare som skrivit att Vattenfall betalar 1,25 kr/kWh + spotpris och att Kraftringen betalar 1,70 kr/kWh för solel (förutom energiersättning från nätägaren och eventuell ersättning för elcertifikat och ursprungsgarantier). Detta är dock med moms. Man bör tänka utan moms, det vill säga 1,00 kr/kWh + spotpris respektive 1,40 kr/kWh. Momsen är statens pengar, de ska man inte räkna med i intäkterna. Får man moms utbetald från en köpare av solel ska man betala in denna moms till staten. För att kunna göra det måste man momsregistrera sig.

Hur man gör momsregistreringen beskrivs på Skatteverkets sida “Hur anmäler jag mig för momsregistrering?“. Jag kom fram till att man får använda blanketten Skatte‑ och avgiftsanmälan, SKV 4620. Man fyller i blanketten, skriver ut den, skriver under och skickar till den angivna adressen. Vad jag förstår kan man inte använda Bolagsverkets och Skatteverkets gemensamma webbplats verksamt.se. Där verkar det inte gå att enbart anmäla sig för momsregistrering, man måste då även starta och registrera ett företag.

OBS! Man behöver inte starta ett företag och man ska inte ansöka om F-skatt. Skatteverket anger i skrivelsen enligt nedan att “…kan man inte få F-skatt för sådan verksamhet, eftersom man inte bedriver näringsverksamhet”.

Efter årets slut måste man sedan deklarera hur mycket moms man tagit emot, det gör man också på Skatteverkets hemsida. Sedan ska man till sist betala in denna moms till staten.

I vårt fall kommer vi att få ca 500 kr/år i moms. Det är alltså små summor och så är det för de flesta småhusägare som har en solcellsanläggning. Det blir därmed mycket administration för lite pengar.

Skatteverket kräver momsregistering

Kravet på momsregistering klargjorde Skatteverket väldigt tydligt i skrivelsen ”Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad” den 5 juni 2014 följande (mina färgmarkeringar):

3.1 Registrering för mervärdesskatt

Även om verksamheten inte utgör näringsverksamhet vid inkomstbeskattningen ska en särskild bedömning göras när det gäller skyldighet att registrera sig för och betala mervärdesskatt. Säljer man varor och tjänster i en självständig ekonomisk verksamhet är man skyldig att registrera sig för och betala mervärdesskatt.

I domen C-219/12, Fuchs, har EU-domstolen kommit fram till att försäljning av el från en solcellsanläggning som befinner sig på eller i anslutning till en privatbostad är en ekonomisk verksamhet när den el som produceras kontinuerligt levereras in på elnätet mot ersättning.

Skatteverket anser att rättsläget är klarlagt. Det är därmed en ekonomisk verksamhet när en solcellsanläggning installeras på en villa och man mot ersättning kontinuerligt säljer antingen all el eller endast överskottselen in på elnätet. Någon beloppsgräns finns inte för mervärdesskatten. Skyldigheten att registrera sig för och betala mervärdesskatt gäller alltså oavsett belopp.

Förr fanns en beloppsgräns på 30 000 kr. Om intäkterna låg under denna gräns behövde man inte momsregistrera sig. Men 2013 gjordes en lagändring och denna beloppsgräns togs bort. Man kan undra varför? Någon som vet?

Förra IT- och energiminister Anna-Karin Hatt sade den 7 maj 2014 i radioprogrammet radioprogrammet  “Solkriget mellan villaägare, eljättar och regeringen” (usel rubrik): ”Regeringens ambition och inriktning är väldigt tydlig i propositionen: som småskalig mikroproducent ska man inte behöva redovisa moms..” Lyssna på “Hatt: “Småskaliga mikroproducenter ska inte behöva redovisa moms“, som är ett utdrag ur programmet.

Ta bort kravet på momsregistrering

Sedan dess har inget hänt med frågan om momsregistrering. Krånglet med momsen för småskalig solelproduktion måste ansvariga politiker ta tag i omedelbart och se till att denna onödiga administration försvinner. För de små solelproducenter upplevs detta som ett hinder och svårbegripligt. Det ska vara lätt att var solelproducent! Det känns inte rimligt att elhandlare, Skatteverket och tusentals anläggningsägare ska hålla på att hantera småbelopp i moms. Det kostar mera än det smakar…

En lämplig åtgärd vore att införa den beloppsgräns man tog bort 2013.

Kort momsguide

Tills vidare får vi finna oss och göra vår hemläxa. Här en kort guide hur det går till.

Momsen tillhör staten, inte ägaren av en solcellsanläggning.

 1. Momsregistrera dig.
  Hur man gör beskrivs på Skatteverkets sida “Hur anmäler jag mig för momsregistrering?“. Jag kom fram till att man får använda blanketten Skatte‑ och avgiftsanmälan, SKV 4620. Man fyller i blanketten, skriver ut den, skriver under och skickar till den angivna adressen.
 2. Redovisa hur mycket moms du fått från din elköpare under 2014 i början av 2015.
  Enklast är att använda e-tjänsten Moms- och arbetsgivardeklarationer.
 3. Betala in denna moms du redovisat till staten.
  På momsdeklarationen enligt punkt 2 finns det bankgiro- och OCR-nummer som du ska använda för betalning.

Se även Skatteverkets info “Redovisa och betala moms“.

63 reaktion på “Moms och momsregistrering konfunderar solcellsägare

 1. Tack för en upplysande artikel. Frågan kvarstår dock hur vi ska bete oss som fortfarande har s.k. nettoavräkning, dvs inmatad el kvittas i efterhand mot köpt el. Vi får ju ersättning för vår el, så skatteverket anser att vi är momsredovisningsskyldiga, men med vilket belopp? Jag har aldrig fått någon uppgift om det från elleverantören. Kan man lugnt avvakta eller är det då risk att det kan komma surt efter?

  • Får man ingen moms utbetald på producerad solel behöver man inte bry sig om momsregistrering som jag ser det.

   Nettodebitering är inte tillåten enligt uttalande från Skatteverket för länge sedan. Utredningen om nettodebitering som fick titeln Beskattning av mikroproducerad el m.m., som publicerades i juni 2013 kom fram till att nettodebitering stred mot EU:s momsdirektiv. Om det verkligen stämmer har en del ifrågasatt. Vi får väl se hur många elbolag som fortsätter med nettodebitering och kommer dessa elbolag i sådana fall att erbjuda både nettodebitering och skattereduktion?

 2. Jag tror personligen inte att Skatteverket kommer jaga alla mikroproducenterna på dessa pengar men man vet aldrig. Dessutom ska alla elnätsbolag skicka in uppgifter till Skatteverket om producerad och konsumeras energi så de får ju reda på det, frågan är bara hur de agerar om de får kontrolluppgifter som säger att man producerar energi men att man inte är momsregistrerade och redovisar moms. Ytterligare ett problem som alla elhandlare får som jag uppfattat det (är ingen skattejurist dock) är att de ska betala ut moms till alla oavsett om de är momsregistrerade eller ej men detta gör ju i sin tur att om inte kunden är momsregistrerade får inte elhandlaren dra av den ingående momsen man betalt ut till den kunden.

  • Jag tror inte heller Skatteverket kommer att lägga något krut på detta i nuläget.

   MEN, om alla små solelproducenter ansöker om momsregistering och där Skatteverket sannolikt kommer att få många felifyllda blanketter och att det tar mycket arbete med detta för pyttesmå intäkter borde detta hjälpa till att man inser det ohållbara i detta. Idag finns sådär 3 000 – 4 000 solcellsanläggningar. När det blir 100 000 små solcellsanläggningar skulle det bli ett mindre kaos om alla skulle avkrävas momsregistrering.

   Jag tycker att alla solcellsägare ska momsregistrera sig för att därmed hjälpa till att driva på en förändring av regelverket.

 3. Bixia betalar i dagsläget inte ut moms till samtliga utan detta fick (åtminstone jag) ange hur det skulle vara. Alltså inte glasklart i detta led heller.

  Går det på något vis i världen att undersöka hur många microproducenter som är momsregisterade, misstänker att det är omöjligt att ta reda på men visst vore det en intressant uppgift…..

  …den här kvarnen kommer nog att mala ytterligare några varv innan vi vet hur det här egentligen slutar….

 4. Länken till Skatteverkets sida för momsdeklaration pekar till en sida hos Skatteverket som ligger under företag och det är ju just där som de litet har slagit knut på sig själva, alla andra anledningar att vara momsregistrerad har ju att göra med att man är företagare och avser att driva det som på EU-vis numera kallas ekonomisk verksamhet.

  Borde man inte helt enkelt kunna lämna momsdeklarationen direkt på självdeklarationen?

  • Jag har enskild firma med obetydlig verksamhet och tidigare kunde jag deklarera momsen i självdeklarationen. Från och med i år var man dock tvungen att göra momsdeklarationen separat.

 5. Tack för “kort momsguide”, tänk om myndigheterna kunde vara så tydliga!

  Tittade lite på blanketten, SKV 4620, och snart kände jag mig lite vilsekommen. Sida 1 går väl förhoppningsvis ganska smärtfritt men sida 2…..eeeh…jag vet inte riktigt hur jag skall uttrycka mig här….Den känns inte riktigt lika självklar!

  Nu förutsätter jag att du, Bengt, har fyllt i blanketten och fått din momsregistrering klar. Om du har möjlighet så får du gärna redovisa hur du fyllde i kapitel G och om du fyllde i H över huvud taget. Jag misstänker att de flesta av oss har liknande förutsättningar och därför skall fylla i kryss och siffror på samma ställen även om exakta kronor och ören skiljer oss åt.

  • Det var först den 30 december jag fick beskedet från Telge Energi att de ska börja betala ut moms under 2015. Det gick till min jobbmail så jag såg det först efter nyår. Vi har inte behövt tänka på det tidigare och har därför inte momsregistrerat oss för solelförsäljningen tidigare. Jag har fyllt i blanketten men inte skickat in den än. Gör så gott du kan, om det blir något litet fel blir Skatteverket tvunget att hjälpa dig till rätta antar jag.

   Detta blir ett omvänt momsuppror, ;-). Genom att vi gör rätt (försöker i alla fall) så kommer det att ge så mycket dyrt extra arbete åt Skatteverket med tiden att det kommer att leda till en förändring av regelverket tror jag.

 6. Hej

  En liten rättelse vad gäller vattenfall.
  De betalar spotpris + 1 krona per kWh, exklusive moms.
  Sedan kan man sälja sina E & U och få några kronor till.
  plus 60öre skattereduktion.

  • Känner till det. Tänkte 1 kr/kWh extra utöver spotpriset och glömde nämnde spotpriset. Exakt vad man får var inte poängen i texten, men jag justerar. Elcertifikat och ursprungsgarantier gäller alla, liksom den energiersättning (Vattenfalls term, olika nätägare har olika termer) man får från nätägaren gäller generellt så det tog jag inte med.

   En fråga är dock vilka som köper ursprungsgarantier och till vilket pris. Har de något värde? Till vilken säljer du dina ursprungsgarantier och hur mycket får du för dem?

   Köper Vattenfall elcertifikaten?

   • Har inga uppgifter om vad man kan få för E och U eller vem som vill köps dessa. Vattenfall gör det inte.
    Alla får ju E och U men tex Telge så går man inget extra betalt hos dom.
    Det ingår i deras låga ersättning att de ska ta över dessa.

    • Elcertifikat och ursprungsgarantier får man bara efter att ha ansökt om godkännande för tilldelning hos Energimyndigheten, det finns ingen automatik i tilldelningen. Det är endast en minoritet som har gjort en ansökan! Dessutom får de flesta elcertifikat bara för det överskott man matar in till nätet och inte för hela sin elproduktion, vilket man har rätt till. Det behövs en översyn av elcertifikatsystemet så att vi även får med de små elproducenterna.

     Vi säljer till Telge Energi enligt ett gammalt kontrakt. Vi får 1,50 öre/kWh exklusive moms, varav 50 öre för elcertifikaten och 50 öre/kWh för ursprungsgarantierna. Tecknar man avtal nu med Telge Energi gäller andra villkor.

     Jag har hört av en person insatt i branschen att värdet på ursprungsgarantier ligger under 1 öre/kWh.

 7. Hej, jag har efter två års tvekan äntligen ansökt om och fått min anläggning godkänd för elcertifikat och ursprungsgarantier. 100 certifikat fick jag att använda 15 år framåt i tiden och det är tilltaget med god marginal.
  Lite krångligt, men jag fick hjälp av en suverän handläggare på Energimyndigheten. Hanteringen gick mycket snabbt och hon ringde och erbjöd sig att rätta fel så jag inte skulle behöva skicka in ny anmälan.
  E.on, min nätägare har också en mall på sin hemsida med bra hjälp. Mitt elbolag, Vimmerby Energi och Miljö AB, ska köpa certifikaten, priset blir väl det som gäller vid tidpunkten för försäljningen.
  Tomas H.

 8. Det låter ju bra, men är du verkligen säker på att man inte måste registrera sig som enskild näringsidkare samtidigt? På verksamt.se går det ju inte att enbart registrera sig för momsregistrering utan att välja företagsform – varför skulle det gå via blanketten? (jag önskar såklart att det gick).

  I länken du hänvisar till (https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/sjalvservice/svarpavanligafragor/nystartadeforetag/foretagmomsfaq/huranmalerjagmigformomsregistrering.5.61589f801118cb2b7b2800010456.html) så hamnar man ju under fliken “Företag” hos skatteverket. Vidare pratade jag med en handläggare på skatteverket innan nyår som påstod att jag var tvungen att registrera mig som enskild näringsidkare för att kunna vara momsregistrerad.

  Generellt tar skatteverket ut en högre avgift om man använder blanketten istället för verksamt.se – men jag vet ej vad avgiften är för enbart momsregistrering (om det nu skulle gå utan att starta en enskild firma) ?

  Vore intressant att höra om någon lyckas få ett momsregistreringsnummer utan att tvingas starta en enskild firma/näringsverksamhet… ?

  • Ja. Det är därför man inte kan använda e-tjänsten på verksamt.se för momsregistreringen, för där måste man ange ett företag. På blanketten kan man kryssa i enbart rutan för momsregistering och strunta i allt som har med företag att göra.

   Skatteverket har i skrivelsen “Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad” den 5 juni 2014 angett att

   “Solcellsanläggningen medför inte att man har näringsverksamhet.”
   och att
   “F-skatt. Även om registrering för mervärdesskatt ska ske för försäljning av el från en solcellsanläggning på villa etc. kan man inte få F-skatt för sådan verksamhet, eftersom man inte bedriver näringsverksamhet. Det är inte fråga om ersättning för arbete och då spelar det inte heller någon roll ur beskattningssynpunkt om man råkar ha F-skatt för annan verksamhet.”

 9. Hej!

  Det där med “100 certifikat fick jag att använda…” verkar konstigt.
  Vad är det för begränsning?

  Vänligen Kjell

  • Det är någon slags misstolkning eller felskrivning av skribenten. Skulle tro att det är en uppskattning att under 15 år kommer anläggningsägaren att få 100 elcertifikat sig tilldelade. Man får ett elcertifikat för varje MWh man producerar. När man fått sina elcertifikat säljer man dem till en hugad köpare.

 10. Hej, när jag kollar min anläggning på Energimyndighetens hemsida står det “Elcertifikattilldelning 100,00”. Någon form av begränsning som jag inte vet anledningen till. Så länge jag bara söker elcertifikat för den el jag säljer är inte begränsningen något problem.
  Tomas H.

  • Vad menar du med tilldelning? Är det elcertifikat som du redan fått? Eller är det en uppskattning av det antal elcertifikat som kommer att utfärdas under de 15 år du får elcertifikat? Man får ingen bestämd tilldelning i förväg. Elcertifikat utfärdas först när haft elproduktion, det utfärdas ett elcertifikat per producerad MWh. Har man ingen elproduktion av någon anledning blir det inga elcertifikat.

   Under vilken flik ser du “tilldelningen”, jag försökte leta för att se om det stod något liknande på våra konton men jag hittade ingenting.

   Det finns ingen begränsning i hur många elcertifikat man kan få. De få elcertifikat solcellsägare får är brus på ytan i elcertifikatsystemet. Under 2014 utfärdades 16 345 021 elcertifikat i Sverige, varav 10 547 för solcellsanläggningar = 0,065% av alla utfärdade elcertifikat under 2014.

  • 100 betyder 100%, jag gjorde samma tolkning först! dock eftersom jag är ensam registrerad till Elcertifikaten så är det 100%

   • Om det är “tilldelningsfaktorn” det är frågan om har den inget att göra med hur många ägare man är. Tilldelningsfaktorn anger hur stor andel av den förnybara elproduktionen från anläggningen som får elcertifikat. För en ny solcellsanläggning blir den 100%. Bygger man om en gammal vattenkraftanläggning får man elcertifikat endast för den ökade produktionen och inte för hela elproduktionen, därmed blir tilldelningsfaktorn mindre än 100% (exempelvis 50% om elproduktionen skulle fördubblas).

 11. Du menar inte “Tilldelningsfaktor”? Finns under informationen på din anläggning och underrubrik Certifikat och står angivet dels för E och dels för U (om du nu har sökt U). Den brukar normalt vara 100,00 på båda raderna men då menar man procent.

  • Hittade äntligen denna siffra. Väl gömt… Under “Anläggningar” när man klickat på sin anläggning finns en “tilldelningsfaktor” en bit ner på sidan. Den är 100,00 (procent) för oss både för elcertifikat och ursprungsgarantier. CESAR tillhör inte de mest användarvänliga systemen, speciellt när man kanske bara går in där någon gång per år när det är dags att överföra elcertifikat och ursprungsgarantier till ens köpare, så det kan bli missförstånd…

   I Statens energimyndighetes föreskrifter och allmänna råd om elcertifikat STEMFS 2003:1 står “I Statens energimyndighets beslut om rätt till tilldelning av elcertifikat anges en tilldelningsfaktor baserad på verifierad produktionsökning”. För en ny anläggning blir det 100%, men för exempelvis en äldre vattenkraftanläggning som byggs om blir tilldelningsfaktorn lägre.

   PS. Jag har använt sidan https://cesar.energimyndigheten.se/ som är den hänvisning man får när man går in på den gamla Cesar-sidan hos Svenska kraftnät. Tomas har använt Energimyndighetens nya e-tjänst EUGÉN (https://www1.stem.se/etjanster/default.aspx). När jag loggar in på den ser jag ingen information alls. Gissar att överflyttningen från Cesar inte är klar?

 12. Jo, jag vet hur elcertifikat fungerar, bland annat att man får ett certifikat per såld Mwh och inte per producerad om man inte är en av de få som har speciell mätare.
  Däremot vet jag inte vad Energimyndigheten menar. Jag uppfattade siffran 100 som en uppskattad tilldelning. Vore det procent borde det väl ha angetts och så undrar man förstås , procent av vad?
  Tomas H.

 13. Jag tycker alla som hsr en solanläggning ska anmälla sig för elcertifikat.
  jag får ungefär 1000kr om året för mina..
  sen det här med momsregistrering, visar dumt systemet som politikerna drivit igenom..innan valet ville socialdemokraterna och miljöpartiet ha nettodebitering
  Efter valet ändrarde dom sig.
  om man ska få ut moms..så borde man kunna göra moms avdrag när man köper en solanläggning

 14. Jag var i kontakt med skatteverket om hur man skulle fylla i blanketten om momsregistrering då det kändes som en djungel. Fick följande svar:
  Du kan hoppa över B och C då det inte räknas som en näringsverksamhet.
  Under D skriver du vad det gäller. Tex. Solcellsanläggning på privatbostad.
  Under G kan du skriva dagens datum om det inte hänt något momsmässigt hittills annars backar du tillbaka till aktuellt datum. Nettoomsättning är vad du tror att du kommer att få in för pengar exklusive moms under ett år.
  Under redovisningsperiod väljer du hur ofta du vill redovisa momsen. Ett beskattningsår betyder att du lämnar uppgifter i maj året efter i samband med vanliga deklarationen men det skickas en egen deklaration för moms. Den går att göra via e-tjänst ändå om du vill det. Momsen ska betalas in till oss senast på deklarationsdagen så den är skild från övrig slutskatt från och med i år. Väljer du att deklarera oftare så redovisar du och betalar löpande under året. Resten under G kan du hoppa över. Du kan hoppa över H.
  /Thomas

  • Precis så hade jag fyllt i min blankett, frånsett att jag skrev under “Övriga upplysningar” att det gällde en solcellsanläggning på vårt hus istället för under D. Var man skriver det spelar nog mindre roll, huvudsaken det står någonstans.

 15. Bengt: Teknisk detalj om bloggen. Det är något galet med när man svarar på en kommentar. Min kommentar från klockan 11:33 är skrivet som ett svar på Thomas kommentar från 10:10. Dessvärre presenteras den ju inte som ett svar på den kommentaren utan som en ny kommentar på ditt inlägg. Har noterat problemet ett tag nu, kanske sen du flyttade bloggen?

  • Tack för tips! Så ska det inte vara. Jag har inte märkt det eftersom jag skriver mina svar via administratörsmenyn. Det märkliga är att Stefans svar på mitt svar gått in som tänkt. Jag får kolla och se om jag hittar någon inställning för detta i WordPress.

   PS. Ser jag aktiverat ”trådade (nästlade) kommentarer 5 nivåer djup” så det borde fungera. Om det inte är så att det ”krockar” med något tillägg jag installerat? Gjorde ett par tester av ett par tänkbara tillägg men det gav ingen utdelning tyvärr.

 16. En tanke:
  Om jag som företagare köper någonting av en privatperson, så betalar jag ingen Moms. Jag kan då inte dra av någon Moms, och privatpersonen behöver inte heller betala in någon Moms eller momsregistrera sig.
  Varför kan det inte vara lika enkelt när en elhandlare köper min el?
  I så fall skulle jag helt enkelt få betalt av elhandlaren utan Moms.

  (Rättsfallet från Österrike handlade ju om en man som ville bli momsregistrerad och dra av Moms från sin investering.)
  // Lars

 17. Jag gjorde en rundringning till riksdag, departement och energimyndigheten i fredags för att ta reda på vad som gäller kring solcellsbidrag, skattereduktion och moms. De uppgifter jag fick var att till solceller och biogas tilldelas energimyndigheten 140 milj kr varav minst 50 milj ska gå till solcellsbidraget. Skattereduktionen träder i kraft från 1 januari men att det omtalade kravet på momsregistrering inte kommer att införas.

  • Den info du fick om investeringsstöd och skattereduktion stämmer med vad jag skrivit om i tidigare blogginlägg i år.

   Spännande info om momsregistrering. Skatteverket har i sitt yttrande ”Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad” från 5 juni 2014 tolkat gällande lagar och de är sitt yttrande mycket tydliga med att momsregistrering krävs idag. Om man vill ha en ändring av detta krävs endera en annan tolkning av befintliga lagar eller en ändring av befintliga lagar. Till dess att besked kommer om detta från Skatteverket eller politiskt håll måste det vara Skatteverkets yttrande som gäller. Vi ser därför med förväntan fram emot ett nytt och raskt besked om momsregisteringen eftersom vissa elbolag redan aviserat att de ska börja betala ut moms!

 18. Hej, jag har ännu inget Cesarkonto. Jag ringde Energimyndigheten och frågade om min siffra 100 och den anger mycket riktigt en procentsiffra trots att det inte finns något %-tecken. Den anger hur många procent av anläggningen jag äger och eftersom jag inte känner till någon delägare så stämmer den ju och därmed var den gåtan löst.
  Tomas H.

  • Det svar du fick av Energimyndigheten stämmer inte enligt min mening! I sådana fall skulle de skapat en ny faktor “Elcertifikattilldelning” i den nya e-tjänsten Eugén som du använt och som du mailade mig en bild ifrån. Som jag skrev nedan som svar på tidigare kommentar:

   Under “Anläggningar” i Cesar när man klickat på sin anläggning finns en “tilldelningsfaktor” en bit ner på sidan. Den är 100,00 (procent) för oss både för elcertifikat och ursprungsgarantier. I Statens energimyndighetes föreskrifter och allmänna råd om elcertifikat STEMFS 2003:1 står “I Statens energimyndighets beslut om rätt till tilldelning av elcertifikat anges en tilldelningsfaktor baserad på verifierad produktionsökning”. För en ny anläggning blir det 100%, men för exempelvis en äldre vattenkraftanläggning som byggs om blir tilldelningsfaktorn lägre.

   Min fru Maria och jag äger 50% vardera av solcellsanläggningen. Vi har båda tilldelningsfaktor 100% på våra två Cesar-konton. Om det är som Energimyndigheten sagt till dig borde det ha stått 50% där, om de inte skapat en ny faktor med en annan betydelse.

 19. När man köper en svarv, betalar moms för den, svarvar saker och säljer med moms, men går med förlust, alltså har betalat mer moms än man får in så betalar skatteverket ut den moms man har betalat för mycket. Det borde alltså gå att dra av den moms ni har betalat för anläggningen och få tillbaka de pengarna.

  • Ja, man kan tycka det. MEN, Skatteverket skriver i sitt yttrande från 5 juni 2014 att ”Sverige har ett avdragsförbud för mervärdesskatt för stadigvarande bostad”.” Det betyder att privatpersoner inte skulle få dra av en den ingående moms som uppstår vid inköp och drift av solcellssystemet. Se mina tankar om det i inlägget “Ska alla solcellsägare behöva momsregistrera sig?”

 20. Hej Bengt.

  Detta svar kom från Skatteverket idag. Krångligt för oss vanliga microproducenter av solel:

  Hej Mats,
  Tack för ett trevligt samtal. Nedan finner du efterfrågad information.

  Moms vid försäljning av överskottsel
  Om du säljer överskottsel är den ersättning du får från elhandelsföretaget och elnätsföretaget momspliktig och du måste därför vara momsregistrerad, eftersom det räknas som ekonomisk verksamhet. Det gäller oavsett belopp och det finns ingen miniminivå.
  Förutom moms finns det två andra skatter som kan komma ifråga när du säljer överskottsel: inkomstskatt och energiskatt.
  För att betala momsen behöver du registrera dig hos Skatteverket för momsbetalning.
  · Registreringen kan antingen göras elektroniskt via verksamt.selänk till annan webbplats
  · eller via blanketten Skatte- och avgiftsanmälan (SKV 4620)
  Om det är flera delägare till fastigheten måste samtliga vara momsregistrerade. Ett alternativ är att ni utser en representant för redovisningen av momsen (så kallad representant för enkelt bolag).
  · Representantansökan på blankett: Enkelt bolag/partrederi (SKV 5711)
  · Registrering för moms
  · Representant för enkla bolag
  Dra av moms för investeringskostnader
  Huvudregeln är att du inte får dra av moms för inköp till en ”stadigvarande bostad”. En solanläggning som du installerar på din bostad eller ditt garage räknas som inköp till stadigvarande bostad. Du kan bara dra av momsen från inköp till solcellsanläggningen om den ”uteslutande används för ekonomisk verksamhet” – det vill säga att du säljer all el som du producerar.
  Inkomst från försäljningen räknas som kapitalinkomst
  Att ha en solcellsanläggning på din villa räknas inte som att du har en näringsverksamhet. Det innebär att inkomsterna från försäljningen av överskottselen istället räknas som kapitalinkomst på produkt från privatbostad. Du kan därför sälja el för upp till 40 000 kronor per år och per fastighet med solceller utan att behöva betala inkomstskatt.
  Ingen energiskatt
  Om du bara producerar och levererar el från solcellsanläggningen behöver du inte betala energiskatt för elen. Detta gäller under förutsättning att ersättningen för den levererade elen inte överstiger 30 000 kronor.
  Ingen F-skatt
  Även om du måste registrera dig och betala moms, räknas inte solcellsanläggningen som näringsverksamhet. Därför kan du inte få F-skatt för försäljningen av el från dina solceller. Om du har en F-skatt för annan verksamhet, kan du inte använda den i detta sammanhang eftersom det inte ingår i din näringsverksamhet.
  Exempel på moms vid försäljning av överskottsel
  Lars har under året fått 750 kronor i ersättning från elhandelsföretaget för överskottsel han har matat in på elnätet. Denna ersättning inkluderar moms med 150 kr (600 kronor multiplicerat med 25 procent). Han måste därför vara momsregistrerad och redovisa och betala 150 kronor i moms.

  Med vänliga hälsningar

  skv_rgb_anpassad

  Rim Al-haddad
  Skattehandläggare

  Skatteverket
  Företagsskattekontor 1
  Företagssektion 11
  Telefon: 010-574 63 76
  http://www.skatteverket.se

  • Det är helt i linje med Skatteverkets yttrande ”Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad” från den 5 juni 2014.

   En nyhet för mig var att “Om det är flera delägare till fastigheten måste samtliga vara momsregistrerade”. Det är väl rätt vanligt att par äger det hus man bor i gemensamt. Min fru Maria och jag äger 50% var och då skulle vi alltså båda behöva momsregistera oss. alternativt behöva utse en “representant för redovisningen av momsen”. Och detta för vår momsintäkt på ca 500 kr/år. Huum… Kravet på momsregistering liknar allt mer Grönköpings Veckoblad. Här behövs att våra politiker ser till att regelverket raskt ändras så att vi slipper detta krav för de små elproducenterna, som medför en stor administration för lite pengar.

 21. Test of “Reply” on comment by Pär on 2015-01-09 at 20:10.

  The “Reply” shows as a new comment and not as nested reply to Pär.

  • However, when I as a logged in admin answer this comment from the admin bar it shows up as a nested reply, as wanted.

   Can it be that some plug-in creates this problem? Like “Send email only on Reply to My Comment” or “Comment Approved”. I have tried earlier to inactivate them, but I did not see any difference.

 22. Jag fick från Skatteverket: “Du kommer att få ett registerutdrag utskickat till dig per post där detta framgår. Momsdeklaration kommer att skickas ut till dig ungefär en månad innan momsdeklarationen ska vara inne. Jag antar att du bara haft försäljning inom Sverige i detta fall och då gäller att momsdeklarationen ska vara inne senast den 12 maj.” och “…om du hade haft en enskild firma så hade detta redovisats på samma momsdeklaration som den övriga verksamheten i den enskilda firman.”

  Jag har bett om ett förtydligande om de verkligen avser att även min fru måste deklarera moms och förtydligande om hur man gör om ena maken ska vara “representant för redovisningen av momsen”, hon är nämligen redan momsregistrerad med egen enskild firma, men skäligen ointresserad av att hålla på med solcellesinstallationen som ju är min baby!

  Jag föreställer mig att väldigt mång familjer äger fastigheten man bor på tillsammans och det ökar ju komplexiteten och administrationsbördan krafatigt, det är troligt att momsintäkten äts upp mångfalt av byråkratikostnader!

 23. Jag kan meddela att jag idag erhöll mitt momsregistreringsnummer efter att ha fyllt i blanketten enligt vad som diskuteras i denna sträng. Så nu blir det att sälja elen till vattenfall (som kräver att man har momsregistreringnr för att kunna sälja till dem)

 24. Har också fått mitt momsregistreringsnummer. Vattenfalls ersättning verkar väldig generöst, fick ett brev av Falkenberg som jag hittills säljer överskottselen till att de ändrar sin ersättning till 60 öre/kWh inkl moms.
  Med Vattenfall blir det det dubbla även om Spotpriset skulle vara 0kr/kWh. Jag gillade inte Vattenfalls satsningar på kol- och kärnkraft i Europa men enl hemsidan måste man inte köpa el från Vattenfall för att få sälja till dem.

 25. Det verkade nästan för bra för att vara sant bra och det var det också, man måste visst köpa sin el från Vattenfall för att kunna sälja överskottsel till dem.
  Jag fördrar då att förbli kund hos ett (annat) elbolag som inte håller på med fossil- och kärn-energi.

 26. Omedelbart efter att jag momsregistrerat mig så började det att drälla in reklam till mitt “nya företag” och telefonsäljarna ringer ideligen med sina företagserbjudanden.

  Inte så kul 🙁

  Mvh
  Magnus “3,05 kW i Lomma”

  • Samma här! Massvis med reklam och även då jag har NIxat min telefon så säger de bara :” du är ju ett företag så då gäller inte nix”

   Jag ringde skatteverket de sa att vi skulle tjata på dem här.
   http://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss/mejla/synpunkterochideer.4.71004e4c133e23bf6db800052234.html

   Tipsa om ideer. De borde kunna dölja eller fixa så att vi som måst momsregistrera oss som privatpersoner blir exkluderade från listan som företagen köper för att göra reklam. Eller något liknande.

   Ju fler som skriver dit ju större case kommer det bli! Så se till att spamma skatteverket nu!

   • Tack för länken och förslaget….här är min åsikt till Skatteverket via din länk då :

    – I ett försök att bli miljövän så införskaffades solceller till egnahem,allt fungerar som det bör men Momsregistreringen krånglade till det hela betänkligt….med lite tur så kan man på rätt vis betala tillbaka de 200-300 kronorna om året som sig bör utan att få fogden på sig vid misstolkningar utav alla turer som skall göras….

    Men det måste ju finnas några bättre lösningar på allt detta jidder med moms-örena….Måste elbolagen betala ut moms som jag inte vill ha ?

    Dessutom kommer det mängder med reklam mm till mig som ” momsregistrerad ” …då någon tydligen kommer över era listor …jag är ju ingen företagare !

    Gör något åt det hela….man drunknar ju i papper och arbete för en administration som rör runt 200 kronor om året…..! Det kan ju inte vara det minsta miljövänligt ?

    Mvh. Solcellsägare Lelle Persson på Kinnekulle.

  • Hejsan.
   Man kan få sitt telnummer borttaget från SCB som sköter detta. Då slipper du telförsäljare. Så fick jag löst det!

 27. Ja de där med Momsredovisingsskyldighet..
  Jag har lytt och registrerat mig, men nu får jag ett brev från min elleverantör där det bland andra uppgifter finns:

  Momsredovisningsskyldig
  Alt1 Ja – anger VAT.nr
  Alt2 Nej – ersättning utbetalas exkl.moms.

  ???

  • Skatteverket hävdar att alla små elproducenter som säljer el ska momsregistrera sig, enligt gällande lagar.

   Elbolagen är väl pragmatiska. Alla små elproducenter har inte hunnit momsregistrera sig ännu och då betalar man ut ersättning exklusive moms till dem tills vidare. Istället för att inte betala ut någon ersättning alls, vilket skulle göra många små elproducenter rejält missnöjda.

   Här krävs att våra politiker reder ut denna momsröra så att vi slipper att alla små elproducenter ska momsregistrera sig. Administrationen för detta kostar förmodligen mer än vad staten får in i moms och vill man stödja småskalig elproduktion får man se till att justera regelverket så att det blir fallet i praktiken också. Man borde återinföra den gräns, 30 000 kr/år i intäkt tror jag att det var, under vilken man inte skulle behöva momsregistrera sig.

  • Om du använder all producerad el i företaget och inget privat ska det väl inte vara något problem, då blir det som vilket inköp som helst till företaget.

   Om man som privatperson vill dra av momsen blir det en annan sak. Frågan har berörts i inlägget Ska alla solcellsägare behöva momsregistrera sig? från 15 juni 2014. Skatteverket anger att ”Sverige har ett avdragsförbud för mervärdesskatt för stadigvarande bostad”. Sedan kan man tycka att denna tolkning strider mot EU-domen C-219/12.

   Senare har Skatteverket angett att om man säljer all el och inte använder någon el själv, då skulle man även få göra momsavdrag för inköpet av solcellsanläggningen.

  • Har du företag eller jordbruksfastighet kan du göra avdrag för moms och skriva av hela installationen.Bara du har någon inkomst av näringsverksamhet att skriva av emot.

 28. Borde väl vara möjligt att sälja all el man producerar?
  Och sen köpa den man behöver själv.
  det borde väl elektrikern kunna göra…

  • Tror att det är en mindre bra idé sett över solcellssystemets livslängd att sälja all el man producerar, då priserna som betalas för överskottsel som matas in till nätet kommer att sjunka. Man bör sikta på en hög egenanvändning av sin producerade solel. Jag tror också att de flesta tycker det känns bäst att i första hand själv använda den solel man producerar istället för att skicka över den till grannhusen.

 29. Det här med “En solanläggning som du installerar på din bostad eller ditt garage räknas som inköp till stadigvarande bostad…”

  Fick ett brev från skatteverket när jag momsregistrerade mig och där stod en massa om att det var anläggningar som var installerade på bostadshus eller på garage som gällde. Min anläggning står på ställning på mark och är alltså inte installerad på bostad eller på garage eller på någon annan byggnad heller för den delen. Finns det en möjlighet att andra regler gäller för den?

  • Om du tänker på möjligheten till momsavdrag för inköpet av solcellsanläggningen är Skatteverkets tolkning att man måste sälja all el för att kunna göra momsavdrag för inköpet. En fråga är dock om denna tolkning skulle hålla vid en prövning gentemot EU-domen C-219/12…

 30. Jag föreslår att vi startar en ny tråd kring administrationen av elcertifikat och ursprungsgarantier. Momsregistreringen är en barnlek jämför med E och U anser jag.

  • Jag skapade ett nytt Forum om elcertifikat och ursprungsgarantier. Förklara gärna där vad du upplever som svårt med elcertifikat och ursprungsgarantier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *