Uppdatering av köpare av solel

Fick idag en uppdatera lista över köpare av solel från Johan Lindahl. Den finns inlagd under “Köpare solel“.

Det är roligt att se dels att så många köper solel från små elproducenter dels att så många betalar så bra för solel.

Det mest uppseendeväckande i listan är dock att hela sju elbolag erbjuder nettodebitering!! I 7,5 år har vår regering i en riktig långbänk utrett frågan om nettodebitering utan att i nuläget ens ha ett färdigt förslag för nettodebitering eller dess motsvarighet. Regeringen borde intervjua de sju elbolagen för att höra hur de kan erbjuda något som enligt regeringen strider mot EU:s momsdirektiv men som finns eller har funnits i EU-länderna Belgien, Cypern, Danmark, Holland och Italien i åtskilliga år. Exempelvis införde Danmark nettoavräkning redan 1998.

Elcertifikat

Innan du väljer köpare bör du kontrollera om de köper elcertifikat. Enligt tips jag fick 21/8 köper till exempel Skellefteå kraft inte elcertifikat och då förlorar man i dagsläget ca 20 öre/kWh i intäkt om man är godkänd för tilldelning av elcertifikat.

 

18 reaktion på “Uppdatering av köpare av solel

 1. Vi säljer överskottet till Bixa för 1 kr/kWh. Därtill kommer ersättning för elcertifikat och ursprungsgarantier som blir dagspris minus 2,5 öre/kWh för administration. Tillkommer 5,8 öre från nätägaren. Runt 1,25 kr/kWh således. Den höga ersättningen från Bixia beror på backup från nätägaren VEAB. Totalt högre ersättning än vad vi har i elavtal för inköpt el. Således bättre än nettodebitering……

 2. Intressant med en “solelköparlista”, dock är det ganska så svårt (jag har ännu ej lyckats) få till ett avtal med någon, har än så länge bara haft kontakt med Telge och DinEl men ingen kan (vill) i denna stund knyta till sig nya solelproducenter. Exv DinEl har en försöksveksamhet med 100 anslutna microproducenter till nettodebitering, dock i avvaktan på regeringsförslag så tecknas inga nya avtal.

  • Hej Kjell,
   Jag ringde nyss och pratade med Linus Lindström på Skellefteå Kraft och han bekräftade att de fortfarande betalar 1,35 kr/kWh. Du får väl kontakta dem för att se vad som blivit fel.

   Hälsningar
   Johan Lindahl

    • Spännande att olika personer får olika besked samma dag. Så virrigt får det inte vara…

     Antar att Johans 1,35 kr/kWh var med moms? Stämmer ändå inte med Olles besked som blir 1,25 kr/kWh med moms.

    • Innan man väljer köpare bör man kontrollera om de köper elcertifikat. Enligt tips jag fick 21/8 köper till exempel Skellefteå kraft inte elcertifikat och då förlorar man i dagsläget ca 20 öre/kWh i intäkt om man är godkänd för tilldelning av elcertifikat.

    • När vi nu skulle teckna med Skellefteå så är ersättningen halverad, 60 öre inklusive moms. Får nu tänka om, lutar åt EgenEl vilka betalar 1 kr samt även köper elcertifikat, intressant också att man kan köpa solelinstallation komplett för 15000:-/kW att placeras i deras solelparker, produktionen kan jag sedan köpa för 1öre/kWh.

 3. Har lite samma erfarenhet som övriga, att priserna inte stämmer. Det är nog lite “vilda västern” på detta område och även inom ett elhandelsbolag verkar några personer ibland gjort betydligt bättre avtal än andra under vissa perioder eller som i försöksverksamheten i DinEl där det endast gäller ett begränsat antal.

  Jag tror delvis att vi återigen får skylla på våra politiker som inte kan få tummen ur utan bara fortsätter att vela, hade det funnits klara besked så hade nog marknaden varit mer konsekvent i sitt agerande; nu känns det lite mera som “rita, gissa, spring” eller nå´t… Detta velande tjänar ingen på förutom möjligen de få lyckliga själar som har fått till riktigt bra avtal.

  Däremot är det inget problem med att få till avtal både för elen och för certifikaten med t.ex. Bixia eller flera andra i samma priskategori men då är det (ca) nordnets pris för elen och marknadspris för certifikaten som gäller (dvs den röd-orangea delen av listan). Det verkar alltså inte finnas någon risk att bli utan avtal

  • Instämmer med dig Per. Det verkar som om en del kommunala energibolag, läs elnätsägare, ligger bakom de högre ersättningarna i vissa fall. Vårt säljavtal är dock inte långtidsbundet. Det är 2 mån ömsesidig uppsägningstid som gäller så det kan nog ändras i rappet.

  • Det bör vara utan moms. För oss “normala” privatpersoner så betalas inte moms ut och skulle moms mot förmodan betalas ut så skall bara moms-pengarna vidare till pappa staten och massa rutiner runt detta, därigenom extraarbete för dig…….grovt beskrivet.

   Det har tydligen varit en fnurr tidigare i år om momsens vara eller inte vara för oss “vanliga” microproducenter, har för mig att Bengt har behandlat detta men hittar inte riktigt var just nu.

 4. Angående moms:
  Jag mailade Skellefteå kraft och frågade om de ville köpa mitt överskott från mina solceller och fick detta svar:
  ——————————
  Hej, Patrik!
  Tack för ditt mejl.
  Det går jättebra att sälja din solel till oss.
  För att kunna teckna ett avtal för din produktion med oss så får din elproduktionsanläggning högst ha 63 A mätarsäkring och 43,5 kW som högsta inmatningseffekt. Förbrukningen av el måste vara större än producerad el under ett år.
  Vi betalar ut 1,25 krona/kWh inklusive moms för varje kilowattimme som matas in på elnätet. Numera är man skyldig att momsregistrera sig hos Skatteverket.
  Hör gärna av dig om du har fler funderingar eller vill teckna avtal med oss så hjälper jag dig vidare.
  ———————
  Måste man alltså momsregistrera sig nu eller är det bara Skellefteå krafts tolkning?

  /Patrik

 5. Har fått lite aktuella besked nu gällande min solanläggning ca 10 kW och försäljning av överskottsproduktionen;
  – DinEl tar mig ej som ny kund, ej heller Telge, däremot är jag välkommen till Telge i oktober då de betalar 110 öre, efter lite diskussion så visade det sig att i detta var inräknat regeringsförslagets 60 öre!
  Elverket Vallentuna köper för spotpris -1öre och säljer för spotpris +2,5 öre, det som är intressant med Elverket är nettodebitering samt att de köper elcertifikat.
  Skellefteå köper för 100 öre, köper dock ej certifikat.
  Har försökt göra en kalkyl utifrån min anläggning har dock ännu så länge bara knappt tre månader med solelproduktion. Trots nettodebitering och elcertifikat hos Vallentuna så verkar det dock som att Skellefteå kommer att bli det förmånligaste (räknat utifrån dagens elpriser)
  /Olle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *