Juli blir årets solelmånad

215,85 kWh (64 kWh/kW) hittills under juli. Med det soliga väder som förutspås närmaste drygan veckan är det i stort sett klart att juli blir årets bästa solelmånad, åtminstone i Västeråstrakten. Hos oss har maj varit bäst 2011-2014. Men i år är hittills juni bäst med 382,4 kWh (114 kWh/kW), men allt talar nu för att juli blir årets månad!

Orkidén skogsknipprot. Klackbergs naturreservat 6 juli 2014.

Orkidén skogsknipprot. Klackbergs naturreservat 6 juli 2014.

7 reaktion på “Juli blir årets solelmånad

 1. De ser bra ut för mig i Ed också. 930 kWh hittills (15. Juli 2014). Det motsvarar 70,18 kWh/kW. Ska bli intressant att se hur resultatet blir när Juli 2014 är färdig. Önskar dig fortsatt god sommar, och tackar för din mycket fina blogg!

 2. Nu är ni snabba, när det här skrivs har inte halva juli gått om man ska räkna noga. Men det är bra med optimister, även om realister räcker bra när det gäller solel. Hos mig i Frödinge, en mil öster om Vimmerby har april varit bäst i år, men det skiljer mindre än en procent mot maj och juni.
  Tomas H.

  • Det är en fråga om att titta på väderprognoser och göra en uppskattning av vad som är rimligt. Det blir då fullt realistiskt att tro att juli blir bästa månad i Västeråstrakten. Söder om Mälardalen har det varit soligare än normalt i år (exempelvis hade flera av SMHI:s mätstationer väldigt bra solinstrålning i april), så där är det inte säkert att juli blir bäst.

   För att juli ska bli bästa månad hos oss krävs i genomsnitt 10,5 kWh/dag (3,1 kWh/kW och dag). Eftersom väderprognosen närmaste veckan förutspår mestadels soligt väder ska det inte vara något problem. Övervägande soliga dagar får vi över 13 kWh/dag.

   • Hej, roligt att det finns någon som tror på SMHI!
    Här har träffsäkerheten varit väldigt dålig i sommar, mest åt det rätta hållet om man är solelsproducent eller semesterfirare.
    Min erfarenhet är att det är den sista, eller möjligen de sista dagarna som är avgörande när man närmar sig ett rekordförsök och eftersom det ofta handlar om en handfull timmar räcker det med att det finns en del slöjmoln en förmiddag för att rekordet ska utebli.
    Sol även idag ökar ju chanserna för en riktig rekordmånad, men jag lämnar ingen prognos än på många dagar.
    Tomas H.(Den försiktige).

 3. Även om det ser lovande ut även på Smålandskusten med ett högt utbyte hittills i Juli (Passerade 80kWh/kW den 16 Juli) och lovande väderprognoser framöver så tillhör jag nog Tomas lite mer försiktiga/pessimistiska kategori när det gäller väderprognoser. Behöver inte gå tillbaka mer än till 13 Juli då prognoserna 1-1½ vecka innan sa halvklart-klart väder. Facit blev mycket tjockt molntäcke och kraftigt regn. Fick ihop blott 0,65kWh/kW under dygnet vilket är under 10% av vad en fullt solig dag borde ha givit…

  Jag väntar alltså ytterligare någon vecka innan jag plockar fram guldhattar och partytutor för att förbereda något rekordfirande….men visst, just nu ser det lovande ut!

  • … fast nu börjar även den obotlige pessimisten tro att det blir årsbästa under Juli. Har hittills 130kWh/kW och behöver bara ha ytterligare 21 kWh/kW för att passera Juni, det borde jag klara av på 3-4 dagar….

   Om väderprognosera stämmer resten av Juli så ser jag ut att hamna på 170-180kWh/kW!! 🙂

 4. Vi kommer att passera juni månads 382,4 kWh (113,8 kWh/kW) med bred marginal och juli kommer att bli 2014 års bästa solelmånad i Västeråstrakten, annars hade jag inte våga skriva som jag gjorde, :-).

  Vi har idag 242,6 kWh (72 kWh/kW) och behöver bara 10,0 kWh per dag i genomsnitt för att juli ska bli årets bästa månad hos oss. Som jämförelse kan nämnas att vi idag skördade 17,7 kWh (5,3 kWh/kW). Endast tre dagar under juli i år har varit under 10 kWh. Under 2011-2013 har 10, 7 respektive 6 dagar varit under 10 kWh.

  Jag brukar alltid titta på åtminstone två väderprognoser, yr.no och SMHI. Båda förutspår övervägande soligt väder de närmaste nio dagarna i Västerås, så frågan är om det inte även kan bli nytt julirekord! Vårt nuvarande julirekord är från ifjol med 417,0 kWh (124,1 kWh/kW). För att nå julirekordet krävs 12,5 kWh per dag i genomsnitt. Det är klart inom räckhåll med nuvarande prognoser…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *