357 kWh solel under april

Det blev 356,97 kWh (106 kWh/kW) under april månad. Det blev en magnifik slutspurt på månaden, som räckte nästan ända fram till bästa april. Under åren 2011-2013 har vi skördat 359,56, 307,98 respektive 362,20 kWh.

Bästa dag under april månad blev 24 april med 17,49 kWh (5,21 kWh/kW). Den bästa aprildagen någonsin var 27 april 2013 med 18,77 kWh. Det är bara under 4 av totalt 120 aprildagar hittills som vi har producerat mer än 18 kWh under ett dygn.

Nu ser vi fram emot maj månads produktion. Under tre år i rad har maj varit årets bästa månad hos oss.

I diagrammet nedan görs en jämförelse per dygn mellan april 2013 och april 2014. Klicka på diagrammet för att se det i större storlek.

Jämförelse solelproduktion per dygn under april 2013 och april 2014.

Jämförelse solelproduktion per dygn under april 2013 och april 2014.

3 reaktion på “357 kWh solel under april

 1. Hej!
  Bra! Vi hade 210kWh (2000kHw) totalt. Men då har en omväxlar pajat (har 8 stycken iofs).

  Apropå detta, så Bengt, vill en forskare på KTH intervjua oss? Vad ska jag tänka på? Vilka frågor är viktiga, tycker du? Ska jag banda intervjun (har sådan utrustning,,,). Lägga upp det på nätet?

  • Ditt budskap beror på vad KTH-forskaren har för syfte med intervjun. Be att få frågorna i förväg. Det fyller två syften. Dels får den som intervjuar fundera på vad man vill ha ut av intervjun, dels får den som blir intervjuad chansen att förbereda sig.

 2. Bra förslag Bengt!
  Lite svävande handlar tydligen intervjun om: “intervjustudie kring upplevelserna av att: förbereda sig inför, köpa, installera och sätta en solcellsanläggning i drift”. Alltså utifrån ett individuellt ställningstagande. Antagligen ska de sammanställa hur folk tänker och planerar samt beslutar kring investeringen: solceller. Jag kan ju be att få själva frågorna i förväg också.
  Jag föreslog även att intervjun skulle hållas där solcellerna finns – det vill säga på vårt landställe; och hon föredrog även detta själv.

  För mig handlar det om två olika saker primärt: Ekonomi (spara pengar) samt Politik: möjligheten att påverka elindustrin i riktningen mindre makt åt en industri som primärt gynnar sig själva – som ett oligopol alltid leder till. Intressant är att storbolagen själv gör samma sak. Google gör det, liksom Microsoft, Toyota och Apple. Allt fler storbolag satsar på förnybar el. Även svenska LKAB, SCA och Holmen är med på tåget. Mest satsar Ikea som räknar med att vara självförsörjande på el om några år. Var ska då elmarknaden ta in sina förlorade vinster någonstans?

  När väl ett oligopol har installerats är det ytters svårt att byta dess makt.
  På livsmedelsindustrin har vi i Sverige Axfood, Coop samt ICA. Sverige ligger också högt upp och är fjärde dyrast i Europa med matpriser 24 procent över EU-snittet. Detta trots att andra varor och tjänster blir billigare, Inflationstakten är minus, samt att senaste året har sjunkande räntor bidragit till ett pristryck nedåt på enormt många marknader. Detta har med oligopolet att skaffa.
  Den här utvecklingen kommer vi även se på elmarknaden. Sedan avregleringen har 2001 har elpriserna stigit med snitt 7% per år. Men de stora ökningarna sker på utgiftssidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *