Föredrag på SERO energiseminarium

Idag fredag 4 april håller SERO (Sveriges energiföreningars riksorganisation) energiseminarium på Mälardalens Högskola.

Jag ska hålla föredrag om “Småskalig solelproduktion”. Kommer att berätta om värdet av solel räknat i öre/kWh för egenanvänd el respektive överskottsel med och utan den av regeringen föreslagna skattereduktionen på 60 öre/kWh för överskottsel som matas in till nätet.

6 reaktion på “Föredrag på SERO energiseminarium

 1. Varför är du så mån om att vi ska satsa på solel när många andra istället koncentrerar sig på att bygga ut vatten- och vindkraft, är solenergi bättre för Sverige än de övriga? Nyfiken på din åsikt!

  Sen undrar jag också över storstäder, för ofta anlägger man solceller i småstäder där det inte är lika tätt bebyggt och inte ett lika stort elbehov. Men om man tex. hade anlagt solceller på alla hustak i säg, Slussen, skulle det området då gynnas av det, eller skulle området gynnas bättre av tex vindkraft eller vattenkraft?

  / håller på att skriva ett skolarbete och behöver därför lite åsikter från experter.

  • Jag kan redogöra för mina motiv att vilja montera solceller hemma till eget “hushållsbehov”, dvs mikroproduktion. För det första är det omöjligt för mig att på min tomt anlägga vattenkraft, för det andra får jag inte bygglov på ett vindkraftverk på min lilla villatomt och jag vill inte ha det flaxandes och väsnandes så grannarna störs. Solceller på blivande garagetak KAN och FÅR jag montera och de stör ingen där de sitter (njo, möjligen ngn grinig passerande).

   Det jag sedan producerar men inte hinner göra av med själv smiter in till grannen utan några större överföringsförluster på vägen (och jag får betalt för min el jag producerat). Samtidigt minskas belastningen på befintliga kraftverk under dagtid med lika mycket som jag producerar (om solen lyser) när industrin hellre behöver energin. Inte konstigare än att själv odla lite krasse hemma till frukostmackan, snacka om närodlat och miljövänligt samt ett litet bidrag som absolut inte täcker mitt matbehov för en dag. Men många bäckar/hushåll små gör stor skillnad… 🙂

 2. Tar gärna del av din presentation om det passar.
  Finns materialet tillgängligt?

  /Niclas

  • Det läggs väl upp på SERO:s hemsida så småningom. Skulle kanske också kunna sammanfatta det hela i ett inlägg, PowerPoint kännas avskalade när man bara har dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *