Solceller växer så det knakar i Sverige

IEA PVPS Task 1 har genom Johan Lindahl, Uppsala Universitet, idag offentliggjort statistik för den svenska solcellsmarknaden 2013. Under 2013 installerades 19 MW solceller i Sverige, varav 17,9 MW var elnätanslutna och 1,1 MW var utanför elnätet. Det ska jämföras med att det under 2012 installerades 8,3 MW, varav 6,47 elnätanslutet. Marknadstillväxten har alltså varit fenomenal under 2013, med mer än en fördubbling. Totalt var 43,1 MW installerat i Sverige vid slutet av 2013, varav 34,7 MW var nätanslutna.

En intressant uppgift är att kostnaden för nyckelfärdiga solcellsystem för villor (0-20 kW) av solcellsföretagen angavs ha minskat från i medeltal 27 500 kr/kW, inklusive moms, i slutet av 2012 till 20 000 kr/kW i slutet av 2013. Det är en prissänkning med hela 27%. Det går stick i stäv mot att vid min senaste prisuppdatering av solcellsystem från elbolagen att av priserna den 26 februari 2014 var det inga systempriser som hade sänkts jämfört med april 2013, i de flesta fall var de oförändrade! En del större paket har dock tillkommit som gjorde att det i februari 2014 fanns flera paket som låg under 20 000 kr/kW i investeringskostnad, men de allra flesta kostade mer än 20 000 kr/kW, inklusive moms. En anledning till att medelpriserna uppgavs ha sjunkit per kW av solcellsföretagen kan alltså vara att medelsystemstorleken har ökat.

I Tyskland stod systempriserna stilla runt 1700 Euro/kW exklusive moms (ca 17 500 kr/kW inklusive tysk moms på 19%) för system på upp till 10 kW under 2013 enligt branschorganisationens BSW Solars statistik, som bygger på två tiopotenser fler solcellsinstallationer än i Sverige och den är därmed statistiskt säkrare. En anledning till detta kan vara att införandet av ett lägsta pris för kinesiska solcellsmoduler på 0,56 Euro/W till EU. Eftersom detta avtal gäller till utgången av 2015 kommer det att begränsa prisförändringarna på solcellsystem inom EU under 2014-2015.

Man får också komma ihåg att de solcellsystem som marknadsförs av elbolagen i Sverige kommer från underleverantörer och att underleverantörerna rimligen har ett lägre pris till elbolagen än vad elbolagens kunder får betala. Elbolagen har alltså tillkommit som en mellanhand på den svenska solcellsmarknaden.

Fortsättet marknaden att växa lika mycket under 2014 som under 2013? Njae, knappast…, men om det installeras lika mycket i år som ifjol är det gott nog. Marknaden styrs till stor del av budgeten för investeringsstödet till solceller. I år kommer inte lika stor budget att släppas till länsstyrelserna som under 2013, under förutsättning att regeringens budget hålls oförändrad. Budgeten för 2013-2016 är 210 miljoner. Av dessa har 107,5 + 45 miljoner fördelats till länsstyrelserna under 2013. Återstår alltså 57,5 miljoner av budgeten för åren 2014-2016. Om regeringen får igenom en skattereduktion för överskottsel kommer man att vara nöjd med det och det blir inga mera pengar till investeringsstödet, åtminstone har det låtit så på energiminister Anna-Karin Hatt.

Om det blir en ny regering efter valet i september kan det få en effekt på 2015, men det blir en senare fråga.

Läs mera i Energimyndighetens pressrelease från idag. Senare i vår kommer även en rapport för Sverige att presenteras på IEA PVPS hemsida.

Rökpipsvamp utanför Surahammar. Denna svamp är rödlistad som starkt hotad i Sverige. 8 mars 2014.

Rökpipsvamp utanför Surahammar. Denna svamp är rödlistad som starkt hotad i Sverige. 8 mars 2014.

11 reaktion på “Solceller växer så det knakar i Sverige

 1. Danmark har nu ca. 560 MW Sol Panel Instalerat, Men bare ca 20 MW tilkommer Pr år 2014-2017. Juli 2013 (bedste måned) Produceras 83 Gwh, Ca. 3% af den måneds Elforbrug i Danmark VH Thomas

 2. Hej Bengt.

  Vad jag har förstått så kommer de som har gjort en installation i Stockholms Län icke att kunna få de 35% investeringsbidrag som Regering och Karin Hatt har utlovat.
  Enligt Länstyrelsns handläggare så kommer pengarna inte att räcka till i länet på grund av de missgynnade fördelnings system som finns och som gäller.

  Om detta gäller så kommer anläggningen att bli 35% dyrare och då kommer nog fler att vänta att med investera i solel desvärre. Hur matchar det miljötänket i regeringen?

  Har du någon kommentar till detta?

  Vänligen
  Mats

  • Det gäller nog hela Sverige att söker man investeringsstöd idag har man små möjligheter att få investeringsstöd under budgetperioden 2013-2016 som gäller för nuvarande stöd, eftersom det redan står många i kö. Men man ska inte ge upp för det. Om det efter valet blir en ny regeringen kan det komma nya pengar till budgeten för investeringsstödet, så sök!

   Jag tycker också att man kan sänka stödet från 35% till låt säga 20%, då skulle det räcka till nästa dubbelt så många med oförändrad budget. Priserna på solcellssystem har sjunkit så mycket att även med 20% i stöd gör man en bra affär. Ett alternativ är förstås också att man utnyttjar ROT-avdrag för arbetet, vilket man kan göra om man har ett hus som är äldre än fem år.

  • Spännande! Men det står ingenting om produktionskostnaden vad jag kan se. Priset 5 cent/kWh anger vad man får betalt för solelen: “The city-owned electric utility has agreed to terms with SunEdison to buy electricity from two solar farms in West Texas, one a 350,000-panel, 100-megawatt facility, the other a nearby 150,000-panel, 50-megawatt neighbor. The price is just below 5 cents per kilowatt-hour. ”

   Det vore intressant att veta investeringskostnad, utbyte (kWh/kW), livslängd, driftkostnader etc. man antar, för att kunna uppskatta produktionskostnaden.

 3. Hej
  Läser din utmärkta blogg, står i kö och väntar på 35% bidrag, som jag kanske inte får. Via andra kanaler såg jag nedan genombrott på 8,4%för solceller i en forskningsanläggning. Jag har följt nanoteknologin i fem år (jag var tveksam, men fick läsa en doktorsavhandling, och blev omvänd. Jag tror (!), att detta blir nästa enorma och omvälvande teknikrevolution på massor av områden, troligen jämförbart halvledarnas genombrott för ett halvsekel sedan. Tyvärr knappast någon framtidsbransch i Sverige, jag ser att USA och Japan m fl finansierar svensk forskning, för att få tillgång till resultaten, och Sverige är hästlängder ifrån kritisk massa i Sverige. Nu återstår att lösa massor av “produktionsproblem”, vilket USA och Japan satsar stenhårt på, och så givetvis Kina på sitt eget sätt).
  Men Europa hänger med i kapplöpningen enligt
  http://www2.imec.be/be_en/press/imec-news/imec-organic-solar-cells-photovoltaics.html

  Visserligen är 8,4 % utbyte ett forskningsresultat, där man säkert också når tvåsiffriga %-satser om några år.M a o vi vet alltså idag, att man får ännu bättre utbyte om ytterligare några år. Varför då bygga NU? Är det inte bättre att vänta på nästa generation.

  Så det gör inte så mycket, om jag får vänta på 35%-bidraget eller inte får det?. Jag får mycket större utbyte i stället. Kanske du redan sett ovan nyhet, den är några dagar gammal, men jag skickar länken i alla fall.

  Min FINANSIELLA poäng är att ovan utveckling påverkar allas investeringskalkyler. Ska man satsa idag, eller vänta tio år. Det 35%-iga bidraget gör att jag satsar idag, då kan jag troligen räkna hem min satsning på tio år. Sänker man bidraget, som du tycker, får jag räkna om kalkylen. Får jag inte med säkerhet igen satsade pengar i besparingar på tio år, avstår jag idag från att bygga min anläggning!.

  • Rekordet för organiska forskningssolceller ligger på 11,1%. Rekordet för enkristallint kisel är 25,0% och det gjordes för ca 15 år sedan. Det är därför inte troligt att organiska solceller kommer att gå om kisel inom många år, om ens någonsin. Förutom verkningsgrad är livslängd och produktionskostnad de viktigaste faktorerna att titta på, där livslängd är en fråga för organiska solceller. För alla nya solcellstekniker är det en lång väg från ett forskningslab till en kommersiell produkt och det är inte förrän det finns en kommersiell produkt som man har facit.

   Kristallint kisel dominerar solcellsmarkanden stort idag och kommer så att göra inom överskådlig framtid. Man får också komma ihåg att kiselbaserade solcellsmoduler står långt ifrån stilla. Produktionskostnaden har minskat dramatiskt under senare år och verkningsgraden för kiselbaserade moduler ökar kontinuerligt (runt 15% modulverkningsgrad standard idag), vilket göra att alla nya tekniker har det knepigt att konkurrera ut kiselsolceller. Det räcker inte att ha låg produktionskostnad, verkningsgrad och livslängd måste vara konkurrensmässiga också.

 4. Hej.

  Man måste ju beakta att sätter du upp solceller idag har ju dom producerat el i tio år. Och det blir ju lite svårt att tjäna igen.

 5. Det verkar som om vi fick ett bra pris! Har just installerat en anläggning på 10 kW med optimeringsboxar på varje panel, trefasomvandlare och elskåp, monterat av oss men anslutet av elektriker, för 155000:- Efter 35% stöd blir det 10000:-/ kW

  Nöjd!

 6. Pingback: IEA PVPS möte i Freiburg | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *