Nytt dygnsrekord för december!

December öppnade på topp. 1 december var en helt klar dag, som dessutom var blåsig vilket sänkte solcellernas temperatur = högre verkningsgrad. Det blev 4,63 kWh (1,38 kWh/kW) den 1 december vilket är den bästa notering vi haft under en decemberdag sedan starten den 28 oktober 2010. Det var bara tredje gången vi passerade 4 kWh under en decemberdag.

Bästa decemberdag tidigare var den 31 december 2011 med 4,58 kWh. Egenheter för december är snötäckning och att dagarna är korta. Vi har klarat oss från snö hittills under december men på torsdag-fredag vankas mycket snö enligt prognoserna. Så då går solfångarna och solcellerna i vinteridé. Vårt tak har 27 graders lutning och det krävs därför ett rejält töväder om snön ska glida av på egen hand från solcellerna och solfångarna.

Dock är solelförlusten låg i december på grund av den låga solinstrålningen, om solcellerna skulle bli översnöade. Jag brukar därför säga att det inte lönar sig att sopa bort snön från modulerna. Det innebär dessutom en risk att man skadar både sig själv, om man rör sig på taket, och modulerna.

Huum… värre är det med de fina skridskoisarna vi har för tillfället på mindre sjöar norr om Västerås. I helgen blir det nog ingen långfärdsskridsko, om väderprognosernas toksnöande slår in.

5 reaktion på “Nytt dygnsrekord för december!

 1. Angående det där med avsopning. När börjar det egentligen vara en god idé att sopa dem?

  Jag bor lite längre norrut (Härnösand) och har solcellerna på ställning vilket gör att de är lättare att komma åt. Januari är ju också ganska solfattig men när vi närmar oss slutet av februari kan det vara både ganska mycket sol och ganska mycket snö. I mars känns det ännu mer angeläget.

  Förra vintern var det fortfarande nyhetens behag och då var jag ute med en golvraka så fort solen tittade fram. I vinter blir det kanske lite mer sans, men att låta dem stå under snö från december-april känns inte som ett alternativ.

  Hur gör ni andra?

  • I jämtland, sopning anbefalles i februari
   säkert runt 35 kilowatt-timmar/kilowatt man har installerat om man håller dom ren. det innebär att du har 35 kronor i månaden för varje 6,6 kvadratmeter du håller ren (efter skatt) 🙂

  • Om man ska avlöna någon att rengöra modulerna från snö är det nog aldrig lönt.

   Om man sätter sin egen arbetskostnad till noll kan det bli lite annorlunda. Intjänad förtjänst per timme blir dock skral, speciellt om det snöar ofta. Även vintertid kan det under en solig dag bli ett överskott som matas in till nätet och då beror värdet av snöröjningen delvis på vad man får betalt för överskottselen. Får man Nord Pool spotpris sjunker värdet jämfört med om man ersätter köpt el.

   Halkar man på taket och skadar sig själv eller någon modul blir det en saftig förlust…

   När sol och lufttemperatur ökar under våren glider snön av utav sig själv. Det brukar ske i mars på våra solfångare (taklutning 27 grader), som jag aldrig snöröjer. Våra solcellsmoduler har också 27 graders lutning, det skulle gärna få vara lite mer. Aluminiumramen runt modulerna hindrar snön något att glida av våra moduler, så moduler utan ram har en liten fördel vintertid.

 2. Ha ha, ja har man markmonterat och kan gå med kvasten då är det ju ingen fara, en i byn har ställbart 30/60 grader (monsteranläggningen enligt dig), den ramlar ju snön av lätt nu (han behöver knappast sopa). Eller som jag som har mellanrum mellan raderna på ett 10 graders tak (panelerna uppvinklade till 22 grader).
  Istället för att gå en motiosnrunda en timme, så kör vi kvast en timme, då har man ju i alla fall nåt för slitet. 🙂

  har man panelerna kloss i kloss på ett villatak, då är det nog mer värt för hälsan att ta promenaden istället.

 3. Kul! Jag hade 1,22 kWh/kW i Lindesberg. Eftersom jag inte fick upp loggningen förrän i början av det här året har jag ingen historik att jämföra med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *