Beräkna modulverkningsgrad

Här är invigningen av en för dagen nyinstallerad “plug-in” i WordPress som gör det möjligt att lägga in beräkningsformulär. Detta formulär beräknar verkningsgraden för en solcellsmodul om man vet längd, bredd och märkeffekt för modulen samt  beräknar modulytan per kW. Längd och bredd hittar man i databladet för modulen, men det är inte alltid verkningsgraden anges. Verkningsgraden gäller vid “Standard Test Conditions” (STC), vilket motsvarar solinstrålning på 1000 W/m2 vinkelrätt mot modulen, solcelltemperatur 25C och ett spektrum vid “air mass” 1,5. I praktiken är det sällan eller aldrig dessa förhållanden uppstår vid drift. Solcelltemperaturen är vanligen högre än 25C vid full solinstrålning.

Får tacka bloggläsare Peter som tipsade om att det fanns plug-ins för beräkningar och  Carl Falkloo, Bonnier Publications AB, för hjälpen att installera denna plug-in!

Skriv gärna en kommentar om det är något som inte fungerar, med tanke på att detta är en oprövad “plug-in” här på bloggen.

10 reaktion på “Beräkna modulverkningsgrad

 1. Jag såg inte att det fanns en rubrik med verkningsgrad. Min undran är att kunna kontrollera en monterad anläggning att den ger/håller vad som utlovats, idag och hur det ut om 5 år, vid garantbesiktning. Man räknar fram detta men produktionen är alltid beroende på solen, finns det något mätvärde man kan falla tillbaka på?

  • Om man köpt en nyckelfärdig anläggning bör installationsföretaget mäta upp värden för effekt, spänning och ström vid soligt väder så att man vet att anläggningen levererar som förväntat. Dessa värden kan användas som referensvärden om man upprepar mätningarna i framtiden. Man bör även få de “flash”-värden som mäts hos modultillverkarna för varje modul, som effekt, spänning och ström vid STC (Standard Test Conditions), för att ha till hands om modulmätningarna någon gång upprepas i framtiden.

   Om ett större fel inträffar bör man lätt märka att toppeffekten är för låg vid soligt väder. Om en modul havererar bör man se på strängspänningen att den blir lägre än vad den var från början. En långsam degradering är knepigare, eftersom förändringarna rör sig om tiondels procent per år i minskad effekt. Med tiden bör man se det om man loggar driftvärden för anläggningen. Alternativt får man mäta upp varje modul på samma sätt som man gjorde efter tillverkningen, men det är rätt bökigt även för små anläggningar, och inte att tänka på för större anläggningar. Om man mäter solinstrålning och lufttemperatur kan man jämföra effekten vid tillfällen med samma solinstrålning och lufttemperatur, olika vindhastigheter kan dock ge olika värden på grund av lägre celltemperatur och därmed högre verkningsgrad vid ökande vindhastighet.

 2. Hej Bengt! Spännande läsning som alltid. Får man fråga vad plugin:en heter? Har du någon länk till den? Jag antar att den går att programmera på flera olika sätt?

  • Calculated Field Forms. Den är väl egentligen rätt enkel, finns förmodligen mera avancerade. Layoutmöjligheterna är begränsade och även urvalet av matematiska funktioner är något begränsat.

 3. Hejsan, jag undrade om du hade någon bra länk för hur man kunde beräkna verkningsgraden själv, alltså formlerna för hur man ska beräkna verkningsgrad. Jag gör mitt kandidatexjobb om solceller och en av kraven är att veta hur man beräknar verkningsgraden.

  MVH

  Fadi Hanna

  • På den nivån bör du kunna härleda formeln själv. Det är mycket enkelt. Den information du behöver finns nämnd i inlägget.

 4. Hej Bengt. Vi är i begrepp att beställa en anläggning på 10,2 kw från Egen El, då började jag läsa om modulverkningsgrad på din blogg och det visade sig att de paneler (AXITEC) som skulle levereras skulle ha en verkningsgrad på 15,4-15,9%. Då infaller frågan: ska vi försöka hitta andra paneler eller är det något vi skall bortse från?

  Tack för en givande blogg.

  Mvh Kenneth

  • 15-16% modulverkningsgrad är standard idag. Tittade på tyska Axitecs hemsida och specifikationen för modulerna.
   – Intressantare är att deras effektgaranti är 85% efter 25 år. Den vanligaste effektgarantin är 80% efter 25 år.
   – Temperaturkoefficienten är -0,42%/K, vilket är aningens lägre än medel på ca -0,45%/K för Si-baserad solcellsmoduler.
   – Plustolerans på 0-5 W är OK, dvs modulerna är garanterade att ha minst märkeffekten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *