Gotland bäst för solceller i år

SMHI har 17 mätstationer där man mäter global solinstrålning, som är den totala solinstrålning som träffar en horisontell markyta. I tabellen här nedan framgår att Hoburg och Visby på Gotland ligger i topp bland dessa orter. Det vore därför intressant att få data för solelproduktionen från solcellsanläggningar på Gotland under första halvåret. SMHI:s stationsnät är glest och det kan förstås förekomma andra platser med hög solelproduktion, som längs kusterna på Öland och i söder eller någon ö på västkusten.

En annan vinnare är Växjö, som har haft 13,8% högre solinstrålning än normalt under första halvåret. Alla stationer utom Kiruna hade högre solinstrålning än normalt under första halvåret.

Av tabellen framgår också att första halvåret har gett omkring 60% av den normala årliga globala solintrålningen för alla orter.

Lägg märke till att de soltimmar som ibland redovisas i media är ett annat värde. SMHI definierar soltimmar som den tid då den direkta solinstrålningen överstiger 120 W/m2. Antalet soltimmar behöver därför nödvändigtvis inte ge samma rangordning mellan orterna som när man jämför globalstrålningen. För solcellsanläggningar är det globalstrålningen som ska användas vid jämförelser mellan olika orter.

Global solinstrålning under januari-juni 2013. De nyaste stationerna saknar värden för normalperioden. Nordkoster saknade värden för juni och därför är den stationen ej medtagen i tabellen. Data från SMHI.

Global solinstrålning under januari-juni 2013. De nyaste stationerna saknar värden för normalperioden. Nordkoster saknade värden för juni och därför är den stationen ej medtagen i tabellen. Data från SMHI.

Klicka på tabellen för att se den i större storlek.

5 reaktion på “Gotland bäst för solceller i år

 1. Såg i VA:
  “I dagarna införs också ett nytt bidrag så att de över en miljon tyskar som har solceller på villataket kan få upp till 3 000 euro eller högst 30 procent av kostnaden betald för ett batterilager. Det kan betyda att de klarar sin egen elförsörjning 60 procent av tiden, mot 30 procent utan batteri, enligt branschorganisationen Solarwirtschaft”

  http://www.va.se/va-hallbarhet/ny-energi-laggs-pa-lager-522976

  Inverkan på kalkylen vs nettodebitering? Med eget lager blir man “frikopplad” från förändringar i ev. skattelättnader och andra politikerbestämda omständigheter, vilket kan ses som en fördel?

  • Om nettodebitering eller skattereduktion genomförs finns ingen ekonomisk motivering till att skaffa batterilager hemmavid.

   Hade en egen fundering på att göra en batteriinstallation för att utvärdera det hela. Även utan nettodebitering eller skattereduktion är det idag dock omöjligt att ekonomiskt motivera att man skaffar ett eget batterilager. I vart fall om man tänker sig att använda SMA:s lösning. I november 2012 fick jag en prisuppgift på ca 11 000 € för 6,3 kWh (Li-jon), baserat på en SMA-lösning, via en svensk systemleverantör. På försommaren hade priset sjunkit till ca 8 000 € om jag minns rätt. Batteriplanerna ligger därför på is tills vidare.

   Dock förutspås ett ökat intresse för batterilager på andra marknader, som Tyskland, där man infört det bidrag du nämner för batterilager.

   • För att få ordentlig fart på intresset borde då vara att vid nyinstallation av batterilager även få högre (alt. bibehålla nuvarande) inmatningstariffer med eget batterilager? Övriga som nyinstallerar solceller (utan batterilager) får lägre tariffer?
    De som redan har solceller och gör ingenting alls får se sina inmatningstarifferna sjunka ännu mer – eller finns det kontrakt med vitesklausul (skadestånd) som hindrar Tysklands regering att gå denna väg?

    • De som redan har solceller i Tyskland behåller nivån på sina inmatningstariffer under 20 år, där nivån bestämdes när installationen gjordes. Att man börjat marknadsföra batterilager nu beror på att inmatningstariffer för 1-2 år sedan har sjunkit under vad en hushållskund betalar för sin el. Det har alltså blivit lönsammare att använda solelen själv istället för att mata in den på nätet. Tidigare har det varit tvärtom i Tyskland och då fanns inget intresse för batterilager.

 2. Hej.
  Igår torsd. 130718 startade min 7,3kw anläggning på torö nynashamn.
  Den sitter på båthustak 25 graders lutning mot ssv, ingen skugga.
  mvh micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *