Årsbästa för solcellerna igår

Solcellerna verkar gå på anabola i starten på den april månad… Alla fem dagarna hittills i april har gett över 14 kWh och det är nionde dagen i rad med över 14 kWh! Rena Klondikefebern hos alla solcellsägare för tillfället.

Under april har det varit mellan 14,50 kWh och gårdagens 14,95 kWh (4,45 kWh/kW) som också är årsbästa hittills. I april ifjol dröjde det till 28 april innan vi passerade 15 kWh på en dag.

Vårt rekord för en dag är 20,74 kWh (6,17 kWh/kW) den 22 juni 2012, men det är endast tre dagar som vi producerat mer än 20 kWh sedan starten för vår nuvarande anläggning den 28 oktober 2010.

3 reaktion på “Årsbästa för solcellerna igår

 1. Hej Bengt,
  Blev lite förvånad när jag läste att du “bara” producerar drygt 14 kWh per dag på din anläggning på 3,38 kW. Vi har producerat mellan 40 och 44 kWh per dag nu i början på april med en anläggning på 6,9 kW (30 st PVE-P6-230W). Anläggningen ligger i kustbandet i Bohuslän och vi har mycket sol eftersom stackmolnen lägger sig en bit in i landet, men jag tycker det verkar vara för stor skillnad. Kan vi ha glädjemätare? Vi har inverter IBC 8000TL och har producerat totalt 5256 kWh sen 2012-06-16, när vi startade anläggningen.

  • IInget fara på taket…

   Modulernas lutning och om man har skuggning eller inte spelar stor roll. Vi har 27 graders lutning, högre lutning är bra på våren. Vi har dessutom skuggning morgon-förmiddag och kväll.

   Växelriktarnas verkningsgrad skiljer lite. Ni har 97,6% Euroverkningsgrad och vi har 96,3%.

   • Ok,
    Vi har lite olika lutning, 38 grader lutning och azimut 190 på huset (20 paneler), samt 24-202 på garaget (10 paneler). Anläggningen är kopplad i två strängar, den ena lite skuggad av en balkongfront på förmiddagen och den andra av samma front på eftermiddagen, annars inga skuggningar. Trodde inte att vi skulle producera optimalt, men som det ser ut nu kommer vi att producera en bit över 7000 kWh/år på 6.9 kW, vilket man ju får vara nöjd med. Kan det vara så att poly-paneler producerar mer än mono över tid? Jag menar, trots att vi ligger i kustbandet har vi många halvmulna dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *