Soligt på Kanarieöarna

 

Corralejo, Fuerteventura. Lysande för solenergi. Nära ekvatorn = relativt små variationer under året. Hög solinstrålning = lägre produktionskostnad per kWh. Under vår första dag såg vi dock inga solceller på taken.

Däremot många solfångare av typen med varmvattentank ovanför solfångaren som enbart har självcirkulation (termosifonsystem). Det är ett extremt enkelt och här funktionellt system. Vårt lägenhetshotell har 9 x ca 4 m2 och det förser sannolikt hotellet med varmvatten året runt.

3 reaktion på “Soligt på Kanarieöarna

 1. Jag har också förundrat mig under de senaste årens vintrar, när man flyr den vidriga, långa, kalla vintern på våra breddgrader, och sålunda istället njuter på någon utav Kanarieöarna, varför man ser så få, ja egentligen inga alls, el-solpaneler.
  Vindkraftverk & solvärmefångare finns det några få utav.
  Vilken enorm potential dom går miste om!
  Angående el-solpaneler så har jag kommit fram till att de nyare CIS tunnfilmpanelerna är det enda möjliga för mitt behov, en husbåt som alltid kommer att ha skuggade partier på den mottagande arean, då panelerna skall sitta runtom hela båten på skotten (=väggarna, för landkrabbor 🙂 )
  Ger mindre på sommaren, men mer under dom många och långa mörka månaderna, vilket är helt rätt för mitt behov.

 2. Hej Bengt!
  Är du hemma från Kanarieöarna? Jag är journalist och undrar om det skulle gå att ställa några snabba frågor till dig om solel. Maila!

  • Är på Fuerteventura ett tag till…Datorfri vecka, använder bara iPhone. Lyckades blogga via den för första gången igår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *