IEA PVPS Task 13 i Rotterdam

Två dagar avklararade.

Marcel Suri, chef för GeoModel Solar, höll ett föredrag om satellitbaserade solinstrålningskartor. Man kan få kartor med 3-5 km upplösning. Om man tar årlig global solinstrålning ligger felet inom 3-7%. För kortare tidsperioder blir felet större. Satelliternas banor gör att man kan få data med bra noggrannhet upp till Stockholm. Man kan ladda ner karta med global solinstrålning för Europa och många länder gratis från SolarGIS. Men för Sverige finns ingen karta. Skulle vilja beställa en sådan för Sverige och jämföra med SMHI:s solinstrålningskarta.

Nettodebitering

I Holland har man fortfarande nettodebitering upp till 5000 kWh. Även Belgien har fortfarande nettodebitering, upp till 10 kW. I Belgien kan man dessutom få elcertifikat, till ett värde av ca 2,5 Eurocent. Det är ett system där anläggningsägaren själv rapporterar sin solelproduktion, som jag uppfattade det, som underlag för certifikattilldelningen. Den möjligheten efterlyser jag i Sverige också, för att förenkla elcertifikatsystemet för små elproducenter.

4 reaktion på “IEA PVPS Task 13 i Rotterdam

 1. Hej!
  Alltid intressant att läsa denna blogg, men jag har inte sett nåt om spännings-deradering av solceller/paneler. Tar man upp nånting om sådan degradering av solpaneler på denna konferens?

  Det skrivs ju en del på nätet om “Potential Induced Degradation of solar cells and panels (PID)”. Vore intressant att höra vad du vet om detta fenomen.

  Hälsningar,
  Thord.

  • På mötet beslutades att inte behandla denna fråga i det nuvarande arbetet inom IEA PVPS Task 13. Jag har inte studerat fenomenet själv, men det finns mycket att läsa på nätet. Får hänvisa dit tills vidare. Får läsa in mig vid tillfälle… Det är visst problem att finns så otroligt mycket litteratur om solceller och att utvecklingen går snabbt, det är omöjligt att hinna täcka in allt tyvärr.

 2. Hej Bengt!

  Vilka länder har idag nettodebotering? Eftersom regeringen, skatteverket, utredaren Svensk Energi m.fl. anser att det är oförenligt med EU’s momslagstiftning är det ju intressant att veta hur många länder som “bryter” mot detta idag och vad de anser. Sen tror jag i realiteten att OM EU skulle invända skulle de själva ändra lagstiftningen för att inte hindra investeringarna i förnyelsebar energi snabbare än vad svenska utredaren hinner säga “nettodebitering” (för det har han ju inte lyckats säga ännu…)

  /Björn

  • Har skrivit om länder som har nettodebitering tidigare. I EU åtminstone Belgien(max 10 kW), Holland (max 5 000 kWh) och Danmark (nettoavräkning per timme). I USA har mer än 40 stater “net metering”. Det finns även andra länder som har “net metering”.

   Det var Skatteverket som hävdade problem gentemot EU-lagstiftning,så de har de facto haft en påverkan på svensk energipolitik i denna fråga…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *