Solcellsmoduler och dess nyckelkomponenter från Kina ska registreras

EU har en pågående utredning om att Kina dumpar priset på kristallina solcellsmoduler, inklusive celler och “wafers”. PV Magazine skriver “The European Commission must determine by June 6 whether provisional anti-dumping duties should be applied to crystalline silicon photovoltaic products. A final decision will not be made before the end of the year.”

Enligt en färsk reglering från EU måste alla kiselbaserade moduler och nyckelkomponenter som solceller och ”wafers” till kiselbaserade moduler, som har sitt ursprung från eller är sända från Kina, från och med 6 mars registreras vid varje lands tull. Tunnfilmsmoduler är uttryckligen undantagna från denna registrering. I princip skulle man därmed kunna införa en retroaktiv tullavgift på kinesiska  kiselbaserade moduler, solceller och “wafers” från och med 6 mars.

Det bör innebära att kinesiska solcellsmoduler får ett högre pris i EU. En importör måste ta hänsyn till att retroaktiva tullar kan komma, även om det skulle vara ett ovanligt drag från EU. Detta gynnar europeiska kiselbaserade moduler och moduler gjorda med andra teknologier, som tunnfilmsmoduler.

4 reaktion på “Solcellsmoduler och dess nyckelkomponenter från Kina ska registreras

  1. Pingback: Solcellsmoduler från Kina ökar i pris | Bengts villablogg

  2. Pingback: Strafftullar i EU på kinesiska solcellsmoduler? | Bengts villablogg

  3. Pingback: Strafftullar införda på solcellsprodukter från Kina | Bengts villablogg

  4. Pingback: Solcellsmoduler från Kina ökar i pris | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *